Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Aralık 11, 2017, 02:20:47 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ekşili ekmek maceram  (Okunma Sayısı 524 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yunus2321
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« : Nisan 14, 2017, 05:48:13 ÖÖ »

S.A iyi akşamlar arkadaşlar.

Öncelikle ekmek sanatı ailesine teşekkür ederim. Buradan ekmek ile ilgili bayağı faydalandım.

Daha önceleri hep essenin eym sinde ekmek yapıyordum
Az çok öğrendik. Sayın soberman hocam ıyi bilir sorunları
Malum bıçakların sürekli çıkması olayı.

Şimdi de forumdaki arkadaşların öve öve bitiremedikleri eksi mayalı ekmek denemesine. Ben maceramı anlatayım ustalar hatalarımı söylesin.

Eksi maya tarifi forumda açıkçası kolay tarif olarak bulamadim bende internetten youtube dan videolara baktim. Sadece su ve un olarak.

2-3 gün boyunca yarısını dök yeni 1 çay bardağı tam buğday unu yarim bardak içme suyu olarak denedim. Baktım hala tık yok sonra yarısını dök felan israf dedim dökmeden eklemeye devam ettim. Baktım hala öyle aman aman süngerimsi kıvam yok sadece ekşili bir kökü.
Bende büyük bir cam kaseye koyup biraz yoğurt sarı suyu sonra yarim çay kaşığı kadar YUVA marka hazır eksi maya kullandım. 1 günde öyle bekledim baktım bu sefer köpük köpük olmuş kaşıkla karıştırınca süngerimsi gibi geldi bende başladım ekmek yapmaya.??

Ekmek yapma faslı

Bu fasıl baya meşakkatli geçti benim için. Çünkü bunuda biraz Tigerx in eksi mayalı ekmek tarifini uygulamaya çalıştım. Çavdar unu hariç
Bu tarife göre malzemeleri eym 'ye koyup hamur ayarında yoğurup biraz beklettim. Tabi karıştırırken kulak memesi kıvamına göre eym cıvık cıvık olunca bastım beyaz unu tabi herhalde 1 su bardagi veya daha fazla koymusumdur. Sonra dedim bari ilk defa firinda pisirelim. Bu sefer de soberman ustanın fırında yapacaksanız büyük ekmek yapın yoksa israf lafı aklıma takıldı.??
E o zaman 5/3 standart eym su/un oranı olacak şekilde 150 gr un 90 gr su bastım. Eym yoğurdu tabi arada kıvam olsun diye yine un bastık. Sonra da çıkarıp elde 2-3 tur yoğurup katlamalı bir şekilde  hanımın kapaklı fırın borcamina koydum 4 saat kabarsin diye bekledim.

Biraz kabarmıştı hanımda yeter deyince fırın faslına geçtik. Bu arada da çetintaş evii marka ankastre yi de ilk
Olarak kullanma bahanesi ile onda pişirdik. Daha doğrusu pişirmeye çalıştık. ??

Pişirme faslı

Isınma için 10 dk 150c sonra ekmeği attık tabi
Dereceyi unuttuk 150c olarak 10-15 dk pişti sonra 250c olarak 15 -20 dk olarak pisti. Sonra 220c 'ye alıp Allah ne verdiyse pişirmeye devam.??

Sonuç... Her halde diyeceksiniz buna şükret.
Artık bu sıkıntılı günlerde umarım bir nebze sizleri güldürebilmişimdir...

« Son Düzenleme: Nisan 14, 2017, 05:50:01 ÖÖ Gönderen: yunus2321 » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 22, 2017, 09:55:33 ÖÖ »

 

Akşam akşam güldürdünüz gerçekten.

Forum bizim için faaliyet ve anlık bilgi paylaşma alanı gibi. Asıl kütüphanemiz malum http://ekmeksanati.com/documents/home.html

Mesela ekşi maya için : http://ekmeksanati.com/documents/ekfei_maya_yapfdmfd.html

Örnek olarak burada 1.5 günde aktif olabilen sırlı maya tarifi bile var ki başka hiç bir yerde bulamazsınız  Roll Eyes.

Ekmeğinize gelince bu kadar eziyete karşılık yine de elinden geleni yapmış ancak doku yıkılmasını tamamen giderememiş  Embarrassed.

Son olarak ekşi mayanızın içine doğrudan sanayi tipi maya karıştırmayın, ekşi mayadan ön mayaya dönüşür.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler