Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 03:42:31 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Essenso hakkında acil yardım lütfennnnnn:(((((  (Okunma Sayısı 14506 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« : Ocak 05, 2014, 06:19:45 ÖÖ »

Son 3 seferdir ekmeğim temel ekmek programında mayalandırmada çok güzel kabarıyor pişmeye geçince üstü çöküyor ve üstü pişmiyor acaba eym bozuldumu  ilk yaptığım ekmek yavaşlatılmış mayalandırma ile yaptım bu sefer yaşmaya deneyeyim dedim sabah piştiğinde bi baktım üstüçökmüş ve ekmek bembeyazdı herhalde mayadan dedim dün öğleden sonra instant maya ile yine deneyeyim dedim beyaz undan tekrar denedim evde yeğenim vardı onunla ilgilenirken 12.program home madeile başlatmışım farkında olmadan arada 15 er  dakika 2 defa eym yi durdurup biraz daha mayalandırma yaptım o ekmeğimde beyaz ve üstü çökmüş pişmemiş olarak çıktı kafama takıldı akşam tekrar yapayım dedim geceden tam buğday unuyla tekrar yavaşlatılmış mayalandırma yaptım bugün yine kurdum makineyi bu sefer doğru programda yine pişmeye geçince üstü çöktü moralim bozuldu pişmesini bekliyorum Sad((
Ne olmuş olabilir acaba lütfen yardım bu srada ekmeğin içi pişiyor üstü çöküyor ve kızarmıyor kenarlarıda kıtır kıtır oluyor kızarmış ekmek gibi
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2014, 06:46:11 ÖÖ »

Geçmiş olsun, umarız EYM arızası değildir.

Bu tür durumlarda yorum için maalesef hep fotoğrafa ihtiyaç duyuyoruz.

Siz EYM konusunda tecrübeli olduğunuz için aslında kararı da kendiniz verebilirsiniz.

Yapılacak şey çok basit.

Öncelikle iyi sonuç aldığınız malzemelerden beyaz ekmek yapmak için gerekli tarifi hazırlamak.

Arkasından MUTLAKA KIVAM KONTROLÜ YAPMAK.

Kıvam kontrolünde hamurunuzun kıvamı kulak memesi olacak, daha cıvık ASLA olmayacak.

Kıvamı tutturduktan sonra EYM'nizi ara ara gözlersiniz.

Ara kabarma ve yumruklamalardan sonra fırınlama aşamasına geçecek.

Kabarma abartılı olursa kapağa yapışır, çöker.

Hamur topanı küçük de olsa maya fazla ise ya da cıvık hamur durumunda iyi kabarır, hacim küçük olduğu için cama yapışmaz ama bu defa da fırınlama başladığında hacim artışından narinleşen doku pişme sonucu ağırlaşan kabuğu taşıyamaz ve krater gibi içine çöker.

Fırınlama arızası varsa zaten pişmeyeceği için farklı bir tepki verecektir.

Sizin yaşadığınız sıkıntı nasıl acaba?
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2014, 07:16:16 ÖÖ »

merhaba sayın soberman umarım eym arızalı değildir
biraz önceki mesajı cepten yazdım o panikle ve can sıkıntısıyla cepten resim koyamıyorum büyük geliyor şimdi resimleri ekliyorum
bunlar dünki beyaz undan yaptığım fakat yanlışlıkla home made programıyla çalıştırdığım ekmeğim
Logged
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2014, 07:24:09 ÖÖ »

bunlarda akşamdan yavaşlatılmış mayalandırma ile yaptığım tam buğday ekmeğim dünki yaptığım çok kabarıp cama değdi doğru ama tam buğday ekmeğim cama değcek kadar kabarmadı zaten tahıllı unlar o kadar kabarmıyor biliyorsunuz
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 05, 2014, 08:52:25 ÖÖ »

İlk ekmeğinizin hamuru fazla gelmiş ve taşmış.

İkincisinde ise biraz kıvam sıkıntısı olmuş gibi.

İlki yapışıp sündüğü için açık renk, ikincisinin rengi güzel görünüyor.

Her iki ekmek de yenebilir kıvamda.

... zaten tahıllı unlar o kadar kabarmıyor biliyorsunuz

Bu konuda öğrenecek o kadar çok şey var ki, her gün yeni bir şeyler öğrenmemek mümkün değil.

Hazır karışım (hazır mix) tahıllı unlar bazen sade beyaz unlardan çok daha fazla kabarabiliyor.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #5 : Ocak 05, 2014, 09:12:09 ÖÖ »

Ama ölçüm hep aynı değiştirmedimki şimdiye kadar bu ölçüyle hiç böyle olmamıştı hep tutardı hatta bir önceki beyaz ekmekte unum az kalmış yarım bardak az un koydum herzamanki ölçümden suyuda kontollü olarak azalttım
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 05, 2014, 01:04:49 ÖS »

Ama ölçüm hep aynı değiştirmedimki şimdiye kadar bu ölçüyle hiç böyle olmamıştı hep tutardı hatta bir önceki beyaz ekmekte unum az kalmış yarım bardak az un koydum herzamanki ölçümden suyuda kontollü olarak azalttım

Şu an havalar standart değil.

Mutfağınızdaki değişiklikler de ekmekleri etkileyebiliyor.

Dediğim gibi siz amatör olmadığınıza göre bundan sonrası için diyecek bir şeyim yok.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #7 : Ocak 05, 2014, 01:14:43 ÖS »

yok sizler kadar usta olamadım daha :))
Logged
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #8 : Ocak 05, 2014, 03:25:15 ÖS »

merhaba sayın soberman usta biraz önce eym den tam buğday ekmeğimi çıkardım sanırım daha öncekinde suyu fazla gelmiş yorumlarınızı bekliyorum
Logged
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2014, 01:13:58 ÖÖ »

buda sabah kesildikten sonraki hali
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 06, 2014, 08:27:36 ÖÖ »

Sıkıntı neredeymiş, sıvı miktarında mı?
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
argok
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 61


« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2014, 09:49:50 ÖÖ »

Evet sanırım sıvı miktarındaymış çok korktum eym bozuldu diye gerçi yinede kabardığı zaman üstünü pişirmiyor
Logged
terennüm
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 82



WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 31, 2014, 12:00:35 ÖS »

Uzunca bir aradan sonra merhabalar;

Essenso ekmek makinemizi de uzunca bir süre kullanma imkanımız olmamıştı. Yeniden, kaldığımız yerden devam edelim düşüncesiyle Golda Tam Buğday unu ile ekmek yapma denemelerimizin 4.'sü de hüsranla sonuçlandı. Sorunumuz genel olarak şu ki; ekmeğin dış kısmı normal pişmiş ve kızarmış oluyor, sadece üst kısmı kabarmamış oluyor. En büyük sorunumuz ise, iç kısmının oldukça cıvık bir yapıda olması. Bu cıvıklık, hamurun elimize yapışacak derecede fazla. Bu konuda pratik bir çözüm ne olabilir ya da nerede hata yapıyoruz ki; farklı su, maya ve un denemelerine rağmen, daha önce yaşamadığımız bu sorunu şimdi yaşıyoruz?

Hürmetlerimle.
Logged

hatalıysam, ip adresim: 78.122.256.385
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #13 : Şubat 02, 2014, 05:22:02 ÖÖ »

Sevgili @terennum,

Face'den askere gidip geldigini biliyorum. Uzun zaman gorusemeyince hasretlik olmustu. Sesinizi duymak, heleki EYM konusunda, cok hos oldu.

Fotograflari goremeden benim soyleyebilecegim;

Ustunun cokmesi civik hamur, yeterince yoguramama, fazla maya, sicak ortam vb. Olabilir.

İcinin pismeden kalmasi ya da elinize islak gelmesinin sebebi yukaridakilerle baglantinin yaninda firinlama sikintisi da olabilir.

Benim daha ziyade dusuncem firinlama hatasindan cok, yogunlasan ve tikizlasan hamurun ic kisimlarinin yeterince pisirilememesinden kaynaklandigi.

Cozum de klasik oneri. Soke hazir karisim alip deneme amacli kivsm kontrollu pisirme.

O da olmazsa EYM'nizi yakin bir ekmek dostu ustaya emanet edip, ondan neticeyi bekleme.

Tekrar hos geldiniz diyor, sevgi ve selamlarimi iletiyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
feyziye
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 19


« Yanıtla #14 : Mart 20, 2015, 12:35:46 ÖÖ »

Merhaba;
Ben ekmek konusunda oldukça yeniyim. buradaki profesyonel insanları görünce buradaki tarif ve araştırmalarla başlamak istedim. Essenso EYM aldım. EYM nize hayran bıraktıracak 70 tarif kitabından tarifler uyguladım. İlk 10 gün her şey çok güzeldi. Sonra Sayın Argok ün de bahsetiği problemle karşılaştım. Yani hamurumun kıvamı iyi, ekmeğimin tadı ve yumuşaklığı güzel ama mayalandırma sırasında çok güzel bir şekilde kabarmış olan ekmek pişerken çöküyor. Şu an için fotoğraf gönderemiyorum ama yukarıdaki Sayın Argok un tam buğday ekmeği fotosuyla tamamen aynı sonucu alıyorum. Servise götürdüm EYM ile ilgili herhangi bir arıza tespit edilmedi. Tarif ve ölçüler ise daha önceki başarılı ekmeklerimdekinin aynısı??
Logged
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler