Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 06:56:35 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tencerede Çavdar Karışımlı Buğday Ekmeği  (Okunma Sayısı 947 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Izmirli
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 34


« : Haziran 05, 2017, 07:55:48 ÖÖ »

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba… Herkese huzurlu bir Ramazan ayı diliyorum.

Gectiğimiz hafta sonu karışım oranlarını ve ön mayasını kendim belirlediğim çavdar unu katkılı bir ekmek yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.

Önmaya :
  90 gram ekmeklik organik beyaz un (Tip 550)
  30 gram ekmeklik organik beyaz un (Tip 1050)
  30 gram organik çavdar unu (Tip 1150)
    2 gram organik yaş maya
200 ml Su

Asıl Hamur :
352 gram ön mayanın tamamı
380 gram ekmeklik organik beyaz un (Tip 550)
  80 gram ekmeklik organik beyaz un (Tip 1050)
  90 gram organik çavdar unu (Tip 1150)
  28 gram organik yaş maya
200 ml su
  16 gram tuz
  23 gram zeytinyağı
  23 gram pekmez
    7 gram kavrulmuş malt unu
  75 gram organik sıvı ekşi maya extarkti

Önmaya için malzemelerin tamamını kapaklı bir kap içinde neredeyse boza kıvamı olacak şekilde tamamen karıştırıp, oda sıcaklığında 12-13 saat dinlendirdim. Karışımın hacmi ilk 3-4 saat içinde 3 katına çıkmıştı, sabah kalktığımda ise neredeyse tamamen sönüp, ilk hacmine geri döndüğünü gördüm.

Maya, su ve pekmezi ayrı bir kapta karıştırıp, 10 dakika bekleterek mayayı canlandırdım. Mikser kabına ön mayayı, tuz hariç tüm malzemeleri ve mayalı pekmezli suyu ilave edip, önce 3 dakika yavaş hızda karıştırdım, sonra da tuzu ilave edip 6-7 dakika hamuru izleyerek, arada hızını düsürüp, yukarıya sarmasını engelleyerek orta devirde yoğurdum.

Içindeki esmer çavdar unu, pekmez ve malttan dolayı hamur koyu renkli, yumuşak fakat yapışmayan bir hamur olmuştu.

Daha sonra silikon mat üzerine alarak elde de 1-2 dakika daha yoğurdum ve top haline getirerek, hafif yağlanmış kaba aldım ve 90 dakika mutfağın çok soğuk olmayan bir bölgesinde beklettim. Hamur 2 kattan daha fazla kabarmıstı. Pek söndürmeden yeniden silikon mat üzerine aldım, yine söndürmeden ovalce bir şekil verip, hafif unlanmış mat üzerinde 15-20 dakika dinlendirdim. Bu arada fotoğrafta görülen emaye (döküm değil) oval tencereyi hafif yağlayıp unlayarak kalıp olarak kullanmaya karar verdim ve hamuru olabildiğince rahatsız etmeden yağlayıp unladığım bu tencereye aktardım. Kapağını da kapatıp direk soğuk fırına verdim, fırını 230 °C’ye ayarladım. 45 dakika sonra, tencereyi fırından alIp, ekmeği çıkardım ve fırını 180°C’ye düşürüp, ekmeği tenceresiz, çıplak olarak 10-12 dakika daha pişirdim. Sonra da tel ızgara üstünde, mutfak havlusuna sararak soğuttum. Ortaya pismis hali 1050 gram, çok güzel bir ekmek çıktı.

Ekmek tencere icinde, fırın ısınırken bir kez daha ciddi ölçüde kabarmış. Hic abartmadan, simdiye kadar yaptığım en lezzetli ekmek diyebilirim. 3 saat kadar soğuttuktan sonra kestim. Bugün ücüncü gün, kabuk neredeyse hala çıtır, ekmek de hala taze denebilecek durumda. Soğuk olarak da, ısıtıldığında da çok güzel.








Bu tencere işi çok hoşuma gitti, bu ekmek tükenince bir de beyaz ekmek deneyeceğim.

Hepinizin hamuru kıvaminda ekmeği çıtır olsun…
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 10, 2017, 01:27:56 ÖÖ »

Merhabalar,

Öncelikle malzeme ve tarif mükemmel, zevk için tekrar tekrar okudum. Elinize, emeğinize sağlık.

"Organik yaş maya" konusunu azıcık açarsanız memnun olacağım. Sanırım bizim kullandığımız yaş mayalardan farklı. Bir de yaş maya ve ekşi mayayı bir arada kullanıyorsunuz, bunun sebebini sorabilir miyim?

Tencere ekmeği kendi buharında piştiği için özellikli oluyor, lezzeti de farklı gerçekten. Soğuk tencere ve soğuk fırına vermenize rağmen hamurun yapışmaması iyi olmuş. Kek kaplarında denediğimizde yağlanmazsa sıkıntı olabiliyor. Mecburen kabı ısıtarak yapışmayı engellemeye çalışıyorduk. Bundan sonra ben de sizin yönteminizi deneyeceğim.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler