Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 17, 2018, 03:16:03 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: YoYa ekmeği  (Okunma Sayısı 11900 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« : Nisan 06, 2010, 06:27:39 ÖÖ »

Sevgili dostlar malumunuz yoğrulmayan ekmek gerek fermantasyon süresinin uzunluğu gerek hamurun cıvık olması nedeniyle işlenmesinde karşılaşılan sıkıntılar nedeniyle bazı handikaplara sahip  tüm sıkıntılara rağmen çok lezzetli bir ekmek olduğu aşikar.Fakat bu ekmeği her gün yapmak siz değerli ekmek dostlarına yorucu gelebilir.Günlük ekmek yapmak istiyorum,pizza taşım yok,fırına belli aralıklarlar su püskürtmek istemiyorum,cıvık hamuru işlemek zor,öyle bir beyaz ekmek istiyorum ki içi pamuk gibi kabuğu kıtır kıtır,lezzeti taş fırın ekmeğinden bile güzel olsun diyorsanız işte karşınızda

YoYa ekmeği Yoğrulmayan+Yavaşlatılmış ekmek tekniklerinin sentezi.

Malzemeler
500gr un(Mümkünse Olin Un yoksa Söke Un bu uygulamada söke un kullanılmıştır)
300gr su
1 teaspoon(eym ile gelen küçük ölçek) tuz
1 teaspoon (eym ile gelen küçük ölçek)instant kuru maya

Malzemeleri ister eym de ister elde yoğurun eym de 15 dakika yeterlidir.Elde ettiğiniz hamurun üstünü kapatıp buzdolabına koyun 8-12 saat yeterlidir.
Buzdolabında bekletilen hamurun gazını alın Sayın Sobermanın yavaşlatılmış mayalı ekmek tarifinde detaylı anlatılmıştır.
Hamuru dışarda 15 dk dinlendirin tezgahı çok hafif unlayın hamuru  açıp zarf usulü katlayın katlı kısmı alta gelicek şekilde bir kaba alın sıcak bir ortamda 40-60 dakika kabarmasını (Ortam sıcaklığına göre bu süre uzayabilmektedir)  bekleyin pişirme kabınız 10-12 TL  satın alınabilecek kapaklı bir borcam olabilir.(Kullandığım borcam alt 15 üst 14 ölçülerine sahiptir) Borcamı  30 dk önce 230derece fırında ısıtın.
Kabaran hamurunuzu borcama alın 30dk 230derece(kapaklı) 15 dk 210derece(kapaksız) pişirin.
« Son Düzenleme: Mayıs 06, 2010, 09:13:16 ÖÖ Gönderen: rhetorical » Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #1 : Nisan 06, 2010, 06:32:08 ÖÖ »

resim 4
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2010, 07:05:25 ÖÖ »

Ekmek inanılmaz nefis görünüyor. Cheesy  Ellerinize ve emeğinize sağlık.     
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2010, 07:17:50 ÖÖ »

İnanın ekmek şu an bitti.İnanılmaz beğenildi ben yaptığım işe hayran kaldım.Gece yeni bir hamur hazırlamak şart oldu.


Ekmek inanılmaz nefis görünüyor. Cheesy  Ellerinize ve emeğinize sağlık.     
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
Erdinc
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 353


"Deney herkesin hatalarına verdiği isimdir"O.Wilde


« Yanıtla #4 : Nisan 06, 2010, 09:26:36 ÖÖ »

  fotograflara öylece baka kaldım... baktıım... baktııım... ve aslında hala bakıyorum....  evet



tebrikler 
Logged

EYM: Breville ikon BBM600 & Severin 3986

Kim demiş, gül yaşar dikenin himayesinde?
Dikenin itibarı, ancak gül sayesinde!
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #5 : Nisan 06, 2010, 09:45:21 ÖÖ »

Erdinç Bey alakanız için teşekkür ederim.Sizin gibi değerli bir Ustanın onayını almak sevindirici.


fotograflara öylece baka kaldım... baktıım... baktııım... ve aslında hala bakıyorum....  evet



tebrikler 
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #6 : Nisan 07, 2010, 04:32:44 ÖÖ »

rhetorical tekrar tebrikler elinize saglik

bu arada sormak istedigim borcamlarin olculer degisik mi oluyor ??

bende bir tane borcam var alt kısmında  21   kapaginda 18 yaziyor ....
 
Logged
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #7 : Nisan 07, 2010, 06:19:15 ÖÖ »

Benim Borcam alt 15 üst 14.Aslında bende daha büyük bir borcam alma niyetindeyim ölçüleri arttırıp tek seferde büyük ekmekler yapmak istiyorum.Sizin borcam büyük dolayısıyla 500gr una 300gr su tarifinde benim küp  toprak kapta yaşadığım sıkıntıları yaşaya bilirsiniz.Önerim bu ölçüler için 15 e 14 borcam edinmeniz ya da sahip olduğunuz borcam için 600-750gr un kullanmanız.

rhetorical tekrar tebrikler elinize saglik

bu arada sormak istedigim borcamlarin olculer degisik mi oluyor ??

bende bir tane borcam var alt kısmında  21   kapaginda 18 yaziyor ....
 
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 277



« Yanıtla #8 : Nisan 07, 2010, 09:34:40 ÖÖ »

YoYa ekmeğinin dokusu,ekmek saatler sonra bile nefis tadını korumaktadır,ekmekle arası olmayan insanlar bile üst üste 2 dilim yemekten kendilerini alıkoyamamışlardır.
« Son Düzenleme: Nisan 07, 2010, 09:39:15 ÖÖ Gönderen: rhetorical » Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
Emin DEMİREL
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 199


Bir Başkadır Benim Memleketim...


WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 08, 2010, 10:55:34 ÖÖ »

elinize sağlık..
Logged

Çırak Ustayı Sollamazsa Sanat Ölür,  Hatalı Sollarsa Çırak Ölür..
Ayfer55
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 55


« Yanıtla #10 : Ekim 13, 2010, 12:36:43 ÖS »

Ben de yaptığım bir ekmeği eklemek istiyorum, galiba Yo-Ya oldu  Roll Eyes
                  
Malzemelerim:
550 gr un
410 ml su
1 küçük ölçek tuz
1/4 küçük ölçek instant  maya
1/4 küçük ölçek elma sirkesi

        Malzemeleri EYM de 5 dk. karıştırttım. Dışarıya alıp EYM kazanındayken hava almayacak şekilde poşetledim. Başlangıçtaki niyetim yoğrulmamış ekmek yapmaktı, ancak sürenin buna uygun olmadığını anladığımda (sabah işe gidecektim  ve akşam ekmeğe başlayana kadar 24 saat geçmiş olacaktı, bunu göze alamadım) karıştırma işleminin üstünden 2 saat geçmiş olmasına rağmen buzdolabına kaldırdım.  Sabah (8 saat sonra) buzdolabından çıkarttım, poşetini değiştirdim (terlemeyle oluşan su damlalarının, oda ısısına düşerken hamura düşmesini istemedim). Gazını almayı unuttum.
        Akşam (Başlangıçtan 24 saat sonra) işleme Yoğrulmamış Ekmek tarifindeki sıralamaya göre devam ettim. Ve asıl marifetin hamuru zarf gibi katlamakta ve 2. kabarmadan sonra pişirme kabına aktarmakta olduğunu anladım 
        Pişirme kabım, dışı emaye içi döküm, sapları metal olan bir tencereydi. Yalnız kapağı cam ve üstünde küçük bir buhar deliği olduğundan kapak yerine onu değil, büyük güveç tenceremin kapağını kullandım.
       Gözlemlerim:  30. dakikada kapağı aldığımda ekmeğin boyu kapakla teğetti. Acaba kapağı birkaç dakika önce almış olsaydım daha da kabarabilir miydi? 2. sorum kapağı aldıktan sonra biraz indi, bunun sebebi ne olabilir?
       Kabuğu biraz fazla koyu oldu, ama soğuyup yumuşayınca nefis oldu, ilk deneme için bu önemli değil.
       Ölçü olarak  Yavaşlatılmış  mayalamalı ekmek ölçüsünü esas almışsınız, bu ekmeğin icadının sahibi olduğunuza göre bundan sonra sizin ölçülerinizle deneyeyim. Ben dediğim gibi ilk etapta yoğrulmamışı yapma niyetiyle başlayıp süre sıkıntısı nedeniyle farkında olmadan Yo-Ya ya çevirdiğimi  (hatta o bile karıştı, benimki Karıştırılmış Yo-Ya oldu bu durumda), birkaç gün sonra  bu sayfayı okuyunca anladım.

       Sonuç: Çocukluğumda köylerde yediğim ekmeklerden sonra yediğim en lezzetli ekmekti.










              Tencereden çıkarmak çok zor oldu ama parçalamadan çıkarmayı başardık.
« Son Düzenleme: Ekim 13, 2010, 02:40:00 ÖS Gönderen: Ayfer55 » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #11 : Ekim 14, 2010, 11:38:53 ÖS »


       Gözlemlerim:  30. dakikada kapağı aldığımda ekmeğin boyu kapakla teğetti. Acaba kapağı birkaç dakika önce almış olsaydım daha da kabarabilir miydi? 2. sorum kapağı aldıktan sonra biraz indi, bunun sebebi ne olabilir?
    


Yavaşlatılmış mayalamalı ve kapalı kapta pişerek taş fırın formatına gelen ekmeklerin lezzetini maalesef ancak tadabilenler anlayabiliyor.

Ne denli söz ile anlatılsa da ifadesi mümkün değil.

Sorularınıza gelince;

Pişmeye başlayan hamurda iç sıcaklık 50-60 dereceye geldiği anda maya canlılarınız ölmüş olduklarından siz 30 dkdan önce kapağı almış olsaydınız da hamurunuz kabarmazdı. Çünkü iç ısı ilk 8-10 dk içinde bu derecelere erişebiliyor. Kabarma da bu süre içinde oluyor.

Burada tek yapabileceğiniz daha yüksek bir kap veya kapak kullanmak, o da olmazsa ununuza biraz tam buğday unu ilave ederek kabarma katsayısını düşürmek.

Kapağı aldıktan sonra inmesi konusunda net bir şey söyleyemem, çünkü dış cidar yeterince kabuklaşmadan fırın kapağı açılırsa malum soğuk hava bunu yapar. Ama 30 dk pişmiş bir ekmekte ancak ortaya çıkan buhar kaybı veya pişme neticesi toparlanma diyebilirim. Ayrıca bu küçülme normalde dikkat çekici olmayan boyutlarda olmalıdır. Sanırım siz çok iyi bir gözlemcisiniz.

Bir de böyle karmaşık bir süreç sonrasında (okurken bile takip etmekte zorlandım) güzel bir ekmek yapabilmeniz tecrübe birikimi ve beceriye işaret sanırım.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
Gül1
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 11


« Yanıtla #12 : Ekim 15, 2010, 03:43:28 ÖÖ »

en iyisi ben gideyim su borcamimi ölceyim..  Roll Eyes
Logged
Gül1
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 11


« Yanıtla #13 : Ekim 15, 2010, 01:10:34 ÖS »

en iyisi ben gideyim su borcamimi ölceyim..  Roll Eyes

@rhetorical
cok harika gözüküyor.. özendim !!

taban 17, üst 21, üstünde 30 yaziyor benimkinde..      Roll Eyes
yani simdi bu ölcüdeki bir borcam icin un ölcüsü ne olacak?
sizinki ne kadar su aliyor.. belki o degeri verirseniz daha kolay olur anlamamiz...
selamlar
gül
Logged
Ayfer55
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 55


« Yanıtla #14 : Ekim 17, 2010, 12:27:11 ÖS »

Aynı yöntemle sonradan 2 ekmek daha yaptım. 2. sini güveç tenceresinde, 3. sünü borcamda (ekmeği güveçten çıkarmak, tencereden çıkarmaktan daha zor oldu hatta bir kısmını parçalı çıkarmak zorunda kaldık,  o nedenle borcama geçtim)

Lezzet olarak pişirme kaplarına göre kendi beğenimi sırasıyla paylaşmak istiyorum sizlerle,

1-Toprak güveç tenceresi 
2-Döküm tencere
3-Borcam

Toprak; yine ne kıymetli bir nimet olduğunu ispatladı, hep veriyor...
Logged
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler