Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 17, 2018, 03:13:52 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tepside Misir Ekmekleri  (Okunma Sayısı 9674 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« : Nisan 11, 2010, 08:26:21 ÖÖ »

Ozellikle Karadeniz bolgesinde, bugday ekilecek alanlarin hem cok kisitli hem de rutubetli iklimde verimli olmamasi nedeniyle, misir unundan da ekmek yapilir. Misir ununun su ile karistirilmasindan elde edilen misir ekmegi hamuruna genellikle maya konmaz, ama kimi yorelerde, ornegin Kastamonu Inebolu'da, Sinop Turkeli'nde oldugu gibi maya katilir.

Hamsili Misir Ekmegi
Hamsili ekmek Karadeniz'in sevilen geleneksel misir ekmegi cesitlerimden biridir. Taze ya da tuzlu hamsiden yapilir. Kimi zaman hamurun icine kiyilmis sebze de katilir.

Trabzon Otlu Ekmek (Lames)
Trabzon'un koylerinde misir ekmegi hamuruna cesitli otlar kati¬lir. Yore diliyle "lames"li ekmek  pirasa, ot cesitleri ve misir unu¬nun yogrulmasiyla yapilir. Dogu Karadeniz'de Macka, Zigana ve Kel¬kit'te icine sebze konarak pisirilen pidelere de "lamen" adi verilir. Icine peynir, ispanak, patates ya da kiyma konup katlanan yufkaya Orta Anadolu'da Corum'da "lemis" denilmektedir.

Trabzon Kabak Sivimli Ekmek
"Kabak sivimi"nden yapilan misir ekmegidir. Sivim kabagin onceden "yay" biciminde kesilerek alinan ve kurutulan kabuklaridir.

Rize Tepside Misir Ekmegi

Cayeli
Degirmende cekilmis, 1 kilo misir unu once elekle eleniyor, Bir kabin icinde yarim corba kasigi tuz, bir cay bardagi misir ozu yagi (arzuya gore) ve bir caydanliktan "eli yakacak" kadar kaynar su azar azar aktariliyor, hepsi kepceyle karistirilyor. "Elimizin icinde donebilecegi kivamda bir bulamac oluyor. Tepsi misir ozu yagiyla yaglaniyor. Tepsi genellikle bakir ya da aluminyumdan, 2-3 parmak derinliginde oluyor. Dokulen bulamacin ustu kara lahana yapragi ile ortuluyor ve tas fırında ya da kuzinede pisiriliyor.  (200 derece 1.5 – 2 Saat)

Rize
Malzemeler:
Misir unu (elenmis,, 750 gr. yada 7 su bardagi)
bugday unu (200 gr. ya da 2 su bardagi)
toz seker (1 corba kasigi)
tuz (1/2 corba kasigi)
karbonat veya kabartma tozu (2 cay kasigi)
zeytinyagi (1 cay bardagi).

Tum kuru malzemeler iyice karistirilir. Kansimin ortasi acilip bir cay bardagi zeytinyagi konulup, el dayanacak kadar sicak su ile yogrulur (hamur kati kivamda olmamah).

Yaglanmis kaba karisim yayilir. Kalinlik 2 cm. kadar olmali. Uzeri bicakla iri karelere bolunup onceden isitilmis  225 derece firinda ekmegin rengi koyulasncaya kadar 1 saat pisirilir

Rize Kuzinede Misir Ekmegi
Bir "pileki" lik malzeme: icine "balli lobya"  yani kuru seker fasulyesi unu da karistirilmis 3 kilo misir unu, 1 su bardagi sizma zeytinyagi, 5 gr. tuz, taze kara lahana yapraklan. Tastan pilekinin icine once lahana yapraklari yerlestirilir icine hazirlanan misir hamuru dokulur hamurun uzeri ge¬ne lahana yapraklari ile ortulecek. Ve kuzinede normal ateste 1 saat pisirilecek.

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 12, 2010, 03:57:39 ÖÖ »

Çok güzel bilgiler.

Ellerinize sağlık.

Şu kısacık yazıda çok fazla bilgi mevcut.


Mesela bir başka forumda sorulan bir sorunun cevabı da burada.

Bu güzel doküman için çok teşekkür ediyoruz.  evet
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #2 : Nisan 12, 2010, 08:19:29 ÖÖ »

Bilgilendirme için teşekkürler.Bende bir çok forum/blog ta mısır ekmeğinin sadece mısır unu,tuz,ve su dan yapıldığını okumuştum yukarıdaki tepside fırın ekmeğini denemeyi düşünüyorum.
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
garip yolcu
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28


Ekmekçilik sanatında birtek büyük usta tanıdım;UN.


« Yanıtla #3 : Nisan 13, 2010, 02:29:32 ÖÖ »

Bilgilendirme için teşekkürler.Bende bir çok forum/blog ta mısır ekmeğinin sadece mısır unu,tuz,ve su dan yapıldığını okumuştum yukarıdaki tepside fırın ekmeğini denemeyi düşünüyorum.

mısır unundan yapılan ekmek su-un ve tuzdan oluşur.pileki biraz yöresel pişirme unsurudur.şimdilerde çoğu yerde (özellikle fırınlarda)mısır ekmeği pişiriliyor.vede çok faydalı(bağırsakları tembih edici özelliği).konuyu açan arkadaş genel hatlarıile özetlemiş.ufak tefek hatırlatmalar;mısır unu hamuru sıcak suyla yoğrulur.biraz daha yüksek ısıda pişer.fırında çok beklemesi halinde kabuklar kalın olur.(ben hariç pek seven olmaz).
mayalı mısır ekmeği rize ve çevresinde eskiden beri yapılır.ne desem ben pek sevemedim.
hamsili mısır ekmeğide bizde iki türlü yapılır.sadece hamsi konularak.sebzel ile hamsi konularak.saygılar
Logged

Kimse mükemmel deyildir,amma herşeyi mükemmel ister.G.Y.
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #4 : Nisan 18, 2010, 02:42:49 ÖS »

Bu tarifi bugün denedim ne yazıkki ilk kez bir ekmeği atmak zorunda kaldım(bir şekilde hayvanlara yem olarak değerlendirilecektir).
Mısır unu bulmak güç piyasada normal beyaz un kıvamında mısır unları var bu kadar ince mısır unlarını sevmiyorum irmiğe benzer mısır unlarını seviyorum onlarıda bulmak güç.Elimizin içinde dönebileceği kıvam tabiri bu ekmeği ilk kez yapanlar için yetersiz sanırım ya da ben beceremedim 1kilo mısır ununa tam ne kadar su koyacağımızı bilsek.
Ekmek tam 2 saat fırında 200 derecede kaldı üzerine pişirme kağıdı koydum(kara lahana yaprağına alternatif) ama ne yazıkki içi çiğ kaldı.Üzerinde kıtır kıtır çok güzel bir kabuk oluştu ama nafile atmak zorunda kaldım.Acaba pişirme kağıdını hiç koymasamıydım


Rize Tepside Misir Ekmegi

Cayeli
Degirmende cekilmis, 1 kilo misir unu once elekle eleniyor, Bir kabin icinde yarim corba kasigi tuz, bir cay bardagi misir ozu yagi (arzuya gore) ve bir caydanliktan "eli yakacak" kadar kaynar su azar azar aktariliyor, hepsi kepceyle karistirilyor. "Elimizin icinde donebilecegi kivamda bir bulamac oluyor. Tepsi misir ozu yagiyla yaglaniyor. Tepsi genellikle bakir ya da aluminyumdan, 2-3 parmak derinliginde oluyor. Dokulen bulamacin ustu kara lahana yapragi ile ortuluyor ve tas fırında ya da kuzinede pisiriliyor.  (200 derece 1.5 – 2 Saat)

« Son Düzenleme: Nisan 18, 2010, 02:47:40 ÖS Gönderen: rhetorical » Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 18, 2010, 07:14:43 ÖS »

@rhetorical,

Mısır ekmeği konusunda sorularınızın cevabı burada sanırım.


Not: Bundan sonra anlatılanlar mayasız mısır ekmeğine aittir.


Uygulama esnasında gördüğüm en büyük sıkıntı da kıvamdan kaynaklanıyor. Piyasada geçen kıvamlar ya da ölçüler sonuçta ortaya birbirine yapışık, sabun kalıbımsı ekmekler çıkarıyor.

Tavsiye edilen ancak aşırı cıvık olan kıvam. Bundan kaçınınız.

Yukarıdaki kıvamın sonucu. Sabun kalıbı gibi bir mısır ekmeği.

Bu kıvam uygun olan. Ciabattanın biraz daha cıvık olanı, daha fazla değil. İçinde kaşık ancak dönüyor.

Gözenekli ve ağızda dağılabilen yapı. Uzun süre dayanıp, zevkle yenebiliyor.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #6 : Nisan 19, 2010, 06:35:28 ÖÖ »

Üstadım ben sadece mısır unu tuz ve sudan oluşan bir ekmek yapmak istiyorum, bugün çıkıp iri taneli mısır unu bulmaya çalışıcam,dediğiniz gibi kıvam çok önemli.
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler