Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 25, 2017, 10:33:23 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Döküman zafiyeti  (Okunma Sayısı 32156 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #60 : Ağustos 16, 2009, 12:38:05 ÖS »

Hayır, yanlış anladınız. Toplam 300 ml kullanıyorum, 500 gr una. Essenso'nun ölçü kabı  ile 300 ml ölçtüğüm su 340 ml.imiş. Essenso ölçü kabı hatalı.
 

Ölçü kabınız 240 ml, 1 Cup olarak ayarlandı ise sıkıntı yok. Aksi takdirde kıvamı tutturamazsınız. Belki de başlangıçtaki sıkıntılar buradan kaynaklandı.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #61 : Ağustos 16, 2009, 12:43:48 ÖS »

Kesinlikle evet. Bir ekmek yaparken cup ölçüleri aynı diye 3 ünü birden kullanıyordum. Üçünde de farklı imiş ölçüler. Birinde 240 ml. birinde 220 birinde 200 ml geldi aynı ölçü su. Ne kadar aptalım hiç aklıma gelmedi. Birebir uygulamama rağmen nasıl olur diyordum. Vallahi sabahtan beri hiç bir iş yapmadım. Bunu düşüneceğim diye. 
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #62 : Ağustos 16, 2009, 12:44:33 ÖS »

Essenso nun ölçü kabı hatalı. 40 ml fazla.
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #63 : Ağustos 16, 2009, 12:46:10 ÖS »

Şİmdi buzdolabından aldım, makinaya attım. Bitene kadar bekleyeceğim. ))
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #64 : Ağustos 20, 2009, 03:10:37 ÖS »

Sayın Soberman,

Dört gündür sitenizle verdiğiniz eym ekmek tariflerinin yarısından çoğunu denedim. Hiç ilave gerekmeden bierebir tarifi uygulamak suretiyle güzel ekmekler yaptım. Değişik cup ölçüleri kullanmaktan kaynaklanıyormuş sorunum. 125 cup ölçüsü kullanarak tariflerinize harfiyen uydum. Pazartesinden itibaren resimlerini göndermeye başlayacağım. Şu anda yulaf ezmeli tam buğday ekmeğini yapıyorum. Ona da hiç ilave gerekmedi. Hamur güzel görünüyor. Teşekkürler size tekrar tekrar. İyi geceler. Hayırlı ramazanlar.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #65 : Ağustos 20, 2009, 11:43:38 ÖS »

Çok memnun oldum. Nerede ise siz de basit ve giderilebilir bir sıkıntı yüzünden EYM'nizi bir kenara atıp bu nefis ekmeklerden hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mahrum bırakacaktınız.

Tekrar tebrik ediyorum.

Forum olarak fotoğraf ve yeni uygulamalarınızı bekliyoruz.

Bundan sonra sizden başka bir istirhamım olacak; Forumda çift bıçaklı EYM almak isteyen ya da Essenso konusunda sıkıntısı olan arkadaşlara mevcut bilgilerinizle yol gösterirseniz, onlar da sonuçta memnun olacaklardır.

Örneğin: http://ekmeksanati.info/index.php?topic=455.0

Burada arkadaşımız Essenso'nun kokusundan bahsediyor. Siz de değerlendirmenizi yaparsanız, sıkıntı genelde mi, sadece o arkadaşımızda mı, anlaşılmış olur.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #66 : Ocak 17, 2011, 10:25:54 ÖÖ »

Çok çok üzgünüm inanın, resmen şevkim kırıldı.

Birkaç gündür siteyi neredeyse tamamen okudum, beğendiğim tarifleri de not ettim. Bazen hasetten mi bilinmez sizleri bile suçladım içten içe- Bu kadar detayına inmeselerdi, bu kadar güzel ekmek yapamasalardı ben de şu an hazır paketlerimle mutlu mesut ekmeklerimi yapardım diye düşündüm, sonra hızlıca bu şeytani fikirden caydım. Takdirle karşıladığım sizlerin tavsiyesine ihtiyacım var. Birçok yöntemi denemek üzere de ilk sıraya koydum ama...

- Ölçü kabı sorunsalı beni de vurdu. Bu sayfayı okuyunca Essenso ile birlikte verilen cup ölçülerinin ne kadar yanlış olduğunu (belki güleceksiniz ama) deterjan içerisinden çıkan ve ml ölçen bir ölçü kabıyla ölçtüm. Sıvılarda aynı. Ama iş una gelince, ki sorun da orada başlıyor, 240gr mı 200 gr mı yoksa 125gr mı anlayamadım. Hala da anlayabilmiş değilim. Örneğin ilk tarifinde kitabında 650 gr un için 4,5 ölçü bardağı un diyor. Bu da takriben 145 gr a denk geliyor. Aman diger tariflere göre uygula, şöyle eksilt böyle arttır derken... İlk yoğurmada topak topak kalan hamur, ya da resmen çırpma sesi gelecek kadar cıvık bir hamur... Sürekli kontrol ve ekleme halindeyim. Tartı haricinde gr ölçebilmek için bir çözüm bulmam gerekiyor. Önerileriniz?

- Son yaptığım ekmeklerde makinenin ön paneli çok ısınmaya başladı. Hamur sertse zorlanıyor motor diye düşündüm. Zaten hamura acil bi çözüm bulmam lazım.

- Tariflere göre uyguladığım ekmeklerde ilk kabarma öncesi hamur cok büyük oluyor. İkinci yogurmada hemen sönüyor tabii ama son uzun kabarmada tekrar büyümesine rağmen pişerken sönüyor.

- Makinenin sıcaklığı da kokuya neden oluyor. Cama yaklaştığımda kokuyu çok net alıyorum.

- Bıçak sorununu hala çözemedim. Mutlaka ekmek içinde kalıyor. Çizdim bile çıkarırken.

- Maya sönüm yırtığı mı? Tepe kümbeti? Autorelyse? İlk yaptığım ekmeğin dışında bir tane süper bir ekmek yiyemedim.


Çok üzgünüm...   Embarrassed
Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #67 : Ocak 17, 2011, 12:26:24 ÖS »



Kargaburnunun burnunu elektrik bandi ile siki siki bantalyın. Eger bicak cikamzsa cizmeden cek al   :tamam:

Lise donemimde arkadaslarim bana Prof Dr Zihni Sinir derlerdi. Sanirim sinir icatlarim halen devam ediyor....

- Bıçak sorununu hala çözemedim. Mutlaka ekmek içinde kalıyor. Çizdim bile çıkarırken.
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2011, 12:28:10 ÖS Gönderen: ekmek2009 » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #68 : Ocak 17, 2011, 03:08:26 ÖS »



Kargaburnunun burnunu elektrik bandi ile siki siki bantalyın. Eger bicak cikamzsa cizmeden cek al   :tamam:

Lise donemimde arkadaslarim bana Prof Dr Zihni Sinir derlerdi. Sanirim sinir icatlarim halen devam ediyor....

- Bıçak sorununu hala çözemedim. Mutlaka ekmek içinde kalıyor. Çizdim bile çıkarırken.

Üstadım,

hakikaten süpersiniz ...  evet

Çok çok üzgünüm inanın, resmen şevkim kırıldı.

Güzel bir gelişme, iyice gerilmişsiniz, demek ki müthiş bir atlama yapacaksınız.

Başarmanın eşiğinde demeksinizdir bu...


- Ölçü kabı sorunsalı beni de vurdu. Bu sayfayı okuyunca Essenso ile birlikte verilen cup ölçülerinin ne kadar yanlış olduğunu (belki güleceksiniz ama) deterjan içerisinden çıkan ve ml ölçen bir ölçü kabıyla ölçtüm. Sıvılarda aynı. Ama iş una gelince, ki sorun da orada başlıyor, 240gr mı 200 gr mı yoksa 125gr mı anlayamadım. Hala da anlayabilmiş değilim. Örneğin ilk tarifinde kitabında 650 gr un için 4,5 ölçü bardağı un diyor. Bu da takriben 145 gr a denk geliyor. Aman diger tariflere göre uygula, şöyle eksilt böyle arttır derken... İlk yoğurmada topak topak kalan hamur, ya da resmen çırpma sesi gelecek kadar cıvık bir hamur... Sürekli kontrol ve ekleme halindeyim. Tartı haricinde gr ölçebilmek için bir çözüm bulmam gerekiyor. Önerileriniz?


İlk yapmanız gereken; Essenso'yo alır almaz içinden çıkan tüm kitapçıkları büyük bir zevkle yırtıp atmak.

Essenso'yu satın aldığımda ne olursa olsun kitaplarındaki tarifi uygulayacağım diye inat edince uzun bir zaman içinden hamur kazımıştım. Sonra inceleyince Çindeki fabrikasında aynı serinin değişik EYM'lerini ürettiğini, tarifleri de birbirine karışırdığını fark etmiştim.

Tarif kitapçığını bile doğru dürüst hazırlamayan bir firma ile işim olmaz diye geri vermiştim.

Defalarca belirttiğimiz ve fotoğrafla da ispatladığımız gibi; iyi elenmiş ya da havalandırılmış bir Ölçü Kabı Beyaz Un: 125 gr.

elenmemiş ve sıkıştırılmış ortamdan (mesela torba ya da çuvaldan doğrudan alınan) alınan 1 Ölçü Kabı Un: 140 gr - 200 gr arası olup, sıkıştırma oranına bağlıdır.

Yapmanız gereken, unu paketinden alırken ES.com videolarında göreceğiniz şekilde havalandırarak almak ve lütfen ES.com'da mevcut kılavuz veya ES.info'da gördüğünüz uygulamalı tarifleri (lütfen, no'lur) uygulamak. Bu arada kıvam ayarını tutturmak. Kıvam ayarı içinde un veya su ilavesi sonrası azıcık bekleyip, hamura duhulünü görmek.

- Son yaptığım ekmeklerde makinenin ön paneli çok ısınmaya başladı. Hamur sertse zorlanıyor motor diye düşündüm. Zaten hamura acil bi çözüm bulmam lazım.


aldırmayın, bozulursa servise gönderin.


- Tariflere göre uyguladığım ekmeklerde ilk kabarma öncesi hamur cok büyük oluyor. İkinci yogurmada hemen sönüyor tabii ama son uzun kabarmada tekrar büyümesine rağmen pişerken sönüyor.


Hamur kabarır, yumruklayarak söndürülür, kabarır, tekrar söndürülür, şekil verilir, biraz kabarır, fırınlama esnasında birden kabarır. Normal akış budur.

Maya ya da kıvam hatası olursa bu akış bozulur. Hamur fazla kabarır, fazla çöker.

Maya ve kıvam tutturulduğunda her şey normale dönecektir.



- Makinenin sıcaklığı da kokuya neden oluyor. Cama yaklaştığımda kokuyu çok net alıyorum.


Makineyi başlangıçta bir kaç kez boşta çalıştırıp (kazanını dışarı alın) kouyu azaltın. Kokunun hiç olmaması için de plastiği daha kaliteli markaları tercih etmelisiniz. Elinizdeki EYM'de bir miktar (abartılı değil) koku normaldir.


- Bıçak sorununu hala çözemedim. Mutlaka ekmek içinde kalıyor. Çizdim bile çıkarırken.


Ekmek içinde kalması değil, kalmaması problemdir. Buna alışın. @ekmek2009 peofesörümüzün çözümlerine kulak verin.

Bıçağınızı çıkarırken çizmeyin, içinde unutup da bıçakla da kesmeyin.




- Maya sönüm yırtığı mı? Tepe kümbeti? Autolyse? İlk yaptığım ekmeğin dışında bir tane süper bir ekmek yiyemedim.


Acele etmeyin, önce emekleme, sonra yürüme, sonra koşma. İlk ekmeğiniz üzel olduğuna göre mutlaka güzel ekmekler yiyeceksiniz. Sadece parametreler üzerinde fazla oynamayın.


Çok üzgünüm...   Embarrassed

Biz de üzgünüz ama umut doluyuz.

Üzülmek sizi yıpratmasın, sadece dikkatinizi ve şevkinizi artırsın.

Bu yollardan çok gitmiş ve dönmüş biri olarak, son gülen siz ve biz olacağız, unutmayın...
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #69 : Ocak 26, 2011, 03:37:42 ÖÖ »

Sayın Soberman,

Haklı çıktınız  evet ve bu şevk kırılması bende bir atlamaya sebep oldu. Keşfe çıkıp hem dökümandaki hem de ölçü kabındaki hatayı farkettiğimden beri klasik göz kararımı hem makineme hem de ölçülere kattım. Tabiiki bir tarife bakıyorum ama önerdiğiniz hamur kıvamını kontrol etme konusunda sıkı sıkı takip ederek çalıştım ve sanırım son 2 ekmeğimde ES jargonlarını ben de başardım.

Size az önce denediğim bir uygulamadan bahsetmek istiyorum, hatam varsa affola- önerilerinize de açığım.

Ekmek yapmak için açtığım süt bozulmasın diye süt ihtiva eden bir ekmek yapmaya karar verdim. Ancak dolapta bir de baktım ki bana gülümseyen yumurtalar var. Makinem 1000 gr üstü ekmek de yapabildiği için denemekten zarar gelmez diyerek önce 2 yumurtayı çırpıp sıvı ölçü kabıma koydum. Üzerine de süt ilave ederek normal ölçü gerekeni kadar EYM kabına döktüm. Biraz bekledim ki iyice oda sıcaklığına gelsin. Malum bu aralar hava çok soğuk;hem EYM min dışı hem de pişirme kabı soğuktu. Kalorifer üzerinde bir 5 dk kadar beklettim. Sonrasında da fındık yağı koydum.

Sonra tuzu ve şekeri ekleyip üzerine en çok sorun yaşadığım içerik olan unu ekledim. Unu da koyduktan sonra mayayı serpip EYM ye yerleştirdim. Yarı ölçü beyaz un yarı ölçü kepekli un koyduğum için Tam Buğday programında yapmak üzere gereken tuşlarla programladım. İlk 2 dkdan sonra farkettim ki hamur biraz cıvık, 2 kez büyük kaşıkla kepekli un eklemeye devam ettim. İdeali tarif edilen hamur kıvamına ulaştım. Ancak...

Kontrol ederken kıvamı, tabi 3-5 derken zaten topu topu 10 dk olan ilk yogurma süremi geçtim. Tabii içime sinmedi. Programı iptal ettim ve Temel programa geri dönerek tekrar yogurulmasını izledim. Sinyalden sonra da canım öyle istedi ve şöyle bir kapak dolusuna yakın susam serptim ekmeğime. Ve bekleyiş başladı.

Hamur tepe kümbetiyle beraber kabarmaya basladı tabii. Heşey çok güzel gidiyordu ve ben de müdahele etmek isteyip bi 10 dk Pause ettim. Sonra ikinci kabarmaya devam etti ve şu an pişirmeye başladı "cama değen ekmeğimi"  yemek

Tabii cama değmesi akla acaba malzemeyi fazla mı koydu ya da ekleyeyim derken unu, 2. bir ekmek malzemesi kadar daha mı ekledi diyebilirsiniz. Hayır tam tersi bundan korktugum için tabiiri caizse "gıdım gıdım" ekledim unu.  Taşan ekmekler olduğunda ekmek üzeri tam pişmiyor. Biraz önce camdan hafif ayrılması için kapağı hafifçe kaldırdım, umarım iyi gider son süreç de... Pişip soğuduktan sonra resmini ekleyeceğim.


Sizlere dünkü ekmeğimin resmini göstermek istiyorum şimdi de. Bu ekmek 750 gr tarifine göre yapıldı ve ilk defa tepe kümbeti ve maya sönüm yırtığını gördüm. Dünden beri biraz fazlaca mı tükettim ne, size yarısının resmini gösterebiliyorum ancak.

İyi ki varsınız...
Logged
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #70 : Ocak 26, 2011, 03:44:25 ÖÖ »

Tüm fotoğraflar: http://img402.imageshack.us/g/p1224260111.jpg/

Logged
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #71 : Ocak 26, 2011, 04:39:26 ÖÖ »

Biraz daha EYM kabını hisseden cinstendi. Soberman Bey'in sevdiği cinsten gibi, hani hafif kenarlara yapışan ama kendini toplayan. Sorunuz ardından olumlu mu olumsuz mu eleştri geliyor?  Undecided
Logged
wavybaby
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26



« Yanıtla #72 : Ocak 26, 2011, 05:33:26 ÖÖ »

Sizlere yukarıda bahsettiğim deneme ekmeğim bu oldu. Yumurtasından susamına, sütünden fındık yağına, bir de kepek ekleyince tam bomba etkisi ekmek olmuş  yippi

Tüm fotoğraflar için: http://img130.imageshack.us/g/p141901260111.jpg/

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #73 : Ocak 26, 2011, 05:35:50 ÖÖ »

http://www.kucinare.it/public/users/kucinare.it/ok.gif Kıvamınız tam olarak bu fotoğraftaki gibi miydi?

Maalesef  Roll Eyes , bir ES üyesi olarak  aşağıdaki gibi imiş  ;

Tek bıçaklı ; http://ekmeksanati.com/documents/DSCF5880.AVI
Çift bıçaklı ; http://ekmeksanati.com/documents/DSCF5803.AVI



Haklı çıktınız  evet ve bu şevk kırılması bende bir atlamaya sebep oldu. Keşfe çıkıp hem dökümandaki hem de ölçü kabındaki hatayı farkettiğimden beri klasik göz kararımı hem makineme hem de ölçülere kattım. Tabiiki bir tarife bakıyorum ama önerdiğiniz hamur kıvamını kontrol etme konusunda sıkı sıkı takip ederek çalıştım ve sanırım son 2 ekmeğimde ES jargonlarını ben de başardım.

Size az önce denediğim bir uygulamadan bahsetmek istiyorum, hatam varsa affola- önerilerinize de açığım.


Haklı çıktığım için gerçekten sevindim, gerçi emindim ama süre uzar diye endişeliydim.

Kendinize güven gekmesi çok önemli, gerisi teferruat.

Güzel denemeler yapıyorsunuz. Biraz tecrübeye ihtiyacınız var, o da hızla olacak.

Mesela yumurta ilave ettiğinizde kabarmaya destek olacağından maya azıcık azaltılabilir ya da tam tahıl unlarından fazlaca konabilirdi, siz de uygulayarak bunun farkına vardınız. Dediğim gibi bunlar teferruat.

Sizi tebrik ediyorum. Yarım ekmeğinizi beğendim, çok daha güzellerini beklemek artık hakkımız oldu. 
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
juzuner
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 40


« Yanıtla #74 : Şubat 22, 2011, 09:08:29 ÖÖ »

essenso da yenilemeyecek türden bir ekmek hiç yapmadım ama şu bahsi geçen ve resimlerde gözüme gözüme batan maya sönüm yırtığı neden oluşmaz? ya da oluşmaması normal mi? nasıl oluşturabilirim?
Logged
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler