Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 03:46:09 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Pratik Gözleme ve Sac Böreği  (Okunma Sayısı 16853 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« : Haziran 15, 2009, 12:50:33 ÖS »

Hafta sonu kahvaltı sofrası için hazırlanmış gözleme ve sac börekleri:

Gözleme: Kekikli ve sade.

Sac Börekleri: Beyaz peynirli ve maydanozlu.

Gözleme benim için yapıldı; kat kat ayırıp, bal ve tereyağla yemeğe bayılırım.

Çocuklar ise sıcak sıcak sac böreklerine saldırdılar.

Un, su, zeytin yağı, tuz, instant mayadan müteşekkil, yoğurduktan sonra 15 dk bekletilir, bezelere ayrılıp açılır, içleri konulup kapatılır ve sacda pişirilip üzerleri yağlandıktan sonra hemen servis yapılır.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
esko
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1


« Yanıtla #1 : Şubat 15, 2010, 07:01:28 ÖÖ »

Hafta sonu kahvaltı sofrası için hazırlanmış gözleme ve sac börekleri:

Gözleme: Kekikli ve sade.

Sac Börekleri: Beyaz peynirli ve maydanozlu.

Gözleme benim için yapıldı; kat kat ayırıp, bal ve tereyağla yemeğe bayılırım.

Çocuklar ise sıcak sıcak sac böreklerine saldırdılar.

Un, su, zeytin yağı, tuz, instant mayadan müteşekkil, yoğurduktan sonra 15 dk bekletilir, bezelere ayrılıp açılır, içleri konulup kapatılır ve sacda pişirilip üzerleri yağlandıktan sonra hemen servis yapılır.
             







biraz daha ayrıntılı olsa sevinirim biz acemiler için mesela ne kadar una ne kadar zeytinyağ gibi.....teşekkürlerrrr
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 15, 2010, 07:52:31 ÖÖ »

@esko,

sizi mi kıracağım?

Sac Böreği

Malzemeler:
5 bardak un
1.5 bardak su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığıTuz
1/2 paket instant maya


İç malzemesi:
500 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz


Yapılışı:

İç malzeme için, Beyaz peynir çatal yardımıyla ezilir ve maydanoz ince ince doğranır (istenirse ıspanak, patates ve kıyma içlerinden de yapılabilir).
Un, su, tuz ve maya ile homojen yumuşak bir hamur yoğrulur.
15-20 dk dinlendirilir, 10 bezeye ayrılır.
Bezeler  25-30 cm çapında merdane ve oklava yardımıyla açılır.
Açılan yufkanın yarısına iç malzeme konulur, diğer yarısı üzerine kapatılır.
Teflon tavada  (veya ocak üstü saclarda veya elektirikli saclarda), her iki tarafı kızarana kadar çevrilerek pişirilir.
Bütün börekler piştikten sonra, zeytin yağıyla fırça yardımıyla yağlanır.
Ayran eşliğinde yemeğe doyum olmaz.




Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
alpi
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 27


« Yanıtla #3 : Şubat 15, 2010, 03:51:32 ÖS »

hımm.. cennet sofrası Roll Eyes adı geçen sitenin mutfağı ( daha doğrusu tezgahı ) pek bi tanıdık geldi..eşiniz mi hazırlıyor siteyi?..
Logged

DeLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 15, 2010, 08:12:19 ÖS »

hımm.. cennet sofrası Roll Eyes adı geçen sitenin mutfağı ( daha doğrusu tezgahı ) pek bi tanıdık geldi..eşiniz mi hazırlıyor siteyi?..

@alpi,

süpersiniz gerçekten. 

Ancak bazı şeylerin de (müsaadenizle tabiiki) sır olarak kalması gerektiğini düşünüyorum.  evet



Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
alpi
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 27


« Yanıtla #5 : Şubat 16, 2010, 02:04:02 ÖS »

   sır?? 
« Son Düzenleme: Şubat 16, 2010, 02:10:07 ÖS Gönderen: alpi » Logged

DeLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 16, 2010, 02:14:36 ÖS »

Malum, iki kişinin bildiği sır değildir.  Roll Eyes
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
gyeniceri
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 149


ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça


WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 18, 2010, 03:07:38 ÖS »

Benim bütün hayatım internette, bazen eşim kızıyor çok fazla bilgi verdik diye ama Allah'ın bildiğini kuldan mı saklayacağız.

Soberman hocam, bu hafta sonu ilk defa bu tarifi kullanarak oklava ile hamur açacağım. Bunun bir püf noktası var mı? 10 bezeye ayırdıktan sonra biraz daha dinlendirmek lazım mı? Açtıktan sonra hemen pişiriyor muyuz? Yoksa yufkalar biraz bekliyor mu?
Logged

Gürkan Yeniçeri
http://artizanpeynirci.blogspot.com
Evde ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça yapımı
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 19, 2010, 02:31:27 ÖÖ »

Hayırlı olsun. Sizi elinizde oklava, elleriniz unlu, başınızda yağlıkla dizlerinizin üzerinde çömelmiş hamur açarken görmek isterdim. 

Tarif aynen aşağıdaki gibi:
Un, su, tuz ve maya ile homojen yumuşak bir hamur yoğrulur: Ekmek hamuruna nazaran biraz daha yumuşak bir hamur. Çok cıvık olmasın, işleyemezsiniz.
15-20 dk dinlendirilir, 10 bezeye ayrılır: Yoğrulma sonası kendini toplasın diye 15-20 dk dinlendirilir ve tartarak homojen bezelere bölünür. Her böldüğünüz bezede pürüzsüz yüzeyin üste gelmesine dikkat edin.
Bezeler  25-30 cm çapında merdane veya oklava yardımıyla açılır. Sadece merdaneyi kullanmanız yeterli. Baklava yufkası kadar ince, gözleme kadar da kalın olmayacak. Bundan sonra özel bir bekleme yok. Sadece her beze işlem sırasını beklemekte.
Açılan yufkanın yarısına iç malzeme konulur, diğer yarısı üzerine kapatılır: Daha sonra kenarlarından basılarak mühürlenir.
Teflon tavada  (veya ocak üstü saclarda veya elektirikli saclarda), her iki tarafı kızarana kadar çevrilerek pişirilir: Çok fazla pişirmeyin kıtır olur, az pişerse de hamur kalır: ilk pişirme sonrasıo tecrübe kazanırsınız.
Bütün börekler piştikten sonra, zeytin yağıyla fırça yardımıyla yağlanır: Üstüste istiflenen börekler daha sonra fırça (biz kıl olmayan silikon fırça tercih ediyoruz) yardımıyla arzuya före sızma zeytin yağı ile yağlanır. Aşırı yağ sürmeyin.
Ayran eşliğinde yemeğe doyum olmaz: Aman dikkat, fazla kaçırmayın.

Sanırım yeterli olmuştur. Sonucunu merakla bekliyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
gyeniceri
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 149


ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça


WWW
« Yanıtla #9 : Mart 02, 2010, 02:35:33 ÖS »

Tam olarak dediğiniz gibi değil ama hamuru açtım  Cheesy. Gözlemeler nefis oldu. Oğlum da açmaya yardım etti. Malum, ben hamurla oynarken çocuklar dururmu.

İç malzemesi olarak iki hafta önce yaptığım lor peyniri ile maydanoz ve dere otu karıştırdım. Bu kadar iyi sonuç alacağımı tahmin etmemiştim açıkçası. En kısa zamanda gene yapacağım. Yanlız bendeki tava küçük geldi. Pişirmek için daha geniş bir şeye ihtiyacım var.

Merak etmeyin fazla kaçırmadık.  Roll Eyes

Tarif için tekrar teşekkürler.  :tamam:
Logged

Gürkan Yeniçeri
http://artizanpeynirci.blogspot.com
Evde ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça yapımı
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #10 : Mart 02, 2010, 02:42:33 ÖS »


Tarif için tekrar teşekkürler.  :tamam:


Ne demek efendim, afiyetler, ballar, şekerler olsun...
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
gyeniceri
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 149


ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça


WWW
« Yanıtla #11 : Mart 06, 2010, 02:11:26 ÖÖ »

İşte sabah gözlemeleri açarkenki görüntümüz. Nedense hamurla oynamak çocuklara acaip bir haz veriyor.
Logged

Gürkan Yeniçeri
http://artizanpeynirci.blogspot.com
Evde ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça yapımı
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #12 : Mart 06, 2010, 02:15:52 ÖS »

Sizin afacan neredeyse kendinden geçmiş, tam mest olmuş.

Allah bağışlasın, olmayanlara da nasip etsin.

Babası, bir de beraberce sünger bob filan yapsanız nasıl olur?
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
sercos
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26


« Yanıtla #13 : Ocak 06, 2015, 05:53:55 ÖÖ »

Ben de bir ara Yalvaç'ta yapılan kabak böreğinin ( gözleme ) tarifini vereyim, en belirgin özelliği hamurunda su yerine süt kullanılmasıdır. İlk yaptığımızda resimli tarif ekleyeceğim.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #14 : Ocak 06, 2015, 05:57:21 ÖÖ »

Ben de bir ara Yalvaç'ta yapılan kabak böreğinin ( gözleme ) tarifini vereyim, en belirgin özelliği hamurunda su yerine süt kullanılmasıdır. İlk yaptığımızda resimli tarif ekleyeceğim.

Detaylı ve fotoğraflı olarak verebilirseniz aynı zamanda http://www.ekmeksanati.com da da yayımlayabiliriz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler