Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 18, 2018, 06:31:27 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fistikli Gaziantep Kurabiyesi  (Okunma Sayısı 2546 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« : Mayıs 26, 2014, 12:05:41 ÖS »

Selamlar

Elimde bir avuc cekilmis antep fistigi vardi. Baklavadan baslamisken ayni yoreden devam edeyim dedim
Gaziantep Mutfagi sitesiden bu kurabiye tarifi bulup denedim .. Bilen varsa yorum alabilirim.

Pismemisi de pismisi kadar guzeldi   merdane

Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2014, 11:53:12 ÖS »

Üstadım ellerinize sağlık, diyecek söz bulamıyorum...   


Bir Gaziantep 'li olarak yapmaya cesaret edemediğim bu kurabiyeyi böyle düzgün bir şekilde yapmış olmanız, sizin ustalığınızın göstergesidir...

Bu kurabiyenin en zor yanı; pişme aşamasında kendisini bırakıp, yayılması durumudur.

Ağızda yerken anında dağılması ve elle tutarken bile az bir zorlamada bile dağılması bu kurabiyenin en bariz özelliğidir. Bu durumda da pişirmeyi öyle herkes beceremez. Hamura katılan malzemelerin miktarları ve hamurun yoğurulma kıvamı da çok önemlidir.

Bizim buradaki tabirle "gaddimini tutturmak" çok önemli...

Aşağıda bizim buralardan bir fotoğrafı paylaşıyorum. Pek fark yok gibi. Sanırım tek fark fıstıktan kaynaklanıyor. Aynı rengi verememiş. Çünkü bu tür tatlılarda kullanılan fıstık renk ve lezzet veren özel bir fıstıktır. Her fıstık baklava ve bu tip tatlılara uygun değildir...



Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2014, 02:09:30 ÖÖ »

Ustadim Tesekkur ederim

Malatya pazarindan baklavalik en iyi fistik deyince bunu vermislerdi. Ama sizin yazinizdan sonra arastirinca Baklavalik Boz Fistigin kilosunun cok cok daha yukarlarda oldugunu gordum.
Ne kadar ekmek o kadar kofte misali....

Sizin de yazdiginizi gibi hele sicakken tutmaya korkuyordum hiyir hiyir    :tamam:
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2014, 03:15:34 ÖÖ »

Evet baklavalık boz fıstık diğerlerinden çok farklıdır. Boz fıstık da kendi içinde çeşitlere ayrılır. Fayatı da ona göre değişiklik gösterir...

Son dönem fıstık fiyatları anormal yükseliş gösterdi. Geçen seneki dolu yağışları bahane edilerek kilosu toptan 30-35 TL olan en iyi fıstık, 120 TL 'ye kadar abartılarak yükseltildi. Şimdilerse ise fiyatı duyuşuma göre 100 TL olmuş...?

Madem bu kadar az üretim oldu, onca zamandır kullanılan fıstıklar nereden geliyor.!!!? Hangi baklavacı üretimini azalttı.!!!? Üstüne üstlük bir de artık baklavacılar caddemiz oluştu. Birisinin tutturduğunu gören diğerleri hemen tüm caddeyi kapladılar. Tabiri caizse "sinek avlıyorlar" ama yine de günü kurtardılkarına eminim. Çünkü kâr oranı çok yüksek. Üstelik de artık fabrikasyon üretime geçildi. Kalite eski kalite değil. Eski kalite de yapanlar da mevcut elbette.  Baklavayı hazır al, tezgahta sat.

Yediğimiz baklavanın büyük bir bölümü şeker ve undan mamul ama kilogramı en pahalı malzemeye göre ne yazık ki...

Şu anda bizim burada yenilebilecek bir baklavanın kilogramı 55 TL 'ye satılıyor. Şahsen ben bu fiatlardan evime alıp yemiyorum. Bu anormal fiyatlardan fıstık dahi almıyorum.  Protesto ediyorum ama alan alana, dükkanlarda hiç müşteri eksik olmuyor. Bizim halkımız protesto etmeyi öğrenmedikçe de daha çoook böyle anormal fiyatlaran herşeyi alırız... merdane
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2014, 03:53:47 ÖÖ »

15 sene kadar once italya'da Parmesan ( parmigiano ) peynirine gercek bir zam uygulandi.
Aylarca kimse parmigiano peynir almadi tezgahtakiler kuflenene kadar ve sonunda fiyatlar tepetakla asagiya indi ki parmigiano peynirsiz bir italyan mutfagi dusunulemez...
Bize beyaz peynir 50 tl de olsa biz gene aliriz.  Müstahakiz...

Bizim halkımız protesto etmeyi öğrenmedikçe de daha çoook böyle anormal fiyatlaran herşeyi alırız... merdane
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2014, 03:56:16 ÖÖ Gönderen: ekmek2009 » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler