Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 12:30:36 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 ... 4 5 [6]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Döküman zafiyeti  (Okunma Sayısı 32944 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #75 : Şubat 22, 2011, 10:33:15 ÖÖ »

... şu bahsi geçen ve resimlerde gözüme gözüme batan maya sönüm yırtığı neden oluşmaz? ya da oluşmaması normal mi? nasıl oluşturabilirim?

Maya sönüm yırtığı veya tepe kümbeti bizim kendi aramızda kabul ettiğimiz bir notasyon. Yurt içi ya da yurt dışında benzeri bir tanım ya da terim göremezsiniz. Bu nedenle yaptığınız ekmekleri yenebilir kalite ve lezzette buluyorsanız kendinize dert edinmeyin.

Maya sönüm yırtığının ortaya çıkmasına sebep (bence) fırın kabarmasıdır. Programda ikinci kabarma uzun tutulmuşsa, hamur fırınlama esnasında daha fazla şişemeyecetir ve yırtık da oluşmayacaktır. Tabii bu bir tahmin. Mesela bazı markaların ekmekleri tam bir dikdörtgenler prizması gibi oluyor. Bu yapıyı el kitaplarında da görebiliyorsunuz. Nadirattan sayıda bu yapı dışında ekmek ortaya çıkabiliyor.

Ekmeğinizi sadece ekmeklik beyaz un kullanarak yapmaya çalışın, kulak memesi kıvamını mutlaka yakalayın (kuru olursa tıkız, cıvık olursa mantarımsı yapıya dönebilir) ayrıca başlangıçta autolyse (un ve suyu karıştırıp 20 dk bekletin) yapın, bunlar da olmazsa yavaşlatılmış mayalamalı ekmekler deneyin.

Sonuçta yine ortaya çıkmazsa kaderinize razı olun  Embarrassed.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



...
« Yanıtla #76 : Şubat 22, 2011, 12:25:18 ÖS »

Essenso'da ne yazık ki yenmeyecek türden de ekmekler yapılabiliyor, kısaca deneyimlerimden aldığım derse göre;

(!) Dikdörtgen kalıp olması nedeniyle ekmek gramajında gariplikler oluyor. Az yapayım çabuk tüketeyim diyorsunuz, 2. kabarma öncesi top gibi olan hamur, yarısı yukarıda yarısı bıçakla sarılmış dans ederken hemen fırınlamaya geçiyor. Bunu gurur meselesi yapan kullanıcı ne yapıyor, hemen PAUSE. Tatmin edici bir görüntü gördükten sonra "2 top" ekmeğiniz fırınlamaya geçiyor. Eğer doğru zamanda fırınlamaya geçmediyseniz ve bu aşamanın ekmeği 2 cm kadar daha kaldıracağını hesaplamazsanız beyazlarla kalplı bir izleme pencereniz oluyor. Daha sonra da kenarlarında saç olan bir başa benziyor, ortası kel ve çökük, hatta daha beyazcana.

(!) Yeni fırından çıkardığınız ekmek buram buram çekik göz kokuyor. Kendinizi bilmem kaç milyar insanla ekmek yerken buluyorsunuz...

(!) Kapağı da çok dansa meyilli maşallah. Bir sağ bir sol aralık bırakıyor kendini. Ama hakkını yemeyelim, benim çalışmayan ankesöre yapılan uygulamalarıma iyi dayanıyor- elim de ağırdır hani...

(!) Tarif kitabı tam anlamıyla fiyasko. Çok komik şeyler yazıyor detaylı incelenince. Tariflerin sonuna bir paket maya yazmamışlar mı hele o ayrı bir takdire şayan. (Konu başlığına uygun olsun istedim)


Kısa keseyim, hayırlısı olsun  dua
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #77 : Şubat 22, 2011, 01:01:43 ÖS »


Laptop kucağımda, ağzıma dolu yudum sıcak çay almışım, gözüm;

... Daha sonra da kenarlarında saç olan bir başa benziyor, ortası kel ve çökük, hatta daha beyazcana.


cümlesine ilişince bir patlama; çay zerrecikleri aynen ekranda  Cheesy.

Yan odadan çocuklar merak edip geldiler.

Mantar ekmek bu denli güzel anlatılır, bence bu tasvirinizle edebiyat nobeline hak kazandınız  .

Ama sayenizde Essenso tarihinin en ağır darbesini aldı.

Sizin yazınızı okuyup da Essenso alabilecek birini tasavvur edemiyorum.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
bernam
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 22


« Yanıtla #78 : Mayıs 17, 2011, 12:31:02 ÖS »

Essenso'da ne yazık ki yenmeyecek türden de ekmekler yapılabiliyor, kısaca deneyimlerimden aldığım derse göre;

(!) Dikdörtgen kalıp olması nedeniyle ekmek gramajında gariplikler oluyor. Az yapayım çabuk tüketeyim diyorsunuz, 2. kabarma öncesi top gibi olan hamur, yarısı yukarıda yarısı bıçakla sarılmış dans ederken hemen fırınlamaya geçiyor. Bunu gurur meselesi yapan kullanıcı ne yapıyor, hemen PAUSE. Tatmin edici bir görüntü gördükten sonra "2 top" ekmeğiniz fırınlamaya geçiyor. Eğer doğru zamanda fırınlamaya geçmediyseniz ve bu aşamanın ekmeği 2 cm kadar daha kaldıracağını hesaplamazsanız beyazlarla kalplı bir izleme pencereniz oluyor. Daha sonra da kenarlarında saç olan bir başa benziyor, ortası kel ve çökük, hatta daha beyazcana.

(!) Yeni fırından çıkardığınız ekmek buram buram çekik göz kokuyor. Kendinizi bilmem kaç milyar insanla ekmek yerken buluyorsunuz...

(!) Kapağı da çok dansa meyilli maşallah. Bir sağ bir sol aralık bırakıyor kendini. Ama hakkını yemeyelim, benim çalışmayan ankesöre yapılan uygulamalarıma iyi dayanıyor- elim de ağırdır hani...

(!) Tarif kitabı tam anlamıyla fiyasko. Çok komik şeyler yazıyor detaylı incelenince. Tariflerin sonuna bir paket maya yazmamışlar mı hele o ayrı bir takdire şayan. (Konu başlığına uygun olsun istedim)


Kısa keseyim, hayırlısı olsun  dua

merhaba,

bu forumu görmeden gidip kendime eym makinesi aldım ve evet Essenso marka. Bugün de ilk ekmek pişirme deneyimini yaşadım. Tadı çok güzel ama sanırım biz sürekli dışarıdan aldığımız için bize güzel geldi. Ekmek aynen kitapçıkta tarif edilen şekilde yapıldı. Bir kabar bir kabardı ne yapacağımı şaşırdım. Bitimine 1 saat 20 dakika kala neredeyse ekmek üst cama değecekti ben de gayri ihtiyari kapağını açıp kendisine bir hal hatır sordum. Sonrasında kabarması durdu, bu seferde çökmeye başladı. Sadece 2 parmak kadar ortası çöktü. Ben de arkadaşlarıma sordum nedendir bu normal midir diye. Bir kaç kişide Sinbo EYM varmış. Onlar 2 çay kaşığı kuru mayanın yeterli olacağını söylediler. Ben ise tarif kitabında yazılı üzere 1 paket kullanmıştım. Sanırım hata bu kitaba inanmakta. Ne demek istediğinizi maalesef çok iyi anlıyorum. Yarın ve öbür gün tekrar deneyeceğim. Ne kadar uğraşmalıymış bu ekmek yapma işi. Forumdaki başlıkları okuyunca yine yeniden şaşırıyorum. Çok emek sarf etmişsiniz ellerinize sağlık, benim için çok bilgilendirici oldu bu yazdıklarınız. Umarım fotoğraflarda gördüklerim kadar güzel ekmekler ben de yapabilirim. Sevgiler.
Logged
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #79 : Mayıs 17, 2011, 01:30:12 ÖS »

@bernam,

Aramıza hoşgeldiniz,

Essenso kardeşliğine de tabii ki. Yazdıklarınızı okuyunca EYM'mi ilk aldığımda yaşadığım hassasiyeti hissettim. Ne yazık ki çok komik sorunlarla karşılaşacaksınız daha. Birkaçını sıralayayım mı?


Farzedelim ki kalıbı makinede yıkamaya karar verdiniz, ama çıkarırken dikkat edin çünkü eliniz simsiyah boya olarak kalıyor  Undecided

3-4 aylık kullanımdan sonra EYMniz çalışırken dans da edebilirsiniz çünkü güzel bir vıyk vıyk havasında melodi veriyor ekmeğin KDVsi Cheesy

Makine soğuktan çok etkileniyor.. Çünkü zaten kapak çok kıvrak, bir türlü oturmuyor zamanla. İttire kaktıra pişiriyorum ben ekmekçiklerimi...

Tarif kitabınızı çöpe atın bence. Önceden de bahsedilmişti, o tarifler daha büyük gramajlı ekmekler için dizayn edilen makineye ait. Bir de ölçü kaplarına dikkat, o da sizi yanıltabilir.

Son olarak ilave de etmeliyim ki lezzetli ekmeklerini az yemedim bu makinanın, şimdi koşu bandında kendisini yad ediyorum bol bol  dikkat derim ben...
Logged
bernam
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 22


« Yanıtla #80 : Mayıs 19, 2011, 12:31:27 ÖS »

Hoş bulduk! Gerçekten hoş buldum. Bu ekmeksanati olmasa ben ne yapacaktım. Sönen, taşan ekmekler ile boğuşur ağlardım herhalde.
ahhh ah! Dün bir arkadaşım neden Arçelik almadın diye başıma ekşidi durdu. Bundan çok sorun yaşayacağız sanırım. Bugün 2. ekmeği pişireceğim. Tarif sıkıntısı bir yandan yarın misafirimin gelecek olması bir yandan. Buradan tarif bakınacağım beyaz, tadı tuzu yerinde kabarmış bir ekmeğim olsun istiyorum çok mu?
Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #81 : Mayıs 20, 2011, 01:16:06 ÖÖ »

Bu veya digerleri olabilir....

http://ekmeksanati.com/documents/sfctlfc_ekmek.html
Logged
bernam
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 22


« Yanıtla #82 : Mayıs 22, 2011, 11:36:30 ÖÖ »

Üç seferdir sütlü ekmek yapıyorum. Tarifi yine buradan aldım. Tuz oranı biraz az geldiği için onu yarım çay kaşığı kadar arttırdım. Bu şekilde daha güzel oldu. Üzeri de istediğim gibi kabardı. Saati kurdum ama orada yanlışlık yapmışım ekmek 5'de yapılmaya başlayacağına 5'de hazır oldu. 9'da kontrol ettiğimde makine içinde gayet sıcaktı da. Bu sefer tam istediğim gibi oldu. Sanırım favori tarifim bu olacak. Sırf süt ile yapılması da tadını bayağı değiştirdi. Diğer tarifleri uygulasam ama su yerine hep süt koysam olur mu acaba? İlk tarifi makinenin kendi kullanma kılavuzundan bakıp yaptığım için mayayı un üzerine değil de unu ekledikten sonra parmağımla bir oyuk açıp su ve tuz ile temas ettirmem gerektiği yazıyordu. Sanırım bu da yanlış ki son iki seferdir buradan baktığım tarifte ekmek çökmüyor. Arkadaşlarıma da bu siteyi öneriyorum. Bol bol tarif deneyeceğim. Emeğinize sağlık.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #83 : Mayıs 23, 2011, 06:31:01 ÖÖ »

Üç seferdir sütlü ekmek yapıyorum. Tarifi yine buradan aldım. Tuz oranı biraz az geldiği için onu yarım çay kaşığı kadar arttırdım. Bu şekilde daha güzel oldu. Üzeri de istediğim gibi kabardı. Saati kurdum ama orada yanlışlık yapmışım ekmek 5'de yapılmaya başlayacağına 5'de hazır oldu. 9'da kontrol ettiğimde makine içinde gayet sıcaktı da. Bu sefer tam istediğim gibi oldu. Sanırım favori tarifim bu olacak. Sırf süt ile yapılması da tadını bayağı değiştirdi. Diğer tarifleri uygulasam ama su yerine hep süt koysam olur mu acaba? İlk tarifi makinenin kendi kullanma kılavuzundan bakıp yaptığım için mayayı un üzerine değil de unu ekledikten sonra parmağımla bir oyuk açıp su ve tuz ile temas ettirmem gerektiği yazıyordu. Sanırım bu da yanlış ki son iki seferdir buradan baktığım tarifte ekmek çökmüyor. Arkadaşlarıma da bu siteyi öneriyorum. Bol bol tarif deneyeceğim. Emeğinize sağlık.

Sayın @bernam,

hoş geldiniz. Sizleri tanışalım köşemizde yakından tanımaktan mutlu olacağız.

Ekmek yapımı esnasında tuz verilen tarife göre değil, de damak tadına göre ayarlanınca sonuç daha güzel olur. Yine de abartıp, tariften çok fazla oynamasına özen göstermek gerekir.

Yukarıda dikkatimi çeken, 5'te hazır olan ekmek 9'a kadar kazanda bekleyince altı sünger gibi olur ve fırınlamadan yeme şansınız olmaz. Kısacası ekmeğin bozulmadan sıcak EYM kazanında kalma süresi 1 saattir. Sizde Essenso bir şekilde ekmeği nemlendirmeden muhafaza etmiş.

Su yerine süt kullanabilirsiniz. Su ve süt, su ve ayran, su ve yoğurt kullanabilirsiniz. Hepsini deneyin, daha sonra kararınızı verirsiniz, kıvamı iyi ayarladıktan sonra hiç bir mahzuru olmayacaktır.

Unda parmakla oyuk açıp, içine mayayı gömmek yerine; tuz ve şekeri suya karıştırıp, mayayı da unun üzerine serperek homojen dağılım sağlamak daha uygun olabilir.

Uzun süreli programlama kullandığınızda mayanın önceden su ile temas etmemesini garantiye almak isterseniz bu durumda unun üzerini düzleyip çukur açmak ve mayayı buraya koymak mantıklı. Karar sizin.

Ekmeğin çökmemesinin en büyük sebebi malzemelerin uygun olmasının yanından hamurun kıvamının kulak memesi dediğimiz orta sertlikte olmasıdır, bu nedenle de sürekli kıvam kontrolünü önermekteyiz.

Denediğiniz tariflerden memnun kaldıklarınız konusunda bizleri de yönlendirin lütfen.

Kolay gelsin.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
bernam
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 22


« Yanıtla #84 : Mayıs 23, 2011, 01:33:36 ÖS »

Merhaba,

Hemen hemen tüm tarifleri deneme gayretindeyim. Şu an evde bir tanesinden memnun olduğum için aldığım diğer üç tanesini de deneme amaçlı aldığım 4 ayrı un var. Hepsini yakın zamanda yapıp blogda takipçilerim ile paylaşmak istiyorum. 2 küçük kaşık tuz ve süt ile damak tadı olarak doğru yoldayız sanırım. Şimdi sırada beyaz ekmek yerine 7 tahıllı ve çavdarlı ekmek deneyeceğim. Sabah 9 mevzusu ise şu şekilde oldu. Ekmek küçük olarak yapılmıştı. Her gün tazesini yapmak için küçük olan boyda pişiriyorum. (2 gün içinde yenmez ise bayatlamaya başlıyor) Saat 1'de ekmek malzemelerini unu düzleyip üzerine mayayı serpmek suretiyle hazırlamıştım. Saatini ayarlayıp saat 5'de pişmesini istedim. Bir baktım saat 2 sularında makine çalışmaya başlamış. Saat 4'e kadar (gece) acaba kabarır mı kabarıp da eym'nin kapağına yapışır mı diyerek bekledim. Kabarma durup da kızarma başlayınca artık uykusuzluğa dayanamadım yattım. Sabah ise 9'da kalktım ve kapağı açıp kontrol ettim. Hala sıcaktı. Ben de anlamadım. Makinenin içinde 1 saat kadar sıcak kalabilir demiştiniz. Sabah kahvaltısını öğlene doğru yaptık. Ekmek tabanı sünger gibi değil hatta tam istediğim gibi kıtır kıtırdı. Aşağıda fotoğrafını görebilirsiniz.



nasıl fotoğraf ekleneceğini bilemedim ama ilk yaptığım tarifi şurada http://instagr.am/p/EXMNM/?ref=nf , son yaptığım tarifi ise şurada http://instagr.am/p/El_jR/?ref=nf görebilirsiniz.

Bu akşam saati doğru kurup yarın sabah için yeni bir tarif deneyeceğim. Tanışalım bölümüne de hemen bakıyorum.
Çabanız için teşekkür ederim. Her gün uğradığım bir forum haline geldi burası.

Sevgiler...

Üç seferdir sütlü ekmek yapıyorum. Tarifi yine buradan aldım. Tuz oranı biraz az geldiği için onu yarım çay kaşığı kadar arttırdım. Bu şekilde daha güzel oldu. Üzeri de istediğim gibi kabardı. Saati kurdum ama orada yanlışlık yapmışım ekmek 5'de yapılmaya başlayacağına 5'de hazır oldu. 9'da kontrol ettiğimde makine içinde gayet sıcaktı da. Bu sefer tam istediğim gibi oldu. Sanırım favori tarifim bu olacak. Sırf süt ile yapılması da tadını bayağı değiştirdi. Diğer tarifleri uygulasam ama su yerine hep süt koysam olur mu acaba? İlk tarifi makinenin kendi kullanma kılavuzundan bakıp yaptığım için mayayı un üzerine değil de unu ekledikten sonra parmağımla bir oyuk açıp su ve tuz ile temas ettirmem gerektiği yazıyordu. Sanırım bu da yanlış ki son iki seferdir buradan baktığım tarifte ekmek çökmüyor. Arkadaşlarıma da bu siteyi öneriyorum. Bol bol tarif deneyeceğim. Emeğinize sağlık.

Sayın @bernam,

hoş geldiniz. Sizleri tanışalım köşemizde yakından tanımaktan mutlu olacağız.

Ekmek yapımı esnasında tuz verilen tarife göre değil, de damak tadına göre ayarlanınca sonuç daha güzel olur. Yine de abartıp, tariften çok fazla oynamasına özen göstermek gerekir.

Yukarıda dikkatimi çeken, 5'te hazır olan ekmek 9'a kadar kazanda bekleyince altı sünger gibi olur ve fırınlamadan yeme şansınız olmaz. Kısacası ekmeğin bozulmadan sıcak EYM kazanında kalma süresi 1 saattir. Sizde Essenso bir şekilde ekmeği nemlendirmeden muhafaza etmiş.

Su yerine süt kullanabilirsiniz. Su ve süt, su ve ayran, su ve yoğurt kullanabilirsiniz. Hepsini deneyin, daha sonra kararınızı verirsiniz, kıvamı iyi ayarladıktan sonra hiç bir mahzuru olmayacaktır.

Unda parmakla oyuk açıp, içine mayayı gömmek yerine; tuz ve şekeri suya karıştırıp, mayayı da unun üzerine serperek homojen dağılım sağlamak daha uygun olabilir.

Uzun süreli programlama kullandığınızda mayanın önceden su ile temas etmemesini garantiye almak isterseniz bu durumda unun üzerini düzleyip çukur açmak ve mayayı buraya koymak mantıklı. Karar sizin.

Ekmeğin çökmemesinin en büyük sebebi malzemelerin uygun olmasının yanından hamurun kıvamının kulak memesi dediğimiz orta sertlikte olmasıdır, bu nedenle de sürekli kıvam kontrolünü önermekteyiz.

Denediğiniz tariflerden memnun kaldıklarınız konusunda bizleri de yönlendirin lütfen.

Kolay gelsin.
Logged
Sayfa: 1 ... 4 5 [6]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler