Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 07:27:07 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: EYM'nize Hayran Bırakacak 70 Uygulamalı Tarif sıra ile denenecektir  (Okunma Sayısı 33473 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #30 : Aralık 20, 2010, 02:14:13 ÖÖ »

İyi gidiyorsunuz, tebrikler.

Ekmek nimettir, dolayısıyla tüketiminde olduğu gibi yapılırken de gerekli önem verilmeli ve en güzeliyle yapılmalı diye düşünüyoruz.
Ekmeklerin her bakımdan en güzelini yapmayı ve en güzel şekilde de tüketmeyi, özellikle israf etmemeyi hedef olarak seçtiğimiz göz önüne alındığında bence ilk ekmeğiniz güzel ama ikincisi daha yakışıklı olmuş.

Hem daha hacimli, hem hamur olarak kıvamını bulmuş gibi duruyor. Tek tarafa yığılma ya da iki loptan oluşma durumu ortadan kalkmış.

Bunun sadece maya farkından olduğunu şahsen düşünmüyorum. Maya farkının yanında EYM'niz açılıyor, acemiliğini üstünden atıyor, siz de merhale kat ediyorsunuz diye düşünüyorum.

Keşke ikinci ekmeğin de aynı şekiled dokusunu gösterir bir fotoğraf koyabilseydiniz, ben doğrusu merak ettim.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
doğaldanyana
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32



« Yanıtla #31 : Aralık 20, 2010, 02:56:36 ÖÖ »

İyi gidiyorsunuz, tebrikler.

Bunun sadece maya farkından olduğunu şahsen düşünmüyorum. Maya farkının yanında EYM'niz açılıyor, acemiliğini üstünden atıyor, siz de merhale kat ediyorsunuz diye düşünüyorum.

Keşke ikinci ekmeğin de aynı şekiled dokusunu gösterir bir fotoğraf koyabilseydiniz, ben doğrusu merak ettim.

Teşekkürler Soberman,

Ben de yol kat ettiğimi düşünmeye başladım. yippi Ama makinem de açıldı, aynen dediğiniz gibi  :tamam:

İkinci ekmeğimizin daha tadına bakamadık, yapıldı kenarda bekliyor, bugün tadacağız, hem dinlenmiş de olacak, güzel bir doku fotosu çekeceğim mutlaka. o fotoyu da mesajı güncelleyerek diğerlerinin altına ekleyeceğim.

Bir de ilk ekmek tamamıyla makinemin marifeti, kendisi zamanlayıcı ile yaptı ama 2.sine müdahalem oldu, karıştırma safhasında. Birlikte yoğurduk yani  lol

Yorumlarınız için teşekkürler, çok selamlar, hoşçakalın.
Logged

.....Beko BKK-2510.....
Ne düşünüyorsak oyuz...Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun!
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #32 : Aralık 20, 2010, 03:52:52 ÖÖ »

Tebrikler
1. ekmegin dokusu gercekten muhtesem
dilimleyip kim bilir ne lezzetli tostlar yapmisinizdir.  yemek

Elinize Saglik
 
Logged
doğaldanyana
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32



« Yanıtla #33 : Aralık 20, 2010, 06:55:16 ÖÖ »

Tebrikler
1. ekmegin dokusu gercekten muhtesem
dilimleyip kim bilir ne lezzetli tostlar yapmisinizdir.  yemek

Elinize Saglik
 


Teşekkürler @ekmek2009, şimdilik tost olayına girmedik, şöyle anlatayım. 1. ekmeğin sadece 1 adet dilimiyle sofradan kalkıyorum, yani çok doyurucu geliyor. bir de sofrada bir sürü güzel şey olunca, ve ben de hepsinden yemek isteyince, en makul yol, ekmeği küçük küçük parçalara ayırmak. yaklaşık 4-6 adet küçük parça da gayet doyurucu oluyor. eskiden dışardan aldığımız ekmeklerle 2 dilim, 3 dilim bazen abarıp 4 dilim doyamazdık. Ama bunlarla süper, daha az tüketmeye ve daha geç acıkmaya başladım. Tostu da haftaya haftasonu deneyeceğiz, öyle karar aldık. yemek

Hoşçakalın.
Logged

.....Beko BKK-2510.....
Ne düşünüyorsak oyuz...Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun!
doğaldanyana
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32



« Yanıtla #34 : Aralık 21, 2010, 11:50:30 ÖS »

Keşke ikinci ekmeğin de aynı şekiled dokusunu gösterir bir fotoğraf koyabilseydiniz, ben doğrusu merak ettim.

2. ekmeğin doku fotosunu da diğer resimlerin altına ekledim Soberman, merakınızı bir nebze olsun giderebildiysem ne mutlu bana. :tamam: hayırlı haftalar dilerim.
Logged

.....Beko BKK-2510.....
Ne düşünüyorsak oyuz...Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun!
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #35 : Aralık 22, 2010, 12:08:21 ÖÖ »

Keşke ikinci ekmeğin de aynı şekiled dokusunu gösterir bir fotoğraf koyabilseydiniz, ben doğrusu merak ettim.

2. ekmeğin doku fotosunu da diğer resimlerin altına ekledim Soberman, merakınızı bir nebze olsun giderebildiysem ne mutlu bana. :tamam: hayırlı haftalar dilerim.

Teşekkür ediyorum.

Merak ettiğim bir konu vardı, onu çözebildim bu sayede.

Fotoğraflar çok net olmadığı için kesin konuşamıyorum ama ilk ekmeğin dilimlerinin sanki alt kenar ve köşelerinde çok ince bir tabaka halinde yığılma var gibi geldi. Oysa ikinci ekmeğinizin dilimleri tamamen homojen ve herhangi bir yığılma göremedim.

Dolayısıyla ekmeğin dışı ne kadar muntazamsa içi de ona eşlik eder diye düşünürdüm, bunu ispatladınız.

İkinci ekmeğiniz gerçekten güzel olmuş, ellerinize sağlık.

Devamını bekleriz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
doğaldanyana
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32



« Yanıtla #36 : Aralık 23, 2010, 03:41:54 ÖÖ »

Teşekkür ederim @Soberman,

Ben de aslında izledikçe ve düşündükçe yeni anlamlar bulabiliyorum. Mesela bana da öyle gelmişti. yani kabuk altındaki doku daha sıkışık, daha küçük gözenekli. Ancak ben bunu hepsinde de gördüm. ve bunu şuna bağladım. Malum gözenekli yapıyı mayanın kendisi yapıyor. yani canlı bir organizma olan maya karışımın içindeki besin maddelerini tükettikçe atık olarak karbondioksit çıkarıyor, bu CO2 de hamur içindeki kabarmayı gözenekli yapıyı oluşturuyor. maya hamuru kendi yaşam faaliyeti sebebiyle işlemiş oluyor. Bir de şu var, mayalar yaklaşık 50-55 derece sıcaklık üzerinde artık aktif olamıyor, zira ölüyorlar. acaba diyorum; kabuk kısmı direkt yüksek ısı ile temas eden yer olduğundan, kabuk zaten kavruluyor, hemen altındaki tabaka da görece sıcaklık sebebiyle mayaların yavaş yavaş ölmesiyle daha fazla hamuru işleyemiyor. ancak iç kısımlarda henüz sıcaklık oraya ulaşmadığından aktivite devam ediyor ve hamur da zaten pişirme işleminin ilk safhalarında kabarmaya devam ediyor. Zira pişirme işlemiyle iç sıcaklık mayanın aktivitesini en verimli sürdürdüğü ısıya ulaşıyor ve bu da hamuru kabartıyor. yani aslında kabuğun hemen altındaki o kısmın daha küçük gözenekli olması, daha sıkı bir yapıda olması bana normal geliyor. Bilmem siz ne düşünürsünüz bu konuda.
Logged

.....Beko BKK-2510.....
Ne düşünüyorsak oyuz...Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun!
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #37 : Aralık 23, 2010, 04:35:39 ÖÖ »

Söyledikleriniz çok doğru ama bir şart altında; o da hamuru kabartmadan fırına verirseniz iç sıcaklık 50-55 dereceye ulaşana kadar maya faaliyet gösterir ve kabarma gerçekleşir.

Oysa ekmek yapımı esnasında birden fazla mayalandırma ve kabartma aşaması vardır. Dolayısıyla fırında meydana gelebilecek kabarma da en başarılı haliyle hacminin %20'si civarındadır ki buna da "oven spring" denir.

Pişirme aşamasına geçmeden hamur zaten mayalanmış (mayasının gelmesi bundan bekleniyor) olduğundan ve kabarmış olduğundan ideal ekmekte altlar da dahil her yerde homojen kabarmayı görmeyi bekleriz. Forumda da dolaşırken ideal ekmek tanımlarında bunu açıkça görebilirsiniz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #38 : Mart 01, 2011, 04:31:49 ÖS »

soberman;
sizin eym nizin marka modelini öğrenebilirmiyim. nasıl bu kadar pişkin ekmekler çıkabiliyor bir eym den merak ettim. bana göre bütün eym lerin temel problemi pişirmeyi istenildiği gibi yapamaması.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #39 : Mart 01, 2011, 07:46:49 ÖS »

soberman;
sizin eym nizin marka modelini öğrenebilirmiyim. nasıl bu kadar pişkin ekmekler çıkabiliyor bir eym den merak ettim. bana göre bütün eym lerin temel problemi pişirmeyi istenildiği gibi yapamaması.

Kullandığım EYM ve incelemesi: http://ekmeksanati.com/documents/breville.html

Bana göre de bütün EYM'lerin temel problemi; programların ve buna göre imalatın başka ülkelerin malzeme ve şartlarına göre hazırlanması ve uygulanması.

Nasıl ki sarkaçlı saatler ülkemize gelince ülkemiz şartlarına uygun olarak özel ayar çekiliyordu, aynısının da EYM'lerde yapılması veya ülkemiz malzeme ve şartlarına uygun üretilmesi gerekir.

Belki pişirme de bu ayarlara dahil olacaktır.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
şefkatli eller
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 20


« Yanıtla #40 : Nisan 09, 2011, 02:16:38 ÖÖ »

arçelik 2715 te yoğurtlu ekmeğim. şu ana kadarki en lezzetli ekmeğim....
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #41 : Mayıs 23, 2011, 06:46:44 ÖÖ »

arçelik 2715 te yoğurtlu ekmeğim. şu ana kadarki en lezzetli ekmeğim....

Tebrikler  .

Gerçekten çok iştah açıcı görünüyor.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
gezgözarpacık
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 34


« Yanıtla #42 : Ocak 26, 2012, 02:56:42 ÖS »

Süpermiş denemeler. Henüz ikinci ekmeğimi yapmadım. Neden derseniz ben detaycı biriyim. Göz kararı denen sey bende yok. Bu nedenle yarın bir mutfak tartısı edineceğim. Anladım ki gramlara sadakatle bağlı olmak lazımmış. Ekipmanı tamamlar tamamlamaz 2. ekmeği EYM'ye süreceğim.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #43 : Ocak 26, 2012, 09:43:26 ÖS »

Süpermiş denemeler. Henüz ikinci ekmeğimi yapmadım. Neden derseniz ben detaycı biriyim. Göz kararı denen sey bende yok. Bu nedenle yarın bir mutfak tartısı edineceğim. Anladım ki gramlara sadakatle bağlı olmak lazımmış. Ekipmanı tamamlar tamamlamaz 2. ekmeği EYM'ye süreceğim.


Biraz zaman geçsin ve ustalığınız pekişsin, tartı kullanımından ziyade Ölçü Kabına geçebilirsiniz.

Ölçü Kapları da alıştıktan sonra aynen gramla tartı gibi iş görebilir diye düşünüyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
mayre
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 6



« Yanıtla #44 : Şubat 04, 2012, 03:25:06 ÖÖ »

Merhaba,

Biz de #4 köy ekmeğini denedik ama henüz EYM'mize hayran kalacak kadar güzel bir sonuç alamadık maalesef, gerçi Soberman usta %80 maharet diyor, kendimizde mi aramalıyız sorunu :)  Hamur kıvamı gayet güzeldi aslında daha başarılı bir sonuç bekliyorduk ama sonuç böyle.. fotoğraflara yorum ve önerilerinizi bekliyoruz..

Dipnot sorusu 1: Daha sonraki denemeler için; Fransız ekmek programı yoksa ne seçmeliyiz?
Dipnot sorusu 2: Bu tarz sorularımız sorabileceğimiz bölüm var mı forumda? :)

Herkese selamlar..
Logged
Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler