Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 04:04:30 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Pizza/Ekmek Taşı seçimi ve temini  (Okunma Sayısı 32241 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« : Ekim 25, 2009, 04:14:30 ÖÖ »

EYM ile ekmek yapıp lezzetini aldıktan sonra sanayi üretimi yiyemeyen ekmek dostları kıtır kabuk ve çiğnemlik doku için el emeği ekmeğe yönelmekte, bu defa da ekmek/Pizza taşı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.


Bu konuda elektronik posta adresimize ulaşan mesajlardan birini sahibinin de izniyle aynen aktarıyorum:


Sitenizi hayranlıkla takip etmekteyim. Bende bu konuda oldukça meraklı ve istekliyim.
Sırf bu yüzden solo fırın aldım. Midi fırında düzgün bir ısı dağılımı olmuyordu. Ancak
eksiğimin ekmek taşı olduğunu farkettim. Beyaz eşyacıların sattığı ekmek taşları çok
fahiş fiyatlarda. Makul olanını da bulamadım. Ateş tuğlaları aldım ancak plaka gibi
olmadığı için pratik değil ve kullanışsız geldi bana. Site içindeki yazışmalarda sizin bu
konuda yardımcı olabileceğinizi okudum. İstanbul Sarıyer'de oturuyorum. Bana ne tavsiye
edersiniz? Sizin taş için verdiğiniz adres Ankara'da. Astarı yüzünden pahalıya gelmesin diye
de düşünüyorum. Çünkü yazışan arkadaşların 20 TL gibi çok makul fiyatlardan bahsettiğini
okudum. Ne yapmalıyım?


Ekmek/Pizza taşında gündeme gelen 2 parametre hijyen olması ve fiyatının da uygun olmasıdır. Son zamanlarda bazı firmalarda yuvarlak ve ince imal edinmiş Çin malı pizza taşları gördüm. Piyasayı iyi takip eden bazı firmalar konunun önemine binaen bu taşları getirmişler. Ancak kaynağını bilmediğim için (fiyatı uygun bile olsa) satın almayı düşünmedim.

Bu konuda kendi çapımda yaptığım araştırmalardan birinde internet üzerinde performansteknik diye bir firma ile karşılaştım ve kendilerini ziyaret ettim. Firma yetkililerinden Metin Bey'e konuyu ilettim, seve seve yardımcı olacaklarını söyledi. Kendisi de özellikle hijyen konusunda bahsetti. Isınan taşın fayda ve zararlarından söz etti. Kendisinden iki adet taşı çok uygun fiyata satın aldım. Ekmeksanati vasıtasıyla gelen arkadaşlarıma da aynı tarifeyi uygulayama sözünü bizzat kendisinden aldım.

Kendisinin bana gönderdiği elektronik postayı (kendisinden izin almadım) hoş görüsüne sığınarak aşağıya alıyorum:


Tanıştığımızda bahsetmiş miydim hatırlamıyorum.Yıllar önce Türkiyenin önde
gelen tüm fırın üreticileriyle görüşüp,en azından birkaç üst segment fırın
modellerinde pizza taşını aksesuar olarak verebileceklerini,bunun,
ürünlerini rakip ürünler karşısında bir adım öne çıkaracağını anlatmaya
çalışmıştım ürün sorumlusu ya da yetkililerine...Ama,nafile...Hiçbiri
ilgilenmedi.Oysa sizin sayfanız sayesinde emin olun şu anda Türkiye'nin
dört bir köşesinde evlerde pizza taşı kullanılıyor.Zorluklar yaşamıyor
muyuz?Tabii ki böyle bir ürünün tek tek kargo ile sağlam bir şekilde
gönderilmesi çok kolay değil.Zaman zaman kırılmalar yaşıyoruz kargoda.Ama
emin olun asgari bir karla herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz.İnsanlardan
aldığımız içten teşekkür mailleri gerçekten daha büyük haz veriyor bize.
Ben genelde 15 mm kalınlıkta taş gönderiyorum evlerde kullanım için.20 mm
kalınlığı profesyonel pizza fırınlarına veriyorum çünkü.Geçtiğimiz
günlerde bir müşterimiz 15 mm yerine 20 mm kalınlıkta pizza taşı kullanmak
istediğini,hangisinin daha uygun olacağını sordu.Yanlış anımsamıyorsam siz
her iki kalınlıkta taş almıştınız.Performans olarak bir fark var
mı?hangisini tavsiye edersiniz?Sizin tecrübenize göre yönlendirmeyi uygun
gördüm insanları.Bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılarımla.....


İzmir'de oturan arkadaşlarımız için Pizza/Ekmek taşı konusunda temin ve ücret bilgisi:
http://ekmeksanati.info/index.php?topic=43.msg517#msg517


"Uzun bir arama sonucunda mutfak malzemecilerinde ararken tuğlacıda buldum.İzmir de ihtiyacı olan arkadaşlar'' Birol Nart '' ateş tuğlacısı vardır İzmir de meşhur çamdibinde oradan temin edebilirler.Ellerinde şu anda 40x51,5 ebat varmış. fiaytıda 65 tl miş.Fırının ölçüsüne bakıp gidip almayı düşünüyorum.Sitesinide aşagıda veriyorum.

http://www.birolnart.com/seramik_hammadde.html

Ürünün adıda bu ''KORDİERİT PLAKA''"


Metin Bey'in kendisinden http://www.ekmeksanati.infoda bu konuda bir başlık açmasını, sorulara cevap vererek yardımcı olmasını istirham etmiştim. Sanırım yoğunluğu dolayısı ile zaman ayıramıyor.

Onun yerine ben ilk aklıma gelen bir kaç konuya değinmek istiyorum:

1. Öncelikle fırınınıza koyacağınız taşın büyüklüğünü siz bildiriyorsunuz. Dolayısı ile fırınınızı açıp ölçü almak zorundasınız. Ölçüyü küçük alırsanız ekmekler taşar, büyük alırsanız da hava sirkülasyonu olmaz. Mümkün olduğunca en büyük taş ölçüsünü vermenizi öneririm. Bunun için de yanlardan ızgaralara kadar olan mesafe ile önden ve arkadan 2 şer santimlik mesafe yeerlidir sanırım.

2. Kesinlikle yuvarlak taş istemeyin. Her ne kadar görüntü olarak hoş görülse de ekmek hamurlarını yerleştirmeye kalktığınızda ne demek istediğim anlaşılacaktır.

3. Kalınlık konusuna gelince, malum bende hem 20 mm, hem 15 mm kalınlığında taş mevcut. Hangisini tercih ettiğim sorulursa, incesini kullanıyorum. Taşıması, ısınması ve soğuması daha çabuk oluyor. Şayet fırında ısı kaynakları kapatılarak (taş fırında ateş sonrası közler kenara alındığında mümkün olduğunca ısının fazla tutulması istenir) ısı sadece taş sayesinde yayılmış olsa idi en kalınını seçin derdim, oysa fırında ısı sürekli yayımakta. Dolayısı ile 15 mmlik taş yeterli. Hatta kırılmayacağını bilsem 10 mmlik taş bile iş görür diyeceğim. Tabii son söz yine Metin Beyin Mühendisine ait olacaktır.

4. Taşınızı su ile temastan koruyunuz. Hatta acemiliğinizi atıncaya kadar pişirme kağıdı ile kullanınız.

5. Aynı anda 2 adet taş kullanma şansınız var ancak bunu fırının yaz ızgaraları taşıyamayacaktır. Biraz da ustalık isyeten bu işi bence daha sonraya bırakın.

6. Taş kullanılan fırında pişme öncesinde ve pişmenin ilk 5-6 dksında içeriye tekniğine uygun buhar püskürtülmelidir. Buhar püskürtülmesi tekniğine uygun yapılmazsa hamurun şeklini bozar ayrıca fırına da zarar verebilme ihtimali mevcuttur.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 26, 2009, 12:33:52 ÖÖ »

Aşağıdaki mesaj;

Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası... > Faydalı Kaynak, Link ve Dokümanlar > Faydalı Kaynak, Link ve Dokümanlar > Pizza/Ekmek taşı başlığından konu ile ilgili olduğu için  aynen alınmıştır.

"Sayın Ekmek dostları,

@soberman'ın,pizza taşının hijyeni ve Ankara dışından temini ile ilgili soruların çoğaldığını iletmesi ve bu konuda açıklama ricasıyla bu bilgilendirmeyi gerekli gördüm.Performans Teknik Seramik Ltd.Şti. olarak 6 yıldır "pizza taşı" ve endüstriyel seramik ürünlerin üretimini yapıyoruz.

Pizza taşı diye tabir edilen kordierit plakanın Türkiye'deki tek üreticisiyiz.Ürünümüz,tamamen doğal kil ve bağlayıcılardan oluşup,1300 C de pişirilerek üretilmektedir.Ürünümüzün gıda normlarına uygunluğu belgelidir.

Türkiye'deki birçok pizza fırını üreticisi tarafından AB ülkelerine ihraç edilmektedir.

Forumdaki bir ekmek dostunun iletisinde belirttiği "ateş tuğlası" da ısıya dayanıklı bir malzeme olup,bildiğimiz tuğla ve fayans atıklarının ısıya dayanıklı tutucularla birleştirilmesi sonucu üretilirler ve asbest içermesi nedeniyle çıplak gıda pişiriminde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ankara dışından temini ve yine forumda bir üyenin belirttiği "astarının yüzünden pahalı gelmesi" konusunda ise ne söyleyebilirim bilemiyorum.Biz toptan bazda fırın üreticileri için üretim ve satış yapan bir firmayız.@sobermanla tanışmamız sonrasında ekmek sanatı aracılığıyla bize ulaşan ekmek dostlarına elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.Bugüne kadar Batman'dan Edirne'ye kadar birçok şehre,her talep edenin fırınına uygun ölçülerde boyutlandırarak ve kırılmaması için özenle paket yaparak ürün gönderdik,gönderiyoruz.35-40 TL civarındaki bir satış bedelinden elde edeceğimiz kar değil,İnsanların teşekkür mail ya da telefonlarından mutlu oluyoruz.Kargo bedelleri nedeniyle Ankara dışındaki Ekmek dostları(sanırım8-10 TL) daha fazla ödüyorlar ama buna yapabileceğimiz çok fazla birşey yok.(Ayrıca forumda bir katılımcının yazısında tesadüfen gördüm,İzmir'de 65 TL gibi bir fiyatla bulduğunu yazmış).Bu forum aracılığıyla aynı şehirdeki Üyelere birlikte gönderim yapabiliriz belki,aklıma başka bir çözüm gelmiyor.

Saygılarımla....
Metin Ata
Performans"
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
CENGaver
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #2 : Kasım 04, 2009, 02:23:49 ÖS »

Değerli ekmek severler merhaba;
Bu başlık altındaki yazışmalarda taş ihtiyacı olan kişi benim ve şu an geldiğim noktayı özetlemek istiyorum. Öncelikle ilk defa bu kadar güzel bir sinerji yakalamış web sayfası görüyorum. Ekmek taşına ihtiyacım var diye e-posta attığım andan itibaren o kadar çok yardım gördüm ki anlatamam. P.tesi günü Metin Bey ile telefonda görüştüm ve ihtiyacımı anlattım. Bugün çarşamba yani 2 gün sonra taşlar elime ulaştı. Hem Metin Bey'e hemde beni gerçekten çok iyi yönlendiren sayın Moderatör'e bir kez daha teşekkür etmek isterim. Artık bundan sonrası bana ait. Umarım iyi sonuçlar elde etmeye başlarım ve sizlerle bunları paylaşırım. Metin Bey'den ilk kullanım ve daha sonraki genel kullanım kuralları ve temizlik konusunda bilgi istedim. Eğer uygun olur ve  bu konuda bilgi dönerse sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. Belki bu konu daha öncesinde konuşulmuştur ancak yeni olduğum için henüz tüm forum konularını okuyamadım ve kolaya kaçıp sordum. :) Cevabını sizlerle paylaşacağım. Yalnız bir sorum olacak sizlere : Pişirme başlamadan ve pişirmenin ilk 5. ve 6. dakikasında içeriye su tekniğine uygun su püskürtmekten bahsetmişsiniz. Bu konuda detaylı bilgiyi nasıl edinebilirim. Hem işin tekniği hemde püskürtme şekli ve miktarı hakkında?

Teşekkürler
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 04, 2009, 03:04:01 ÖS »

@CENGaver,


Öncelikle ekmek taşların hayırlı olsun.

Merakla tecrübelerini aktarmanı bekliyoruz.


Su püskürtme tekniği konusunda http://ekmeksanati.info/index.php?topic=533.0 başlığını incelemenizi tavsiye ediyorum.

İlave sorun varsa oradan sorabilirsiniz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
CENGaver
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #4 : Kasım 04, 2009, 03:19:16 ÖS »

@Soberman;
Bilgiler çok açıklayıcı olmuş gerçekten. Çok teşekkürler. Taşın ilk kullanımı ve temizliği hakkında da bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?
Şu an üzerinde doğal olarak toz var. Fırça ile mi temizlemeliyim yoksa deterjan ve sünger ile temizleyebilir miyim? Nedense üzerinde tozu tutabilecek kadar nem bulunan bir fırça yada hafif nemli bezle silmek daha mantıklı geliyor bana. :)
Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Saygılarımla
CENGaver
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 05, 2009, 02:14:34 ÖÖ »

Taşın ilk kullanımı ve temizliği hakkında da bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?
Şu an üzerinde doğal olarak toz var. Fırça ile mi temizlemeliyim yoksa deterjan ve sünger ile temizleyebilir miyim? Nedense üzerinde tozu tutabilecek kadar nem bulunan bir fırça yada hafif nemli bezle silmek daha mantıklı geliyor bana. :)
CENGaver

Konuyu Uzmanından öğrenelim:

"@soberman,
pizza taşı olarak tabir edilen kordierit/refrakter plakalar için standart bir kullanım süresi vermek yanıltıcı olur.Kullanım şartları ile bağlantılı olmak kaydıyla 200-250 kez termal şok(ısınıp soğuma) yazılı literatürde belirtilmektedir.Kullanım sırasında dikkat edilecek hususlara gelince,taşın ömrünü de yakından ilgilendiren en önemli nokta su ile temastır.Taşın bir şekilde ıslanması,yıkanması durumunda,ıslak olarak kesinlikle yüksek ısılara çıkılmamalıdır.Aksi takdirde taşın içindeki su bünyeyi hızla terketmek isteyeceğinden,taşı çatlatır.Pizza taşı kırılgan bir yapıya sahiptir.kullanım sırasında veya taşıma sırasında bünyede oluşabilecek kılcal çatlaklar,ısınma sırasında genleşerek kırılmalara yolaçabilir.Sözünü ettiğimiz taş 1300 C de pişirilmekte ve 400 C de kesim sonrası kurutma uygulanmaktadır.Dolayısıyla ekmek ya da pizza yapımı sırasında kullanılan sıcaklıklarda(300-400 C),ısıdan dolayı kırılma olmaz.Kırılma ancak mekanik darbeler ya da yukarda bahsettiğim nedenlerden olabilir.Su ile temas durumunda taşın fırında 4-6 saat süreyle ve giderek artan ısıda(50 C den kademeli olarak 300 C ye kadar) yavaş yavaş kurutulması ve daha sonra pişirim yapılması uygun olacaktır.Temizlik için scotch bulaşık süngerlerinin sert kısmı(hırdavatçılarda da scotch bulunur) kullanılabilir.Bir miktar toz oluşur aşınmadan dolayı,kuru bir bezle silinip kullanılabilir.
Ürettiğimiz pizza taşında tamamen doğal kil ve bağlayıcılar(gıda yapımında da kullanılan) kullanılmaktadır.Bu nedenle taşın üzerinde hamurun çıplak olarak pişiriminde hiçbir sakınca yoktur,hatta bu taş bunun için üretilmektedir.Ancak hamura taş parçalarının yapışması çok normal değil,bu bünyenin hamura yapışarak parçalara ayrılması olanaksız.Ancak taşın belli yerleri kazınma v.s nedenlerle zedelenirse olabilir.O duruma gelen taşları(gıda normlarına uygun da olsa) kullanmamak gerekir diye düşünüyorum.Daha sonra kullanıcıların "böbrek taşı"  sorunu yaşamasını istemem... Smiley
Saygılarımla.Metin Ata  "

Saklama esnasında paketleme, ambalajlama ya da özel bir şekilde sarma konusunu sordum, onu da uzmanından öğrenmiş oluruz.


Alıntı: http://ekmeksanati.info/index.php?topic=519.0
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Nburuk
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1


« Yanıtla #6 : Haziran 24, 2016, 04:53:04 ÖÖ »

Merhabalar, sitenizi yeni buluyorum ve konunun 7 senedir aktif olmadığını görünce biraz üzüldüm. Ben de kendime bir pizza taşı edinme gayesine girdim ancak internetteki fiyatlar çok astronomik gerçekten. Size sormak istediğim, Performans Teknik ile aranızda olan bu bir nevi centilmenlik anlaşması halâ yürürlükte mi? Sitelerine girdiğimde bu konuda bahsi geçen Metin Bey'e dair bir iletişim bilgisi göremedim çünkü. Cevap verirseniz sevinirim :)
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 24, 2016, 05:30:33 ÖS »

Merhabalar,

çok sayıda arkadaşımız performans teknikten taşlarını aldılar.

Her ne kadar Metin Bey ayrılmış olsa da yerlerine bakan ilgililer yardımcı oluyorlar. En son geçen ay birinin 2 taş birden aldığını biliyorum.

Metin Beyin görevini üstlenen yetkili/yetkililerin aynı ilgiyi göstermemesi ve herhangi bir bilgilendirmede bulunmaması sebebiyle bilgileri güncelleyemedim ancak irtibat kurarsanız piyasaya göre uygun şartlarda temin edebilirsiniz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
KASSAM1981
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #8 : Ekim 27, 2016, 11:30:26 ÖS »

Merhabalar;
Ben siteyi dün görüp hemen üye oldum ve çok faydalandım.Bende taş almayı düşünüyorum en iyisi kordierit plaka mı? İnternette biraz araştırma yaptığımda güveç, sille taşı, Antep taşı gibi bazı taşlarda gördüm bunlarda aynı sonucu vermez mi?Hepinize çok teşekkür ediyorum.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 14, 2016, 02:51:10 ÖS »

İlk taşlarımı alırken Metin Bey ile bu konuları detaylı görüşmüştük. Hamur doğrudan taşın üzerine konulduğu ve ısı ile hamuru pişirdiğinden temas sebebiyle taş seçiminde hassas olunması gerektiğini ifade etmişti. içeriği bilinmeyen plakalardan kaçınılması gerektiğini belirtmişti. Hatta çin malı pizza taşları piyasaya çıkınca ucuz olmalarına rağmen güvenemediğimden almamıştım.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
KASSAM1981
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #10 : Kasım 23, 2016, 02:28:42 ÖÖ »

Cevabınız için teşekkür ediyorum. Kordierit plaka için İstanbul'da fiyat araştırması yaptım en uygununu Kartal'da Mega refrakter firmasında buldum. 15mm 40*40 taşın fiyatına 14 euro dediler.Ben henüz almadım ama İstanbul'da oturanların bilgisine.(40*40, 40*50 ölçüleri var taşı  kendileri kesmiyorlar.)
Logged
alimustafayilmaz
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 40


« Yanıtla #11 : Ocak 19, 2017, 02:09:08 ÖS »

Merhaba,
Ben de izmirde Filyos tas firmasindan olcu kestirerek 2 cm kalinliginda ankastre firinim icin  kordierit plaka aldim.
Plakanin birini uste digerini de zemine koydum, amacim pide ve pizza yapmakti.Ilk denememde 260 derecede 1 saat firini alt ust isittim, pideleri firina attim ancak pidelerin kizarmasi 20 dk kadar surdu, firindan aldigimda kenarlari ve alti citir ve kuruydu, kalan pideler icin firina bir kap su koydum ancak sonuc ayniydi, son pideyi attigimda firinim ayarini fan olarak degistirdim,pide kenarlari kabarmisti bu sefer. Alt firin tasina elimi degdirdigimde cok fazla isinmadigini farkettim, ust firin tasi rezistansa yakin oldugu icin gayet sicakti.
Konuyla ilgili cok net bilgiler bulamadim, pide ve pizza icin tasi sadece alt rafa mi koymaliyiz yoksa alta ve uste tas koymamiz gerekli mi?
Bosch ankastre firinlarinin bazi modellerinde firini tas firin yapmak icin rezistansi asagi bolume sokabilecegimiz tak cikar bolum koymuslar, bu durumda evdeki firinlar tas firin olmasi icin alt rezistansin acikta mi olmasi daha uygun mudur?

Saygilar,
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 23, 2017, 04:11:02 ÖÖ »

Merhabalar,

taşınız hayırlı olsun, güle güle kullanın.

Fırınlarda aynı anda iki tepsi ile yer ve yön değiştirmek şartı ile poğaça vb yapılabiliyor malumunuz. Özellikle fan çalıştırılarak içeride ısı dağılımı homojen hale getirildiğinde sonuçlar daha başarılı olabiliyor.

Fırın taşı kullanımında ise amaç;

Ekmek yapmak ise; orta rafa tek taş halinde yerleştirip en az yarım saat yüksek ısıda ön ısıtma yapılması, buhar desteğinin püskürtme yoluyla sağlanması, zemine konulacak malzemenin iç ısının alt kısmında kısıtlamalara yol açacağının unutulmaması,

Pizza-Pide-Lahmacun yapmak ise; üst rafa yine tek taş halinde yerleştirip en az yarım saat yüksek ısıda ön ısıtma ile hazır hale getirilmesi ve buhar desteği yapılacak ise yine püskürtme yolu ile tercih edilmesi, zemine ısıyı engelleyecek tepsi, tabak vs konulmaması

başlangıç olarak tavsiye edilir.

Fırın taşınız kalın ise (2 cm gibi) ısınma süresi daha uzun olacaktır.

Fırın taşına sıvı damlatmamaya dikkat ediniz, acemiliği atana kadar pişirme kağıdı ile pizzanızı bırakabilirsiniz.

iki taş kullanılması durumunda ısı ayarının iyi yapılması, taşların üzerinde bulunan ekmeklerin yer ve yön değiştirilmeleri gerekir, bu nedenle ustalık isteyen durumdur ve fan da kullanılmalıdır. Tek büyük ekmek yapılıp, ekmeğin ortasının da basılarak hızlı pişmesi için daha yayvan şekil verilmelidir.

Pişirme sıcaklıkları konusuna ise girmiyorum. Bilindiği gibi pizza-pide-lahmacun gibi yassı ekmekler yüksek ısıda ve kısa sürede pişirilmelidir.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
alimustafayilmaz
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 40


« Yanıtla #13 : Şubat 02, 2017, 01:30:13 ÖS »

Bilgilendirme için teşekkürler, bu sefer fanli modda tek tasi orta bölüme koyarak pide yaptım, pideleri koyduktan beş dakika sonra firinin kenarlarına su puskurttum, çok lezzetli bir pide yaptım.
Bu taşların özelliği tam olarak nedir, ekmek,pide,pizza hamuru ile taş ile temasında yüksek ısıdaki taşın hamurun suyunu kaybetmemesini saglamasi ve tasa özel bir aroma vermesi midir ,aynı döküm tavadaki gibi mı?
Pizza denememde pizzayı taşa koyarken pizzada dağılmalar bukulmeler yaşadık, eriyen kasarlar taşı bayağı bı kirletti, pizza tepsisi kullananlar var, bu tepsilerin teflon modelleri var ,altları delikli modelleri var, bu tepsileri kullanırsak nasıl taşa direkt temas etmeden lezzet yakalayabiliriz.
Siz nasıl yapıyorsunuz

Saygılar,
Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #14 : Şubat 03, 2017, 01:39:04 ÖS »

alimustafayilmaz  bey  iyi aksamlar

Pizza konusunda birkac sey yazmak istiyorum.
1. Hamuru elle acmaya ve kenar yapmaya calısınız.
2. Malzemeyi koyarken sınır olarak dıs kenara 2 cm den fazla yaklasmayın.
3. Pizza sosunuz bir kıvamli yapın.
4. Hamurun altına un semolina  yada mısır unu serpin
5. tasa koyarken kurek kullanın ve seri haraket edin. (kurek yoksa pizza olculerınde karton kullanın) 
6. işi biraz daha garantiye almak isterseniz hamurun altına yaglı kagıt koyun.
 
Guzel pideniz icin elinize saglik .......
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler