Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 03:03:48 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yalvaç usulü kabak böreği ( saç böreği )  (Okunma Sayısı 1947 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sercos
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26


« : Mayıs 04, 2015, 12:01:59 ÖÖ »

Merhaba biraz geç oldu ama Soberman'a söz verdiğim gibi Isparta Yalvaç ve civarında yapılan kabak böreğinin tarifini sizinle paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 25 adet börek için tarif aşağıdaki gibidir, miktar çok gelebilir ama börek hafif ve çok lezzetli olduğu için bir kişi 4-6 adet arası yiyebiliyor. Yapılması ve pişirilmesi yaklaşık 2 saatinizi alacaktır.
 
1 litre oda sıcaklığında süt
1.350 gr un ( yaklaşık )
1,5 kg kabak
4 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
5 adet yumurta
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber

Hamurun hazırlanışı: 1 litre oda sıcaklığında sütü bir kaba boşaltıp üzerine 1.350 gr un ve tuz ( yaklaşık 20-25 gr, damak tadına göre ) ekleyerek iyice karıştırıyoruz, kulak memesi kıvamında bir hamura ihtiyacımız var, undan una ve süte göre fark ettiği için biz önce 1 kg unu ekleyip daha sonra yavaş yavaş kalan unu ekleyerek kıvamı ayarlıyoruz. Kıvam ayarlanınca 10 dakika kadar hamuru yoğuruyoruz, hamur ele fazla yapışmaz hale gelince üzerini kapatıp 1 saat dinlendiriyoruz.

İç malzemenin hazırlanışı: Kabakların kabuklarını soyup rendeliyoruz, soğan ve maydanozları çok ince şekilde bıçak ile doğruyoruz. Bir tavaya yaklaşık yarım çay bardağı zeytin yağı koyup soğanları ve tuzu ekleyip kısık ateşte kavuruyoruz ( iyice ölüp bazıları kahverengileşecek kadar ), daha sonra 5 adet yumurtayı bir kapta çırpıp soğanların üzerine döküp güzelce karıştırıp pişiriyoruz. Kabakların üzerine yumurta ve maydanozları ekliyoruz, üzerine 2-3 çay kaşığı karabiber, 2-3 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 2 yemek kaşığı zeytin yağı ekliyoruz ( baharatlar ve tuz damak tadına göre, biraz acı daha lezzetli oluyor ) bütün malzemeyi elimizle güzelce karıştırıyoruz ve tadına bakıp tuz ve baharat kontrolü yapıyoruz. Malzeme bir miktar sulu oluyor ( resimlerde görülecektir ).

Daha sonra hamurlardan avuç içi kadar beze yapıp bunları merdane ile yuvarlak bir şekilde açıyoruz, ince açılırsa daha lezzetli bir börek olur. Fazla unu silkeleyip yarısına malzememizi koyuyor ve kapatıyoruz. Tercihen döküm tabanlı teflon bir tavada her iki yüzünü 2-3 dakika pişiriyoruz. Çay ile yenmesini tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2015, 12:06:33 ÖÖ Gönderen: sercos » Logged
sercos
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26


« Yanıtla #1 : Mayıs 04, 2015, 12:03:58 ÖÖ »

Bunlarda iç malzeme resimleri.

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 04, 2015, 08:48:21 ÖÖ »

Ellerinize sağlık, teşekkür ediyorum  .

Pratik ve doyurucu bir lezzet. İçini değiştirmek suretiyle aynı yöntemle farklı tarifler de çıkacaktır.

İlk fırsat bulduğum anda ekmeksanati'nda yöresel ekmeklerde yayımlayacağım.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler