Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 20, 2017, 08:37:35 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tüketilemeyen Ekmeğin Bayatlamaması için yöntemler nelerdir?  (Okunma Sayısı 9414 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« : Nisan 15, 2009, 04:44:18 ÖÖ »

Diyelim, aşka geldik ve tüketeceğimizden daha fazla ekmek yaptık.

Komşularımıza da dağıtamıyoruz, tatile çıkmışlar.

Yaptığımız ekmeklerin bayatlamaması için ne yapmak gerekir?

Bayatlama hangi koşullarda hızlanır veya durur?



Ekmek pişirildiği fırından çıktığı esnada bir miktar daha pişme sürecini devam ettirir, hemen arkasından da bayatlama sürecine girer.

Tabii üretimde bayatlama sürecinin ortadan kaldırılamsı mümkün değildir. İçinde kullanılan örneğin ekşi/ön maya kullanımı, patates/soya unu, sütlü mamüller ya da yağlar sadece süreci bir miktar geciktirir, ancak durduramaz.

Hemen tüketilecek ekmeklerin sanayi tipi mayadan, geciktirilerek tüketilecek ekmeklerin de ekşi mayadan yapılmasını ardından yatan bir sebep de budur.

Ekmeğin saklanması şekli bayatlama ile doğrudan orantılıdır. Sıcak ekmeğin pamuklu beze sarılarak saklanması, soğuduktan sonra kağıt veya kısa süreli saklanacak ise hava ile temasını kesebilecek bir torbaya konulması düşünülebilir. Uzun süreli saklamalarda bu durum sıkıntılara sebep olmaktadır.

Toplumda genel kabul görmüş yanlış bir uygulama ile ekmeğin buz dolabına kaldırılması da yanlış uygulamalardandır. Buz dolabı ısı ve ortamı nişasta yıkımını hızlandırır, bu da bayatlamayı süratlendirir.

En pratik yöntem tüketilemeyecek ekmeklerin dilimler halinde hava geçirmez hijyen torbalarda (buz dolabı poşetleri) derin dondurucuda saklanması, yemeden hemen önce yeniden ekmek kızartma makinesinde ya da fırında ısıtılmasıdır. Bu durumda ekmeğin sanki yeni fırından çkmış şekline büründüğü görülecektir. Ancak bir defa ısıtlan ekmek hemen tüketilmelidir, yoksa kurur.

Ekmeklerin küp doğranarak fırınlanması ya da galeta unu haline getirilmesi de uzun saklama yöntemlerindendir.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
mbirol
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 92


Buda benim üretimim %100 organik


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 16, 2009, 04:27:48 ÖÖ »

Dilimleyip dipfrize aatmak en güzeli.Kısa süreli ise buzdolabında bile 1 hafta idare eder.
Logged

!! PR.DR. KLİMA !!
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2013, 11:35:18 ÖÖ »

Öğrenciyken tanıştım eym ile sonra da ilk maaşımla gidip Kenwood eym aldım. Tam 4 yıldır kendi ekmeğimi kendim pişiriyorum. Nadiren marketten ekmek alıyorum fakat kendi ekmeğimin tadını hiçbir şeyde bulamıyorum. İlk aldığım günden beri ekmeğimi sizin bahsettiğiniz gibi dondurucuda saklıyorum. Ekmeğimi pişirip güzelce dinlendirdikten sonra dilimliyorum annemin aldığı pamuklu bezlere birkaç dilim birkaç dilim koyarak dondurucuya atıyorum. İhtiyacım oldukça geceden çıkarıp sabah yumuşacık ve tazecik ekmeğimle kahvaltımı yapıyorum. Bu sayede tek bir dilimini bile israf etmiyorum. Hiç olmadı tost makinesinde kızartıp kahvaltıda yiyorum.
Bu arada sitenizle tanışmadan önce bu kadar çok ekmek dostu olduğunu hiç düşünmemiştim :) Cahillik işte..
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2013, 02:34:04 ÖS »

... Bu sayede tek bir dilimini bile israf etmiyorum...

Tebrikler  .

Umalım herkes sizin kadar duyarlı olsun  dua.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler