Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 20, 2017, 08:37:33 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: hamur üstüne sürülen bulamaçlar  (Okunma Sayısı 30940 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« : Mayıs 03, 2010, 11:54:42 ÖÖ »

konu başlığını nasıl yazacağımı tam bilemedim. paylaşmak istediğim konu şu;
mayalanması tamamlanmış hamurların üstlerine sürülen çeşitli sıvılar neler olabilir. yada fırından çıkan ekmeğin üstüne ne, neden sürülür. kendi ekmeklerime sürdüğüm bazı bulamaçlar;
1- yumurta akı ve %30 kadar suyun çırpılarak fırına girmek üzere olan hamurun üstüne
nedeni: daha açık sarı bir renk için
2- un ve kaynar suyun çırpılması ile ( fırına girerken, yada fırından çıkmış ekmek için kullanıyorum )
nedeni: karadeniz ekmeklerine sürülen bulamaç tipi. kabuğun parlak olmasını sağlıyor.
3- süt ve su karışımı ( fırından çıkan ekmeğe )
nedeni: sadece denedim bilmiyorum
4- sadece su ( fırına girerken, yada fırından çıkmış ekmek için kullanıyorum )
nedeni: özellikle tost ekmeği ve tava ekmeğine fırından çıkınca sürüyorum. kabuğu yumuşatması için
5- un, şeker ve yumurta ( şeker yerine bazen üzüm pekmezi kullanıyorum )
nedeni: daha kızıl karamelize kabul için fırına verirken sürüyorum
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2010, 01:22:53 ÖS »

Mükemmel bir başlık ve süper bilgiler. Sizi tebrik ediyorum.

Benim zevkle okuduğum "The Ultimate Bread" kitabından (tarifleri de çok güzel ancak un farkı dikkate alınmalı) bu konuda çok güzel bilgiler var. Kaynak göstererek aynen aşağıya alıyorum.

Öncelikle sürülecekler:

Yumurta, süt, tuzlu su

Bal, zeytinyağı, mısır nişastası

sulandırılmış Soya Tozu


Ekilecekler de var;

Buğday, kepek, yulaf

Beyaz Un, Pudra Şekeri, Biber

Kaba Tuz, Rende Peynir, İnce Mısır unu

Haşhaş, Kabak Çekirdeği, Aromatik Bitki

Püf noktası olarak da;
Ekmek üzerine taneli parçalar serpiştirilecek ise çırpılmış yumurta ile,
Ekmek üzerine unumsu parçalar serpiştirilecek ise su ile
önceden ıslatılarak parçaların tutulması sağlanır.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2010, 02:12:26 ÖS »

soberman, siz gerçek bir ekmek dostusunuz tebrik ederim evet
fotoğraflar söze ne hacet diyor. teşekkürler
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 03, 2010, 11:12:04 ÖS »

konu başlığını nasıl yazacağımı tam bilemedim. paylaşmak istediğim konu şu;
mayalanması tamamlanmış hamurların üstlerine sürülen çeşitli sıvılar neler olabilir. yada fırından çıkan ekmeğin üstüne ne, neden sürülür. kendi ekmeklerime sürdüğüm bazı bulamaçlar;
1- yumurta akı ve %30 kadar suyun çırpılarak fırına girmek üzere olan hamurun üstüne
nedeni: daha açık sarı bir renk için
2- un ve kaynar suyun çırpılması ile ( fırına girerken, yada fırından çıkmış ekmek için kullanıyorum )
nedeni: karadeniz ekmeklerine sürülen bulamaç tipi. kabuğun parlak olmasını sağlıyor.
3- süt ve su karışımı ( fırından çıkan ekmeğe )
nedeni: sadece denedim bilmiyorum
4- sadece su ( fırına girerken, yada fırından çıkmış ekmek için kullanıyorum )
nedeni: özellikle tost ekmeği ve tava ekmeğine fırından çıkınca sürüyorum. kabuğu yumuşatması için
5- un, şeker ve yumurta ( şeker yerine bazen üzüm pekmezi kullanıyorum )
nedeni: daha kızıl karamelize kabul için fırına verirken sürüyorum

Teşekkür ediyorum ama fotoğraflar sizin verdiğiniz bilgileri anlatamıyor biliyorsunuz.

Tecrübe hepsinden daha kıymetli derler, doğruymuş.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 30, 2010, 08:17:52 ÖÖ »

EYM kullanıcıları, bu bulamaçları hangi aşamada sürmeli? Pişirme işlemi bittikten sonra sürüp 10 dakika daha mı pişirmeli yoksa son yoğurma işlemi bittikten sonra mı sürmeli? Ama kapağın o aşamada açılmaması öneriliyor? 

EYM kullanıcıları normal şartlar altına bulamaç konusuna fazla girmemeli.

İllaki niyetlilerse, kabartmanın bittiğini, fırınlamanın başlayacağını bildiren sinyal sesi ile bu işlemleri yapabilirler.

Hem hızlı olunmalı, hem de nazik. Kullanılan malzeme de EYM'deki hamurdan daha soğuk olmamalı.

Şaka bir yana biraz tecrübe ile rahatlıkla başarılabilir bir süreç.

Hatta bu arada isterseniz ekmeğinizi de çizebilirsiniz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cesur
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #5 : Temmuz 05, 2013, 03:10:49 ÖÖ »

Vallaha bravo soberman ,gercek soberman sensin .
Ben hic boyle bir cevap gormedim.
Universite bitirme tezi gibi cavap yazmissin cok hosuma gitti ,
Sana cevap yazmak icin uye oldum siteye .

Benim ekmek yapmam elzem , Tayland dayim buralarda ekmek yok denecek duzeyde.
Olanlarida hem pahali hemde cok kotu ekmekler , aldigina alacagina pisman oluyorsun oda bulabirirsen.
Bende hepiniz gibi arasitip yapmaya basladim .Su geldigim noktada makinada yapilanlardan cok daha iyi .
Yanliz bu islere merak sardim dur durak bilmiyorum. Allah sonumuzu hayir etsin diyelim .

Bilgiler icin herkese tesekkurler .

Cesur.
Logged
cesur
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #6 : Temmuz 05, 2013, 03:16:18 ÖÖ »

Sobermanin verdigi bilgiyi 40 yil arasan bulamazsinki ben 41 yasinda buldum dusunun artik.
Sayfayi saklayacagim tesekkuler
Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #7 : Temmuz 05, 2013, 03:44:22 ÖÖ »

Selam Cesur

Sormak istedigim acaba tayland ta  istediginiz unu bulabiliyormusunuz.
Iki sene once arkadasimin yanina gitmistim kendisi ticaret ile ugrasiyor acaba esim corek borek pogaca yapsa burada satilirmi demisti.
Super marketler veya carefour'u gezerken urunlerim oldukca kisitli oldugunu gordum.. Yabanci menseeli  firinlar ise sanirim bol katki kullaniyorlar. Cunku Bagetler oldukca guzeldi......

Simdilik Kolay gelsin....
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 07, 2013, 01:25:03 ÖÖ »

Sobermanin verdigi bilgiyi 40 yil arasan bulamazsinki ben 41 yasinda buldum dusunun artik.
Sayfayi saklayacagim tesekkuler

Ben teşekkür ediyorum.

Burada bir çok arkadaşımızın memnuniyetle paylaştığı, altın değerinde çok kıymetli bilgiler mevcut.

Bu forumu en çok bu yüzden seviyorum ya .
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler