Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Aralık 11, 2017, 02:32:44 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hangi fırın, hangi program, kaç derece?  (Okunma Sayısı 22440 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« : Mayıs 12, 2013, 07:23:50 ÖÖ »

Yaklaşık 4 aydır ekmeğimi fırında pişiriyorum fakat fırın ayarı konusunda kafama takılan bazı zorular var. ES sitesinde tarifler genelde 220 derecede pişiriliyor. Ama ben aynısını kendi fırınımda denediğimde ekmeğim kabarmadan pişivermişti.

Sorum siz ustalarıma: Hangi programda kaç derecede pişiriyorsunuz? Benim Bosch marka fırınım var. 3 boyutlu pişirme programında pişiriyorum. Pişirme esnasında hava sirkülasyonu sağlayarak her yerin eşit pişmesine yardımcı oluyor. Cesaretim olmadığı için normal yani alttan üsten ısıtan ayarda ekmek pişirmeyi hiç denemedim. Zaten yeni yeni eli yüzü düzgün ekmekler yapıyorum, hüsrana kalbim dayanmıyor. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum. 
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2013, 09:01:26 ÖÖ »

Bu konuları muhtelif başlıklar altında incelemiştik ancak bir bakışta bulamadım.

Belki faydalı olabilecek bazı başlıklar:

http://ekmeksanati.info/index.php?topic=249.0

http://ekmeksanati.info/index.php?topic=253.0

http://ekmeksanati.info/index.php?topic=251.0

Geleneksel fırınlamada (alt üst pişirme) genel kaide sanılanın aksine büyük ekmekler düşük ısıda, küçük ekmekler de yüksek ısıda pişer.

Ayrım için yine tecrübeye ihtiyaç vardır.

Örneğin fırın telini ve dolayısıyla taşınızı ya da ekmek kabınızı aşağıda konuşlandırırsanız farklı, yukarıda konuşlandırırsanız farklı sonuçlar elde edersiniz.

Burada buhar desteği konusuna giriyorum, o konu detaylı olarak forumda ya da sitede var.

Her ustanın kendine uygun gördüğü pişirme teknikleri vardır, bunları istisna olarak kabul edebiliriz.

Başlangıçta uygulanabilecek yöntem; büyük ve hacimli ekmekler için 160-180 derece, baget gibi somunlar için de 200-220 derece tercih edilebilir. Fransız bageti ya da pizza için ise 240-250 dereceye kadar çıkılabilir.

Sıcaklıkları belirli bir süre yüksek ya da düşük tutup daha sonra değiştirmekte uygulanan yöntemlerdendir.

Fırınınızda şayet turbo fan çalıştırıyorsanız bu durumda normal fırına nazaran yaklaşık 20 derece daha aşağı ayarlamak gerekiyordu (sanırım).
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #2 : Mayıs 12, 2013, 09:33:49 ÖÖ »

Teşekkür ederim Sayın Soberman yine sabırla yanıtlamışsınız. Verdiğiniz linkleri okudum fakat benim burada en çok merak ettiğim siz ustaların pişirme alışkanlıkları nelerdir? Turbo ayarla pişirdiğim için ekmeklerimi 200 derecede önceden ısıtılmış fırına atıyorum ardından 10dk sonra 180 dereceye düşürüyorum. Bu soruyu sormamda ki amaç sizlerin deneyimlerini öğrenerek kısa zamanda acemiliğimi ortadan kaldırmaktır.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 12, 2013, 11:28:08 ÖÖ »

... pişirme alışkanlıkları nelerdir?

Bu konuda kendimize özel sakladığımız ya da duyurmadığımız farklı bir taktiğimiz yok. http://ekmeksanati.com/documents/elements.html linkinde göreceğiniz tariflerde fırın sıcaklıklarını rahatlıkla görebilirsiniz.

Karşılaştırmanın en kolay yöntemi de bundan sonra ilk pişireceğiniz ekmekte turbo'dan vaz geçerek geleneksel yaklaşımı uygulamak olabilir. Farkı görmüş olursunuz.

Ekmeğinizin altına vurduğunuzda meşhur "tok" sesi alamıyorsanız bir miktar daha pişirerek ideal pişirmeyi yakalayabilirsiniz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler