Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 02:12:26 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: EKMEĞİM TAM KIZARMIYOR  (Okunma Sayısı 10181 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« : Nisan 14, 2009, 07:20:53 ÖÖ »

BİROL'UN GARANTİLİ EKMEĞİNİ TEKRAR DENEDİM AZ ÖNCE PİŞTİ.3.DERECEYİ SEÇMEME RAĞMEN İSTEDİĞİM GİBİ KIZARMIYOR.MAYA SÖNÜM ÇATLAĞI DA OLUŞMUYOR.YA EYM DEN KAYNAKLANIYOR YA DA BEYAZ UN KULLANDIĞIM İÇİN DİYE DÜŞÜNDÜM.TADI YİNE NEFİS yemekİÇİ POFİDİK DIŞARI ÇITIR.BİLDİĞİNİZ GİBİ EYM DELONGİ KULLANIYORUM.SİZİN EYM DE PİŞEN EKMEKLER GİBİ NE RENGİ NE DE GÖRÜNÜMÜ TUTMUYOR.HENÜZ 3.DENEMEM.KAPAĞI TAM KAPANMIYOR OLABİLİR Mİ ACABA?KAPAK ÖYLESİNE KAPANIYOR.DİLİ,ÇENTİĞİ YOK.SANKİ KENARLARDA MİLİM BOŞLUK KALIYOR.YA DA BENİM KURUNTUM.BİR DE MAKİNAM HALA KOKUYOR.TEKNENİN OTURDUĞU REZİSTANSININ OLDUĞU YER VE MOTORUN KENARINDAKİ DELİKLERDEN HALA KOKU GELİYOR.KABLO YANIĞI YA DA BOZULMAKTA OLAN KÜÇÜK EV ALETLERİ KULLANDIKTAN SONRA KOKU YAPAR YA(ÖRN:SAÇ KURUTMA MAK.,BLENDAR GİBİ)ÖYLE İŞTE.EYM PROBLEMLİ Mİ YOKSA BENİM HÜSN-Ü KURUNTUM MU?EYM KULLANILDIKÇA GEÇER Mİ?ÇOK SORDUM DEĞİL Mİ?KUSURA BAKMAYIN N'OLURSUNUZ.
Logged

DêLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 14, 2009, 07:31:38 ÖÖ »

Yooo, çok sormadınız.

Yaptığınız/yapacağınız ekmeğin fotoğrafını çekme ve buraya koyma ihtimaliniz olabilir mi?

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
d~k
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 186


« Yanıtla #2 : Nisan 15, 2009, 04:08:07 ÖÖ »

Ben de merak ettim şimdi,tadı güzelse ekmeğin görüntüsünü affedebilirsiniz diye düşünüyorum diyeceğim ama ben de sizin gibi soberman ustamın ekmekleri gibi olsun istiyorum yaptığım ekmeklerin...De longhi ile bunu başaracağınıza inanıyorum,kendinize güvenin..
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2009, 04:50:01 ÖÖ »

Yapılan ekmeğin veya ekmeklerin fotoğrafını görebilirsek problem hakkında daha kolay yorum yapabiliriz.

Fotoğrafı gördükten sonra tarif ve yöntem konusunda bazı şeyler söylemek istiyorum.

Ancak EYM'den kaynaklanıyorsa (ki, olabilir, problem değil) en kısa sürede değişim yoluna gidelim.

Yanlış anlama veya uygulama var ise onu da netleştirelim.

Eninde sonunda beğendiğiniz ekmekleri yapacağınızdan ben de eminim, ama bu süre uzamasın istiyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
incid
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 19


« Yanıtla #4 : Nisan 16, 2009, 12:48:50 ÖÖ »

benim ekmek makinesi moulinex, ilk denememde orta kabuk ayarında olmasına rağmen üstü bembeyaz kalınca hayal kırıklığı olmuştu, şimdi son ayarda yapıyorum ancak bu şekilde istediğim kabuk rengini veriyor. Bir de yalnızca beyaz unla yapmış olduğum ekmeklerin üst kabuğu güzel oluyor. Tam buğday unu veya kepekli unla yaptığımda ekmeğin üstü engebeli arazi gibi oluyor. Bunun nedenini henüz anlayabilmiş değilim. Sizden bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 16, 2009, 06:55:15 ÖÖ »

Ekmeğin üstüne biz Tepe Kümbeti diyoruz. EYM'nin veya ekmeğin değerlendirilmesi esnasında yapmış olduğu veya sahip olduğu Tepe Kümbetini inceliyoruz.

Tepe Kümbeti, Az veya aşırı mayalanmaya uğramamış, ideal kıvamda pişme işlemine başlamış ekmeklerde, pişme esnasında gerçekleştirilen %20'lik fırın kabarması sonucunda oluşur. Bu esnada mayalar ısıdan ötürü hızlı çalışırlar ve Tepe Kümbeti ile Maya Sönüm Yırtığını meydana getirirler ve ölürler.

Tepe Kümbetinin iyi olabilmesi için yoğurma ve mayalanma süreçlerinin tam kıvamında olması, pişme esnasında da hava alınmaması gerekir. Bu nedenle pişmekte olan (henüz gluten ağı sertleşmemiş durumda olan) hamurlu mamullerin kapağı açıldığında çökme meydana gelir.

Maya fazla ise, aşırı şişme olur, gluten yapısı çok büyür, zayıflar ve yıkılır.
Hamur cıvık ise, aşırı şişme olur, gluten yapısı çok büyür, zayıflar ve yıkılır.
Fermantasyon (Mayalanma) fazla ise, aşırı şişme olur, gluten yapısı çok büyür, zayıflar ve yıkılır.
Pişme başlangıcında hava alır ise, aşırı şişme olur, gluten yapısı çok büyür, zayıflar ve yıkılır.

Tam buğday veya kepek unu ile yapılan uygulamalarda ise;
Kepek ortama dahil olduğundan elastik ve plastik hal almayan yapısından ötürü gluten yapıyı kırar. Muntazam Gluten ağı oluşumunu dolayısıyla hacimli yapıyı engeller.
Bu tür ekmeklerin yapıları daha dar hacimli, tepe kümbetleri daha küçük ve maya sönüm yırtıkları da daha az belirgin olur.

Bu nedenle karışım unlarda başlangıçta 1/4 kepek veya tam buğday veya yulaf veya çavdar veya irmik veya mısır unu tercih edilmeli, geri kalan 3/4'lük kısım da protein oranı yüksek beyaz un kullanılmalı.

Elde yapılan ekmeklerde özel yöntemler denendiği için çok daha yüksek oranlarda kepekli ekmekler yapmak mümkündür.

EYM'de bu konuda bir başka püf noktası da hamurun kıvamıdır. Genelde kepekli tariflerin kıvamını su emiliminin değişimi yüzünden tutturmak zordur. İlk karıştırma ve yoğurma esnasında mutlaka kıvam kontrolü yapılmalıdır. Olması gerekenden daha kuru bir hamur, basık ve tıknaz ekmeğe, olması gerekenden daha cıvık bir hamur ise ortası yanardağ gibi çökmüş bir ekmeğe sebebiyet verir.
« Son Düzenleme: Nisan 23, 2009, 12:10:04 ÖS Gönderen: soberman » Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« Yanıtla #6 : Nisan 23, 2009, 11:55:53 ÖÖ »

ekmeklerim artık kızarıyor :tmt:sanırın makinenin ilk defa kullanılmasından kaynaklandı.hele şeker yerine bal koyunca daha bir güzel renk alıyor.cep tel.bilgisayara fotoğrafları nasıl yükleyebilirim?bilginiz var mı?
Logged

DêLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2009, 01:59:35 ÖÖ »

@eminemelay,

adım adım ustalaşmanızı ve memnuniyetinizin artmasını forum olarak gıpta ile izliyor ve seviniyoruz.

foruma fotoğraf eklemeniz için size yardımcı olacağını düşündüğümüz bir bölüm açtık:

http://ekmeksanati.info/index.php?topic=167.0

Burayı inceleyin, sorunuz olursa lütfen sorun, bu işi de halletmiş olun.

Şimdiden kolay gelsin.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« Yanıtla #8 : Ekim 19, 2009, 10:00:22 ÖÖ »

mrh.uzun zamandır foruma giremiyordum.önce bilgisayarsız kaldım.sonra tatil,sonra taşınma ve yerleşme ve yeni bilgisayar derken ...neyse arada sırada buralara gelirim artık.tatil ve taşınma süresince EYM yi kullanamadım yaklaşık 2 ay).daha sonra denediğimde ise sonuç hep hayal kırıklığı..ilk yaptığım ve kızarmıyor dediğim ekmeklerimi arar oldum.şimdi gerçekten kızarmıyor.kullanılmayan süre içinde EYM ye bi haller olmuş.yaa hamur gibi yapıyor ekşi ekşi hamur kokuyor,ya çok ufalanıyor.bazen çok kaalın sert kabuk yapıyor ve hepsinde de kızarmıyor.sizin yoğurtlu ekmek  tarifinizi eskiden öyle bir kabartırdı ki kapağa yapışacak snırdım.bugün ise hiç kabarmadı.bulabildiğim dış etkenlerden biri;yeni evimin öncekine göre soğuk olması.onun için de ılık süt ya da su kullandım yine hüsran.
Logged

DêLonghi
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« Yanıtla #9 : Ekim 19, 2009, 10:02:44 ÖÖ »

fotoğrafta görülen ilk yoğurtlu ekmeğim.bugün pişirdiğim kabarmamış ve kızarmamış halini henüz yükleyemedim.ekemk kazanının yarısını biraz geçmişti.kenarlı fazla kızarmış ve kabuk bağlamış ,üzeri ise kızarmamıştı.
Logged

DêLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #10 : Ekim 19, 2009, 10:12:12 ÖÖ »

...neyse arada sırada buralara gelirim artık.

@eminemelay,

Bir kusurumuz mu oldu, niye sık sık değil de arada sırada buralara uğrayacaksınız?  :'(

Oysa sizleri daha sık aramızda görmek isteriz.  :)

El ele bu konuyu da halledeceğiz, merak etmeyin.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
sebay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21


« Yanıtla #11 : Ekim 19, 2009, 10:52:31 ÖÖ »

eminemelay ben de delonghi eym kullanıcısıyım. İlk aldığım zaman bütün acemiliğime rağmen nefis ekmekler yapıyordum,ev taşıdıktan sonra her şey değişti.Ekmeğim kabarmamaya başladı.Haklı çünkü ortam daha soğuk.Ben de artık ısıtarak su kullanıyorum,birde kapağından şüphelendim aynen sizin gibi.Bir keresinde makinenin kapağının üstüne,yoğrulduktan sonra 1 kg.lık un paketi koydum.Sonuç süper oldu tavsiye ederim.İkimizinde benzer sorunlar yaşamamız şaşırtıcı.Ekmeğim tam kızarmıyor ama ben en başta koku problemi yaşamadım.Gelişmelerden haberdar edersen sevinirim pes etme, kolaylıklar diliyorum.
Logged
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« Yanıtla #12 : Ekim 19, 2009, 12:36:52 ÖS »

soberman dediğim gibi...taşınma ve bilgisayar yoksunluğundan..yoksa sizi bensiz bırakmazdım... yippi
sebay ilgin ve cevabın için teş.inşallah bu sorunumu beraber halledeceğiz.
Logged

DêLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #13 : Ekim 19, 2009, 12:44:31 ÖS »

soberman dediğim gibi...taşınma ve bilgisayar yoksunluğundan..yoksa sizi bensiz bırakmazdım... yippi
sebay ilgin ve cevabın için teş.inşallah bu sorunumu beraber halledeceğiz.

İşte gerçek ekmek dostu. 

Eskisinden çok daha güzel ekmek tarif ve fotoğrafları hasretle ve merakla bekliyoruz.  yippi

@sebay, çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yardımlarınızı ve tecrübelerinizi esirgemeyin lütfen... evet

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler