Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 19, 2017, 10:46:04 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Döküman zafiyeti  (Okunma Sayısı 32977 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
batros
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 196


Essenso XBM 1228


WWW
« : Mayıs 14, 2009, 03:49:17 ÖS »

Essenso'nun ekmeksanati.com'daki değerlendirmede de belirtildiği gibi kullanma kitabı ve tarifler konusundaki zayıflığını sanırım belirtmek gerek bu başlık altında.
Başka konular da var sözü edilebilecek ama önce, sorunun makineden mi benden mi kaynaklandığını anlamak için aklıma gelen tüm olasılıkları denemeliyim.
Logged

Çok, daha çok aşçı!
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 14, 2009, 11:17:26 ÖS »

Essenso'nun ekmeksanati.com'daki değerlendirmede de belirtildiği gibi kullanma kitabı ve tarifler konusundaki zayıflığını sanırım belirtmek gerek bu başlık altında.

Bu konuda maalesef en pahalı EYM'leri getiren firmaların yaklaşımları bile aynı. İnternetten bakıyorsunuz, inanılmaz güzel kitapçıkları var, oysa Ülkemize geldiği anda berbat çevrilmiş, bir kaç sayfa inanılmaz kötü fotokopi parçaları. Hani derler ya, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu, aynen durumu ifade ediyor.

Çok şükür, EYM tarifleri her EYM için geçerli de, açık böyle kapanıyor. Ancak bu defa da hangi programda maksimum verim alabilirim sıkıntısı ortaya çıkıyor. Kenwood'da yaşanan kek sıkıntısı gibi. Ya da Breville'de olan Kıt'a Avrupa'sı ekmeğinin değerlendirilemeyişi gibi.

Aslında bu konuyu kökten çözmek için ayrı bir başlık açılmalı. @erdinc'in yaptığı gibi bir sayfa olmalı ancak her tarifin altında EYM marka modeline göre uyarlaması yapılmalı. Bunun içinde her EYM'nin eksiksiz kullanılıyor olması ve bizzat uygulamanın gerçekleştirilmesi veya forumda iş paylaşımı yapilarak herkesin ayni tarifi uygulaması ve sonuçlarını buraya yansıtması gerekir.  Aslında neden olmasın? 


Başka konular da var sözü edilebilecek ama önce, sorunun makineden mi benden mi kaynaklandığını anlamak için aklıma gelen tüm olasılıkları denemeliyim.

Bu yaklaşımınıza ya da bu yaklaşım türüne bayılıyorum. Milletçe ya hatanın tümünü kendimizde görüyoruz ve beceriksiziz diye küsüyoruz, ya da tüm hatayı karşıda arıyoruz. Bu da bizi agresif yapıyor. Netice her ikisinde de aynı.

Oysa bu yaklaşım tarzı ile süreçleri kategorize ederek çözülebilecekler veya çözülemeyecekler tasnifini gerçekleştirip, çözülebilecekleri sırayla halletme yoluyla maksimum verim alınabiliyor.

Bu yaklaşımı benim de iyice benimsemem lazım.

Teşekkürler @batros.

Edit: İmlâ hataları...
« Son Düzenleme: Mayıs 14, 2009, 11:41:32 ÖS Gönderen: soberman » Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #2 : Ağustos 10, 2009, 08:30:29 ÖÖ »

merhabalar,

essenso XBM 1228 modelinde uygulayabilecepim bir tarif rica edebilirmiyim? 5. ekmeği de yapamadım. Hevesim kaçtı. Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla,
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 10, 2009, 09:46:38 ÖÖ »

merhabalar,

essenso XBM 1228 modelinde uygulayabilecepim bir tarif rica edebilirmiyim? 5. ekmeği de yapamadım. Hevesim kaçtı. Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla,


Nasıl bir tarif istiyorsunuz ya da tariften ne bekliyorsunuz?

Not: beşinci ekmeğin sonucunun da kötü olması gerçekten tam bir hayal kırıklığı. Ama sadece sizin başınıza geldiğini sanmayın.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #4 : Ağustos 10, 2009, 12:07:29 ÖS »

Yanıtınız için içtenlikle teşekkür ederim. Sizin ekmekleriniz gibi maya sönüm yırtığı beklentim kesinlikle yok. Çökük ekmek görmekten. Normal görünümlü en temel ekmek olsa razıyım. Yardımınızı istirham ediyorum.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 10, 2009, 12:36:29 ÖS »

Herkesin ekmeğinde maya sönüm yırtığı veya tepe kümbeti olmalı. Bu özellikleri sağlayan iyi bir tarif sonrası EYM'nin kendisi. Bu nedenle kendinizi böylesi bazı standartlardan mahrum bırakmayı düşünmeyin.

Soru sormaktaki amacım, aklınızda mevcut üç soruyu açığa çıkarmak. Bunlar; malzeme mi eksik, bende mi problem var, EYM'de sıkıntı olabilir mi şeklindedir şu aşamada.

Size en basit önerim, en kısa sürede Söke'nin ya da Sinangil'in hazır karışımlarından (beyaz un ağırlıklı) birini edinmeniz ve tarifine uygun olarak pişirmeniz. Sizden istirhamım, karıştırma ve yoğurmanın ilk 5-10 dakikasında hamur kıvamını kontrol etmeniz ve forumda muhtelif yerlerde bahsedilen/videosu verilen kıvamı yakalamanız.

Bunu uygulayın, daha sonra yeniden görüşelim. Malum, yılmak yıkılmak yok, tüm dünya bu işi başarıyla yapıyorken bizim ne eksiğimiz var ki?

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #6 : Ağustos 10, 2009, 12:41:48 ÖS »

Tamam. Yarın akşam iş çıkışı hazır karışımlardan alıp hemen deneyeyim. Acaba brevill marka mı alsam bu makinada sanırım olmayacak maya sönüm yırtığı. Vallahi her gün sizin ekmeklerinizi hayranlıkla seyrediyorum. Ayrıca kutluyorum . Sitenizin müdavimi oldum. Bir sürü işimi aksatır oldum sayenizde. Ayrıca nezaketiniz ve duyarlılığınız için de teşekkür ederim. 
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #7 : Ağustos 10, 2009, 12:44:38 ÖS »

Sizin susamlı pofuduk ekmeğinizi şimdi makinadan çıkardım. Sorun şu. Hamur çok sert oldu. Su ilave ettim. Bu kezde çökmüş yine ortası.
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #8 : Ağustos 10, 2009, 12:47:01 ÖS »

Malzeme olarak Söke un ve instant maya kullanıyorum. Tarifleri harfiyen uyguluyorum. Sanırım su ile un oranı tutmuyor.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2009, 12:47:51 ÖS »

Gayet nazik ve onurlandırıcı yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Bir nebze faydam olabiliyorsa ne mutlu bana.

Forumda da yazıldığı gibi Breville maalesef ülkemizde uzun zamandır satılmıyor. Ancak moralinizi bozmayın, değişik markalarla da gayet güzel ve standart üstü ekmekler yapılabiliniyor, yapan ekmek dostları fotoğraflarını yayımlıyorlar. Esse'nin bir mağazasında sizde mevcut EYM ile hazır karışım pişiriliyor idi, inanın ekmeğin şekline hayran kalmıştım.

Canınızı sıkmayın, sadece biraz tecrübe eksikliği. Malum tecrübe kıymetli olduğu için eksikliğini de gidermek zaman ve çaba istiyor. Benim size güvenim tam. Sevdiklerinizi ev yapımı ekmekten mahrum etmeyin.

"Malzeme olarak Söke un ve instant maya kullanıyorum. Tarifleri harfiyen uyguluyorum. Sanırım su ile un oranı tutmuyor."

EYM ekmeğinin sırrı, (şayet EYM program veya donanım olarak arızalı değilse) yoğurmanın ilk 10 dksı boyunca hamurun kıvamını inceleyip, hanımların kulak memesi dediği kıvamı yakalamakta. İyice karışmayan un var ise veya hamur kuru ise bir büyük kaşık su, aksine hamur cıvık ise ve ekmek topanı top sşeklini alamıyor, toparlanamıyor ise bu defa da büyük kaşıkla un ilavesi yapmak. Suyu yada unu doğrudan sürahiden veya un paketinden boşaltmak aşırı miktarda malzeme dökülmesine sebep olabilir, bu nedenle büyük kaşık öneriliyor.

Lütfen ekmeksanati.com'daki EYM bölümünü inceleyin, burada kıvamlara ilişkin videolar var. Faydası olacaktır. Hamur cıvık olunca gluten yapısı şişiyor ancak kırılgan oluyor, tam pişirmeye geçeceği sırada içine doğru çöküyor. Kıvama dikkat lütfen.
« Son Düzenleme: Ağustos 10, 2009, 12:55:18 ÖS Gönderen: soberman » Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #10 : Ağustos 10, 2009, 12:51:50 ÖS »

Sizi çok rahatsız ettiğimin farkındayım ama son olarak şunu da sorsam. Bu essenso XBM 1228 modelinde ekmek denediniz mi? Maya sönüm yırtığı oluşuyor mu? Olmuyorsa bunu ablama vereyim daha fazla uğraşmadan. Sanırım sizin makinanız brevill bende brevill alsam. Tekrar teşekkürler. İyi geceler.
 
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #11 : Ağustos 10, 2009, 01:02:00 ÖS »

Sizi çok rahatsız ettiğimin farkındayım ama son olarak şunu da sorsam. Bu essenso XBM 1228 modelinde ekmek denediniz mi? Maya sönüm yırtığı oluşuyor mu? Olmuyorsa bunu ablama vereyim daha fazla uğraşmadan. Sanırım sizin makinanız brevill bende brevill alsam. Tekrar teşekkürler. İyi geceler.
 

XBM1228 Essenso modelinden kullandım. Özellikle pilli olması ve parlak mavi ekranı, hand made programı beni çok etkiledi. Ekmek de yaptım. Kitapçıklarına tarif alırlarken, Çin'de aynı fabrikada üretilen bir üst kapasiteli modelinin tariflerinden de karıştırmışlar. Bire bir uyguladığınızda taşma oluyor ve hazne berbat hale geliyor.

Sırf bu durumu protesto için geri verdim ve yerine DeLonghi aldım. Sanki DeLonghi'de çok kaynak var da!. DeLonghi'yi de bir arkadaşıma hediye ettim.

Karar vermekte acele etmeyin, öncelikle hazır karışımınızı alıp, kıvamınının uygun olmasına dikkat ederek ekmeği pişirin, sonra yeniden görüşelim.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #12 : Ağustos 10, 2009, 01:19:21 ÖS »

Evet çok haklısınız. Birebir tarifi uyguladığımda (kendi kitabından) makinanın içine taştı. Yazdıklarınızdan anladım ki ben kıvamı oldukça cıvık ayarlıyorum. Top halini alamıyor. 4 cup una  ne kadar su ilave etmek gerekir? Ben yinede sözünüzü dinleyip yarın hazır karışımları deneyip sonucuna göre sizi rahatsız edeyim. Gerçekten çok teşekkür ederim yardımınıza. Şimdilik hoşçakalın. İyi gecelerr.
Logged
onattech
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 103


« Yanıtla #13 : Ağustos 12, 2009, 08:16:17 ÖÖ »

Merhabalar,

Söylediğiniz üzere sökeun hazır karışımlarından kepekli, geleneksel, 7 tahıllı karışımlarını denedim. Ancak üçünde de çökme olmamasına rağmen kesinlikle maya sönüm yırtığı olmadı. Sizin ekmeklerinize  de asla benzemedi. Ayrıca bu karışımlar bana bir hayli tuzlu geldi. Özellikle kepekli olanı. Kendi karışımımı hazırlayabilmem ve tepe kümbeti konusunda tekrar yardımınızı rica edebilirmiyim?

Şimdiden teşekkürler.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #14 : Ağustos 12, 2009, 10:19:33 ÖÖ »

Güzel,

En azından doğru kıvam yakalandığı anda çökme olmadığını görmüş olduk. Artık doğru hamur kıvamını yakalamayı ve kontrolu öğrendiğinizi var sayıyoruz. Bu aşama EYM'de en önemli aşamadır.

Tepe Kümbeti ve maya sönüm yırtığı için acele etmeyin. Bundan sonraki hedefiniz de, dokunun her noktasında eşit yayılmış en az karıncabaşı büyüklüğünde delikçikler. Bu da bize mayalanmanın sağlıklı olduğunu gösterecek.

Söke geleneksel ekmek unu ya da Bim'de satılan Efsane Un ile aşağıdaki tarifi uygulayabilir misiniz?

http://www.ekmeksanati.com/documents/yof0urtlu_ekmek_1.html

Bu tarifte 4 Ölçü Bardağı un tavsiye ediliyor. Öncelikle 4 Ölçü Bardağı deneyin, daha sonra da http://ekmeksanati.info/index.php?topic=439.0 linkine uygun olarak tarifi 1.2 kg'a göre uyarlayıp deneyebilirsiniz. Bu arada kıvamı gözden kaçırmayın lütfen.

Sonuçları merakla bekliyor olacağım.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler