Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 02:03:38 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Köyde taş fırınım ve ekmek denemelerim  (Okunma Sayısı 8021 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« : Temmuz 10, 2015, 01:11:33 ÖÖ »

Merhaba dostlar aranıza yeni katıldım 52 yaşında merak sardığım fırın ve ekmek merakımı bana göre epeyce giderdim aşağıda sizlere tamamıyla yapımı bana ait internetten araştırarak yaptığım taş fırının ve ekmek denemelerimi paylaşıyorum inşaallah burada ekmeğimin kalitesini artıracağım.
Logged
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« Yanıtla #1 : Temmuz 10, 2015, 01:20:25 ÖÖ »

bunlarda ekmek denemelerim
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #2 : Temmuz 10, 2015, 02:01:27 ÖÖ »

Aramıza hoş geldiniz...  yippi

Ekmekle ilgilenmek ve daha iyisini yapmaya çabalamak benim açımdan çok huzur verici bir olay. Siz bir de bu işe "Taş Fırın" olayını da eklemişsiniz, balından yenmez olmuş...

Evinde Taş Fırını olanlara gıpta ediyorum, nice güzel ekmekler yapmalarını diliyorum...

Yaptığınız ekmekleri bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 10, 2015, 04:28:40 ÖÖ »

Hoş geldiniz.

Fırın çok şirin olmuş. Elinize emeğinize sağlık.

Taş fırında meşe ateşinde pişen ekmek nasıl olursa olsun özeldir, güzeldir. Hele fotoğraftaki gibi hanım hanımcık servis yapılırsa, daha ne olsun.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« Yanıtla #4 : Temmuz 12, 2015, 03:51:32 ÖÖ »

Teşekkür ler yorumlarınız için inanın bu fırını yaparken bana bu kadar keyif vereceğini bilmiyordum, herkesin zevk aldıkları farklıdır belki ama çocuklar küçük torunlar hafta sonunu iple çekiyorlar fırın yakmak için köyümüz şehre yakın odun imkanıda bol şükürler olsun fırın resimde büyük gözüküyor ama 130 cm çapinda ideal imkanı olanlara tavsiye edilir.
Logged
erhan beldan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 252


« Yanıtla #5 : Temmuz 13, 2015, 02:30:23 ÖÖ »

bu fotoları görünce evdeki fırını kaldırıp pencereden atasım geliyor. umarım benim de böyle bir fırınım olur. ellerinize sağlık. ekmekler de nefis görünüyor 
Logged
Sohbetcibaba
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 35



WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2015, 12:03:06 ÖÖ »

Firin cok guzel olmus  ellerinize saglik ben de daha yeni bitirdim insallah becerilerimizi bu forumda paylasiriz ve ustalarimizdan daha iyisini yapmayi ogreniriz.
Logged

Tasfirin 105cm - KitchenAid Artisan Mixer Bowl-Lift 6,9 Litre - Tefal UNO PF3101
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« Yanıtla #7 : Ağustos 10, 2015, 12:34:19 ÖÖ »

Fırını yaptığımızdan bu yana 7-8 defa ekmek denememiz gerçekleşti sizlerle bu süre zarfında yaşadığımız olumsuzlukları ve edindiğimiz tecrübeleri paylaşmak istiyorum. İlk denemelerimizde ekmeklerimiz genelde haşlak oldu çok iyi sonuç alamadık çünkü karadenizde bilhassa bizim oralarda buğday ekmeğinden çok mısır ekmeği pişirilirmiş bizde yüksek ısı isteyen mısır ekmeği gibi zannedip ateş sonrası közleri fırının bir yanına çekip ekmekleri atınca sürekli aynı haşlanmayla karşı karşıya kaldık. Biraz internetten araştırınca közlerin fırının ağız kısmına çekildiğini fırının kendi ısısıyla ekmeklerin pişmesi gerektiğini gördüm uyguladım harika sonuçlar elde etmeye başladık , fırını yaparken bir arkadaşım termometre koymamı yoksa boş yere odun yakacağımı söylemişti bende onun tavsiyelerine uyarak termometre koydum çokta iyi yapmışız hangi aşamada olduğumuzu göstergeden takip ediyoruz. Fakat geçen hafta canımızın çok sıkıldığı denememizde en büyük tecrübeyi edindik  Roll Eyes misafirimizn olduğu bir gündü fırınımızı yaktık misafirimizden biri acele ediyordu bizde onun o tavırlarını dikkate alarak fırın ısısı 300 de olduğu halde odunlar tam yanıp közlenmeden dışarı alıp ekmekleri attık sonuç hüsran biz öğrediğimizi zannettiğimiz fırın yakmanın en önemli kısmı altın kuralı  tabanın ısınması için ısı 300 e çıksada fırının oturması dediğimiz odunların tam yanması kısmını ne olursa olsun atlamamak gerektiğini öğrendik içine sizler severmisiniz bilmem  süt, yağ, şeker, maya, tuz, çörek otu, tam buğday unu ve böreklik unu karıştırarak elde ettiğimiz hamurumuz bu hafta sonu harika bir ekmek oldu fırın iyi ısınınca her zamanki hamurumuz bir güzel oldu anlatamam tabi bizim oralarda mısırlarda oldu oda ayrı bir zevk ti sizinle paylaşmak istedim ekmek dostları
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 10, 2015, 06:22:36 ÖÖ »

Gelişmeleri merakla takip ediyoruz, çok faydalı oluyor  .

Benim bir sorum olacak;

Küçük bir Köy yerinde sadece kendi ekmeklerimiz için düşünmeden, acaba fırını kaç ekmeklik yaparsak ideal boyutları yakalamış oluruz?



Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2015, 06:44:40 ÖÖ »

Benim fırınım 135x140 cm ebatında 15 civarında ekmek atabiliyorum sadece ekmek için değil yapma amacımız onun için büyük oldu biraz 90x90 en ideal olandır ekmek pide amaçlı yapılacaksa diye düşünüyorum.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #10 : Ağustos 10, 2015, 07:02:31 ÖÖ »

15 ekmeklik fırının köy ortamı için daha ideal olacağını düşünüyorum. En azından komşuların da ekmekleri aynı anda pişmiş olacaktır.

Tek hane için düşünüldüğünde ise haklısınız.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sohbetcibaba
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 35



WWW
« Yanıtla #11 : Ağustos 11, 2015, 04:45:14 ÖÖ »

Ben daha tasfirinda ekmegi tam olarak cozemedim tenceredeki yaptigim ekmeklen cok farki var  ama guvec, pide cesitleri onlar tamam simdilik tabii daha iyisini yapmaya gayret devamli var.

Ekmek hangi tür olursa olsun detayli tarifleriniz varsa  bir zahmet paylasabilirsek cok memnun olacagim 5 defa yaktim daha ama orantiyi yakaliyamadim mesela kac derece ideal bir isi olmasi lazim tabantasi icin


Logged

Tasfirin 105cm - KitchenAid Artisan Mixer Bowl-Lift 6,9 Litre - Tefal UNO PF3101
ozturkbey
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15



« Yanıtla #12 : Ağustos 11, 2015, 04:59:37 ÖÖ »

Fırını 250-300 derece ısınacak şekilde yakıyorum yanlız yukarıdada belirttiğim gibi tabanın da iyi ısınması için odunların tamamına yakını közleninceye kadar yanmasını bekliyorum bu işlem benim fırınımda 1,5 saati buluyor yaklaşık , sonra içini silmek temizlemek için ıslak mop denen paspastan aldım 3 kez yıkayıp  siliyorum derece 240 lara düşüyor biraz daha oturmasını bekliyorum en ideal 200 derece olmalı tabi közleri fırının baca kısmına alıyorum eğer işim uzun sürerse sürmüyor ama komşularda alışdı artık Tongue ısıda düşme olursa tekrar közleri fırının içine iterek kapağı kapatıyorum öyle pişiriyorum,  çömlekte yemek yapmakta bir başka oluyor hani
Logged
erhan beldan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 252


« Yanıtla #13 : Ağustos 11, 2015, 05:33:35 ÖÖ »

fırınınıza termometre takmakla iyi etmişsiniz. iç ısı, duvar ısısı, taban ısısı gibi detayları ölçebilmek için lazer termometre kullanmanızı tavsiye ederim. taban ısısını en net biçimi ile ölçerek, deneme yanılma suretiyle sizin en uygun ısıyı hem tespit edersiniz, hem de kaç kilo odunla, kaç saatlik bir yakma ile ideali yakalayacağınızı tespit etmiş olursunuz. fırın yapacaklara fırın içi aydınlatmayı, et yada kuzu asmak için kanca olayını, odunları daha verimli yapmak için demir ızgarayı da planlamalarını tavsiye ederim. öztürkbey ve sohbetçi babadan deneyimlerini ve pişirdiklerini de burada paylaşmalarını rica ederim. okumaktan büyük zevk aldığımı belirtmek isterim.
Logged
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #14 : Ağustos 12, 2015, 05:56:19 ÖÖ »

Benim de kendi yaptığım fırın üzerinde bir kaç senelik tecrübem var  Cheesy

Bir kaç öneride bulunabilirim:
-90x90 cm 2 kişilik bir aile için bile küçük. Bir kez daha yapsam çapı 130-140 cm tutarım. Büyük olması odun sarfiyatı ve geç ısınma gibi olumsuzluklara yol açabilir ama geniş taban yalnız ekmekte değil, güveç, tepsi, tava vb başka şeylerde de işe yarıyor
-Ben kendim yaptım demir ızgara çok yararlı mutlaka yapın/yaptırın. Sade odun yakmada değil. Üzerine tava, tencere koyup altına köz alarak da kullanabilirsiniz
-Projeyi kafamda hazırladım ve henüz yapamadım ama fırın içi elektrikli çevirme aleti yapılırsa çok kullanışlı olur (tavuk, kuzu vb)
-Uzun demir saplı kanca ve kürek yapılmalı çok gerekli oluyor (eski rulo boya fırçaları düzeltilerek kaynak ile yapılabilir)
-Kendiniz yapabilirsiniz ama iyi bir şekilde yapılmış bir ince uzun bir de pizzalık/pidelik boyut için 2 adet fırın küreği edinmenizi öneririm. Küreğe hamuru aktarmak için bir de "patik" (http://ekmeksanati.info/index.php?topic=1964.0) edinebilirsiniz
-Fırın kapağına çubuk tipli termometre yerleştirdim ama infrared okuyucu da kullanılabilir. 200 derecelik zemin sıcaklığı ekmek için ideal. İyice ısıtılmış fırında 8/10 adet tava ekmeğini kapağı kapatarak 40/50 dakikada pişirebiliyoruz.
-Tava türü yemekleri çok lezzetli buluyoruz. Daha pişerken köydeki komşularımız  ne pişirdiğimizi yayılan kokudan anlıyor 

Bir süredir şehirdeki evin balkonunda kullanılabilecek hareketli bir fırın için bilgi topluyorum.
Bu konuda bilgisi olan var ise öğrenmek isterim.
Birlikten kuvvet doğar, paylaşarak bilgiyi belki gerçekleştiririz bu projeyi, kim bilir?

Logged
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler