Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 23, 2017, 08:42:00 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kefir sorunsalı???  (Okunma Sayısı 4423 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« : Mayıs 26, 2013, 12:59:58 ÖS »

Selamlar
Acaba yogurdu mayalanma esnasinda agzını sikica kapatmalimiyiz yoksa pilavi demlendirir gibi bir bez gerip uzerine kapagi mi koymaliyiz.
Bugun sert olsun diye iki metodlu yogurt mayaladim  (sut tozu ve nisansta katkili) nisastali sanki daha yumusak oldu sabaha sonuc belli olur.
Yabanci bir kaynakta yogurt yapilan cam kaplarin koyu renk olmasini tavsiye ediyordu bu konu hakkinda bilgisi olan var mi ?

Gunluk pastorize sutu iliklastirip mayaladigim icin kaymak elde edemiyorum fakat mayayi ekledigimde cirpma teli ile iyi cirptigimdan yogurdun uzerinde ekteresan bir katman oluyor...

Bunun yaninda Kefirin gercek anlamda yarali kivama gelmesi icin kac derecede kac saat mayalanmali...... degisik kaynaklarda degisik degerler var.
Ornek Ahmet Maranki 18-20 Alman bir kaynak 20-25 Italyan baska bir kaynak ise 26 28 derece de mayalanmasini soyluyor....
Ahmet maranki  18-20 derecede mayalandirma surelerine gore kabizlik veye ishale iyi geldigini yazmis. Acaba biz ayran niyetine mi iciyoruz yoksa gercek olmasi gerekli sekilde mi ????

iyi aksamlar


 

Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2013, 01:08:58 ÖS »

Selamlar
Acaba yogurdu mayalanma esnasinda agzını sikica kapatmalimiyiz yoksa pilavi demlendirir gibi bir bez gerip uzerine kapagi mi koymaliyiz.
Bugun sert olsun diye iki metodlu yogurt mayaladim  (sut tozu ve nisansta katkili) nisastali sanki daha yumusak oldu sabaha sonuc belli olur.
Yabanci bir kaynakta yogurt yapilan cam kaplarin koyu renk olmasini tavsiye ediyordu bu konu hakkinda bilgisi olan var mi ?

Gunluk pastorize sutu iliklastirip mayaladigim icin kaymak elde edemiyorum fakat mayayi ekledigimde cirpma teli ile iyi cirptigimdan yogurdun uzerinde ekteresan bir katman oluyor...

Bunun yaninda Kefirin gercek anlamda yarali kivama gelmesi icin kac derecede kac saat mayalanmali...... degisik kaynaklarda degisik degerler var.
Ornek Ahmet Maranki 18-20 Alman bir kaynak 20-25 Italyan baska bir kaynak ise 26 28 derece de mayalanmasini soyluyor....
Ahmet maranki  18-20 derecede mayalandirma surelerine gore kabizlik veye ishale iyi geldigini yazmis. Acaba biz ayran niyetine mi iciyoruz yoksa gercek olmasi gerekli sekilde mi ????

iyi aksamlar


 




Kefir Şafi Mezhebine göre caiz değildir. Yani haramdır. Hanefi mezhebine göre de içerisinde bekleme zamanına ve bahsettiğiniz gibi ısısya bağlı olarak ekşilikte fazlalık olmasına göre haram olma olasılığı artmaktadır. Ekşilik olmadığı durumlarda taze taze içilebilir diye diyanetin fetvası var. Bu durumda kanımca 8-12 saat 'den fazla ve yüksek ısıda mayalanma daha ekşi olacağı ve daha fazla alkol içereceği için caiz olmuyor.

Bu durumu göz önünde tutunca, büyük bir hevesle kefir getirtip başladığım kefir yapıp içme maceram aynı hızla son buldu. Havanın  ısısını yaz gün(gece)lerinde göz ardı etmek mümkün olmuyor. Sıcak bir akşamda sabah çok ekşimiş bir kefirla karşılaşınca bu mecera son bulmuş oldu...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2013, 01:21:51 ÖS »

... Bu durumda kanımca 8-12 saat 'den fazla ve yüksek ısıda mayalanma daha ekşi olacağı ve daha fazla alkol içereceği için caiz olmuyor.
..

Sizin bahsettiğiniz durumdaki kefir içilince sarhoşluk veriyor mu, merakımdan soruyorum ?

Ben de bir zamanlar kefir kullanmıştım ancak bir akademisyen ev yoğurdunu daha fazla önerdiği için bırakmıştım.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #3 : Mayıs 26, 2013, 01:27:18 ÖS »


Kefir Şafi Mezhebine göre caiz değildir. Yani haramdır. Hanefi mezhebine göre de içerisinde bekleme zamanına ve bahsettiğiniz gibi ısısya bağlı olarak ekşilikte fazlalık olmasına göre haram olma olasılığı artmaktadır.

Ben Hanefiyim eşim ise Şafi. Şimdi böyle söyleyince kalakaldım. Ben ekmeklerimi kefirle yapıyordum. Benim yaptığım kefirler ayrandan farksız o yüzden alkol olması şaşırttı.
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 26, 2013, 09:54:33 ÖS »

... Bu durumda kanımca 8-12 saat 'den fazla ve yüksek ısıda mayalanma daha ekşi olacağı ve daha fazla alkol içereceği için caiz olmuyor.
..

Sizin bahsettiğiniz durumdaki kefir içilince sarhoşluk veriyor mu, merakımdan soruyorum ?

Ben de bir zamanlar kefir kullanmıştım ancak bir akademisyen ev yoğurdunu daha fazla önerdiği için bırakmıştım.



Az içince sarhoşluk elbette yapmayacaktır. Ayrıca ben de hep sizin gibi düşündüm ve "yoğurtta bile alkol var", "portakalda bile daha fazla alkol var" diye...

Fakat araştırınca anladımki bazı şeyler bizim düz mantığımızla helal haram olamıyor. İşin çok incelikleri varmış.  aptal2

Örneğin:

Ekmek mayalanırken inanılmaz alkol açığa çıkıyor (pişince yol oluyor), oysa bu helaldir. Kesinlikle haramlık olayı söz konusu değildir. Bu konuda da özellikle ekşi maya konusunda kafam hep karışık kalmıştı. Sonradan araştırınca öğrendimki; ekmekteki olay tamamen caidir...

Alkollü içkilerin ise 1-2 damlası sarhoşluk vermese bile bunlarım bir damlası bile haram oluyor. Çünkü "çoğu haram olanın, azı da haramdır" kuralı geçerlidir...

Bunun gibi kefir de ekşitilirse ve çok çok fazla içilirse insanı ister istemez alkollü içkiler derecesinde sarhoş etmese de sarhoş edecektir...

Ben bahsetttiğim gibi ısısı yüksek ve zamanı biraz geçmiş olan kefiri içtiğimde başımın döndüğünü hissettim. Midem de hafiften bulanır gibi oldu. Ben hayatımda hiç alkol almadığım için beni hızlı etkilemiş olabilir ama alkol alan birisi belki bu farkı çok çok daha fazla bir miktar içince anlayabilir...

Zaten kesin kurallar varken ve inancımız varsa gerisi seçime bağlı...

Şafilerde kesinlikle haramdır... Hanefiler de diyanetin fetvası ile yukarıda bahsettiim gibi taze taze ekşitmeden içebilirler diye hüküm varken ona göre davranmak gerektiğini düşünüyorum...




Ben Hanefiyim eşim ise Şafi. Şimdi böyle söyleyince kalakaldım. Ben ekmeklerimi kefirle yapıyordum. Benim yaptığım kefirler ayrandan farksız o yüzden alkol olması şaşırttı.

Ekmekte durum biraz farkılık arzediyor. Olayı tam olarak bilmemekle birlikte (kesin hüküm vermiş olmak istemem, araştırılmasını tavsiye ederim) sadece mayalanma amacı ile kullanıldığı için tıpkı bira mayasıyla mayalanmış ekmeğin de caiz olduğu gibi caiz olması lazım... Çünkü burada hasıl olması istenen amaç ekmek yapılmasıdır, diğerinde ise kefirin doğrudan içilmesidir.

Hassasiyet gösterenleren arkadaşların benim verdiğim bilgilerle yetinmeyip işi ehlinden öğrenmelerini tavsiye ederim...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2013, 12:14:45 ÖÖ »

Ben bir soru sordum ama verilen ve verilecek cevaplarla konu uzar gider ve bir sonuca varilmaz hatta konusunun disina cikar.
Gelin konuyu kapatalim
TigerX yazdigi gibi meraklilar isi ehlinden öğrensinler..... 


Hassasiyet gösterenleren arkadaşların benim verdiğim bilgilerle yetinmeyip işi ehlinden öğrenmelerini tavsiye ederim...
Logged
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2013, 01:53:39 ÖÖ »

Merhabalar.ben kefir yapmadim,icmedim,merak da etmemiştim hiç..değişik tatlara çok açık değilim sanırım.
 Yoğurt mayalama sorusuna gelince çoğumuz kabın kapagiyla örtüyoruz yogurdu.ancak düşününce sanki birkac kat bezle sıcaği geçinceye kadar örtmek mantıklı geliyor.çünkü kapakta birsuru su damlacigi oluyor ve bunlar yogurda da dusuyor.böylece daha fazla sulu yoğurt yiyoruz.
 Birkac deneme yapıp sonucu paylaşırim.
Ekmek2009 sizin pirinçunlu ve nisastali denemeleriniz noldu?
Kabın karanlık olmasından bahsetmişsiniz belkide o yüzdendir ki annelerimiz hep üstünu örterler.
Ben yazın örtmüyorum zaten hava çok sıcak sulu olmasın diye.ama iyi gözlemlememisim ki tam hatırlamiyorum farkı oluyormu diye
Denemek lazım..
Logged

Arcelik 2715
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler