Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 12:33:20 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yoğrulmayan Ekmek Yapanlar ve Sevenler Kulübü (No-Knead Bread)  (Okunma Sayısı 13414 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
murta
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #15 : Aralık 26, 2014, 12:45:08 ÖS »

Selamlar,
Evde ekmek üretimimin 4. sene-i devriyesinde, nihayet yogurulmayan ekmek yapma cesaret ve ekipmanını biraraya getirebildim.
Piştikten yaklaşık 1 saat sonra ılık halde servis edilmiş olan toprak güveçte yaptığım ekmegin %70'i büyük tezahüratlarla midelere indi.
Tezgah üstü fırınım ve kabımın boyutları sebebiyle 350 gr un 280 ml su ile üretimine geçtiğim hamurun, özellikle 18. saati sonrasında, serpme un uzerinde dinlendirdikten sonra zarf usulü katlanması sırasında çok zorlandım.
O 3'er saniyelik 4 katlama hamlesi 18 saatlik beklemeyi bir çırpıda mahfedebilir. Çok stres yaratan bir durum.
Bir de korkarım benim hamurum orjinal tarifin yaklaşık %60'ı oranında ölçeklendirildiği için hamur çok inceydi ve katlamak daha da zor oldu. (katılıyor musunuz görüşleriniz?)
Boyut daha ufak da olsa kapaklı ve kapaksız pişme sürelerine 1'e 1 uydum. Gercekten guveçten çıkan ekmek beni Anadolu'nun bozkırlarına ışınlayıp geri getirdi.
Aman yarabbi, o ne kıvam, o ne tok ses, o nasıl bir koku, o ne biçim bir renk! Harikaydı.

Neyse, kendime geleyim.
Cunku, evet ekmek sıcakken gerçekten bir başka mucize oluyor. Ancak kahvaltıda yenmeyen %30'luk kısmını (iyice soguduktan sonra) hep yaptığım gibi agzı gevsek baglı buzdolabı poşedine sakladım. Aksam üzeri eve gelip bir lokma peynir ekmek yapayım dediğim o cânım ekmege sanki Pirelli sponsor olmuş! Ekmeğin içi kauçuk bir sakız, dışı deve tabanı, dişiniz saplanıp içinde kalıyor. İnanamadım! Karizmayı çizdirmemek için de kalanın tamamını yedim, bir de eve "n'apayım dayanamadım" diye yalan söyledim, işte itiraf ediyorum. (Bu lastikleşmeye ne sebep olmuş olabilir sizce?)

Arkadaşlar,
Benim en buyuk derdim ev ahalisine sabah sıcak ekmek yedirebilmek. Onları ekmek kokusuna uyandırabilmek.
EYM kullanmadan (bazen kullanarak da olsa) bu çok zor oluyor. Hele yogurulmayan ekmekte daha bile zor. İmamdan önce kalmak yetmiyor, sabahı da kazaya bırakmak lazım. Bu konuda da görüşlerinizi rica ediyorum.
Yogurulmamış ekmek harici ekmekler de benim fikrim (henuz denemedim) aksamdan hazırlanmış ve şekil verildikten sonra, 3. ve son 1-1½ saatlik kabarmasına bırakılacak olan hamuru balkon veya buzdolabında (5-6 C derece) 6-7 saat tutmak ve sabah fırını 220 yapıncaya kadar tezgah üstünde ılıtıp, standart pişme prosedüründe pişirmek. Ne dersiniz?
Sevgi ve saygılarımla.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #16 : Aralık 27, 2014, 04:42:16 ÖÖ »

Merhaba,

samimi ve espri yüklü mesajınızı okuyunca hemen cevaplamak istedim.

Öncelikle hamur hacminin az veya çok olması işleme üzerinde zorluklar meydana getirebiliyor. Az hamurda çekiştirmek zorlaşırken fazlasında da taşımak, aktarmak sıkıntı olabiliyor. Ancak rahat olun, bir kaç uygulamadan sonra gözleriniz kapalı yapar duruma geleceksiniz.

Bekleyen ekmeğin bozulması konusuna gelince; esmer unlu yoğrulmayan ekmeğin kendine gelmesi zaten 12-16 saati buluyor. Bu süreden önce tüketildiğinde demlenmemiş ekmeği hissediyorsunuz. Demlenme süresi geçtikten sonra asıl lezzetini ortaya çıkarıyor (Ekmekler mutfak ortamında ve üzeri üstünkörü pamuklu bezle örtülü, nihale üzerinde bekleşiyorlar). Örnek vermek gerekirse az önce soframızda 3-4 günlük yoğrulmayan ekmek dilimlerini afiyetle mideye indirdik. Gerek dilimlenme kolaylığı gerekse de lezzeti gayet tatmin edici idi. Ertesi güne ya da akşama kalan ekmeğin bu denli kimlik değiştirmesi konusunu masaya yatırmak gerekiyor.

Sabah sıcak ekmek yedirmek konusunda size katılıyorum, uykusuz bir günü göze almak gerekiyor. Dediğiniz gibi akşamdan hamuru şekillendirip İYİ UNLANMIŞ kalıba yatırdıktan hemen sonra GENİŞ, TEMİZ ve KALİTELİ NAYLON POŞETE HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE SARIP buz dolabına kaldırmak, sabah dolaptan ve poşetten çıkararak 20-30 dk oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra (bu arada fırın ve kaplar ısınmış oluyor) fırınlamak pratik çözüm gibi görünüyor.

Daha da pratiği ise bir gün önce rahat rahat yapılmış ve bir gece dinlenmiş ekmeği kahvaltıda ince dilimleyip ekmek kızartma makinesinde kızartarak servis yapmak.

Saygılar bizden, sağlıcakla kalın...
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler