Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 25, 2017, 10:28:59 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zeytinyağlı Ekmekçikler  (Okunma Sayısı 14375 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 20, 2013, 05:18:24 ÖÖ »


 @Tigerx elimde baklavalik un var deneyeyim onunla ama once iyice bilgi biriktirmek istiyorum.
Ben aydında yaşıyorum ve çok çok sıcak burasi,ekşi mayada sıkıntı yaratirmu?bahsettiğiniz 22-24 dereceyi Su an bile yakalayamam maalesef..


Yanlış anlaşılma olmasın diye tekrar yazıyorum. Benim bahsettiğim 22-24 derece, ekmeğin hamurunu oda ısısında mayalanmaya bıraktığınız sıcaklıktır. Mayanın oluşumu anındaki sıcaklık değil.

30 dereceyi geçmediğiniz sürece maya oluşumunda çok sıkıntı olmaz. En fazla daha ekşi bir mayanız olur. Bu nedenle evin daha serin bir yerini bulup, 27-28 dereceyi geçmeyecek şekilde maya oluşumuna başlarsanız hiçbir sıkıntı olmaz.

Buzdolabına koyma işi de; mayanız olgunlaştıktan sonra artık ekmek yapılabilir, yeterli kababartma yeteneğine haiz olduktan sonra sürekli kullanamayacağınız için saklama amaçlı yapılan bir uygulamadır. Ben sürekli beslerim diyorsanız zaten buzdolabına koymaya ne gerek var... Bu durumda da yine besleme zamanını geçirdiğinizde, anında ekşi ve kabartma yeteneği azalmış bir maya sahibi olursunuz...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #16 : Mayıs 20, 2013, 05:28:16 ÖÖ »

Cevaplar için tesekkurler.şimdi bu maya 30 dereceyi aşınca ölür mü? Ekşi mi olur?
Evimde 35 den aşağı sıcaklik yok yazın.Su an 28 mesela.güneşsiz oda da yok.
Ekmegi mayalarken 22-24 geçmesin dediniz ya,geçerse nolur?benimki geçecek ondan soruyorum.
Eğer olmazsa hiç bu işe girişmeyeyim..
 Buzdolabinda saklanıyormus ama dışarı çıkınca bakacak en düsuk 35 derece?eksi olursa yenmez,yoksa az mi mayalama süresi vermeli?
 Çok soru sordum,insallah sıkmamisimdir dua
Logged

Arcelik 2715
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #17 : Mayıs 20, 2013, 05:36:48 ÖÖ »

@TigerX,

cevaplar lütfen  Roll Eyes.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #18 : Mayıs 20, 2013, 05:42:09 ÖÖ »

Cevaplar için tesekkurler.şimdi bu maya 30 dereceyi aşınca ölür mü? Ekşi mi olur?
Evimde 35 den aşağı sıcaklik yok yazın.Su an 28 mesela.güneşsiz oda da yok.
Ekmegi mayalarken 22-24 geçmesin dediniz ya,geçerse nolur?benimki geçecek ondan soruyorum.
Eğer olmazsa hiç bu işe girişmeyeyim..
 Buzdolabinda saklanıyormus ama dışarı çıkınca bakacak en düsuk 35 derece?eksi olursa yenmez,yoksa az mi mayalama süresi vermeli?
 Çok soru sordum,insallah sıkmamisimdir dua

İyi kalitei ve lezzetli ekmekler için belli şartların sağlanması mecburen gerekiyor.

Maya ile ilgili olarak forumda çok bilgi var. Aşağıdaki adresten çok faydalı bilgilere sahip olacağınızız sanıyorum...

http://ekmeksanati.com/documents/d6neriler_pfcf_noktalarfd.html

Ekmeği yüksek sıcaklıkta mayalanmaya bırakırsanız; çabuk kabardığı için lezzetsiz, içi kırıntılanan, daha ekşimsi gibi daha birçok olumsuz neticeyle karşılaşırsınız. Bu durumu aşmak için mecburen farklı yöntemler geliştirmeniz gerekecek...

En iyi ihtimalle ekmeğin hamurunun kabarması dediğim gibi 2 katında olur olmaz hemen şekil verip 2. kabarmasını yapmanız ve yine 2 katına ulaşır ulaşmaz ön ısıtılmış fırına vermeniz. Zamanı geçirirseniz ekmekte çökme gibi sorunlar da olur, ekşilik zaten kaçınılmaz olur.

Benim bilgim kısıtlı ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. Bilgi sahibi olan arkadaşlar size tatmin edici cevaplar vereceklerdir.
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #19 : Mayıs 20, 2013, 07:23:11 ÖÖ »

Cevap için tesekkurler.@soberman Tigerx i zorlu bir sınava tabi tuttum degil mi  evet
Linki aksama inceleyecegim.
 Ben çabuk firinlarim anlattiginiz gibi ama kabardigi anda fırınlamama rağmen eksi tadı gelir mi ki..
Ben en iyisi bu işe baharda girişeyim...
Logged

Arcelik 2715
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #20 : Mayıs 20, 2013, 10:07:54 ÖÖ »

Cevap için tesekkurler.@soberman Tigerx i zorlu bir sınava tabi tuttum degil mi  evet

@TigerX'in veremeyeceği cevap olduğunu sanmıyorum, alçak gönüllülük yapıyordur.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #21 : Ağustos 12, 2013, 01:05:46 ÖS »

Aynı tür ekmek yaptığım için burada paylaşmayı uygun gördüm. Uzun bir aradan sonra becerebildiğim ekmek türüne yani roll ekmeklere geri döndüm. Ekşi maya işini uzunca bir süre bir tarafa atmaya karar verdim.

Bugün süt, zeytinyağı tam buğday, çavdar ve 550 randıman unları karıştırarak bu ekmekçikler ortaya çıktı. Ekmekler benim için çok önemli çünkü uzun zamandır cevabını bulamadığım sorunuma çözüm buldum sanıyorum. Artık ekmeklerim daha çok kızarıyor, daha hoş görünüyor. Şimdiki hedefim profesyonel çizikler. Çizik atma olayına bir çözüm bulmam gerekli.

İşte karşınızda daha pişkin ekmeklerim...



Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #22 : Ağustos 12, 2013, 01:27:38 ÖS »

Ekmekçikleriniz şekil olarak süper 

Hem topanı güzel hem de alttan da kabarmışlar, doku homojen görünüyor.

Roll  ekmek (ekmekçikler) konusunda gerçekten bir hayli yol aldınız.

Ekmekçiklerin üzerinde çizgi (boyutları sebebiyle) hepimizi çok zorluyor, haberiniz olsun.

Umarım bu konuda da başarılı olursunuz.

Artık ekmekçik sizden sorulacak gibi.

Not: Roll ekmeklerin son 3 yılda fırınlarda imalatı en fazla artan ve fırınlarda akşam iş bitiminde elinde kalmayan tek ekmek çeşidi olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Yani, doğru yatırım yapıyorsunuz...
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #23 : Ağustos 12, 2013, 02:49:26 ÖS »

Teşekkür ederim. Bu sefer tüm başarısızlıklarımı bir bir aklımdan geçirip doğru adımlar atarak başladım.

Hamurun kıvamını iyi ayarladım ve kabarmasını iyi takip ettim.

Son kabarma esnasından ekmekçiklerin üzerine nemli bir bez serdim. (Ekmekler için alıp diktirdiğim ince, delikli dokusu olan bir kumaş)

Böylelikle sorunumu çözdüm, sorun üzerini açık bırakmakmış. Ayrıca fanlı programı kullanmadım. Klasik programla pişirdim.

Sonuçta yumuşacık, ince kabuklu ve gerçekten çok lezzetli ekmekler ortaya çıktı. Fotoğraf çekmek için 4 tanesi zar zor yan yana getirebildim.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #24 : Ağustos 12, 2013, 06:12:03 ÖS »

Son kabarma esnasından ekmekçiklerin üzerine nemli bir bez serdim. (Ekmekler için alıp diktirdiğim ince, delikli dokusu olan bir kumaş)

Böylelikle sorunumu çözdüm, sorun üzerini açık bırakmakmış.

Çok güzel.

Bizler alışkanlığımız gereği kabaran hamurun üzerini bir şekilde kapatırız. Hamurun kurumaması için de uygun boyutlarda olup, yeniden kullanabildiğimiz duş bonesi, temiz naylon ya da streç, bunun için alınmış amerikan bezi denen kumaşlar.

Demek ki ara detayları da vurgulamak gerekiyormuş.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #25 : Ağustos 13, 2013, 01:19:54 ÖÖ »

Ben daha önce naylon poşetle kapatmaya çalışıyordum fakat 10 tane ekmekçiğin üzerini kapatmak zor oluyor bazıları açıkta kalıyordu. Ama bu bezler işe yaradı.  Cheesy
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #26 : Ağustos 13, 2013, 01:26:31 ÖÖ »

Teşekkür ederim. Bu sefer tüm başarısızlıklarımı bir bir aklımdan geçirip doğru adımlar atarak başladım.

Hamurun kıvamını iyi ayarladım ve kabarmasını iyi takip ettim.

Son kabarma esnasından ekmekçiklerin üzerine nemli bir bez serdim. (Ekmekler için alıp diktirdiğim ince, delikli dokusu olan bir kumaş)

Böylelikle sorunumu çözdüm, sorun üzerini açık bırakmakmış. Ayrıca fanlı programı kullanmadım. Klasik programla pişirdim.

Sonuçta yumuşacık, ince kabuklu ve gerçekten çok lezzetli ekmekler ortaya çıktı. Fotoğraf çekmek için 4 tanesi zar zor yan yana getirebildim.

Ekmekçikler oldukça güzel görünüyorlar... Elinize sağlık...    

Sorunlarınızı çözmeye başladığınıza çok memnun oldum. Ekşi maya 'nın ekmek yapma anında ticari mayadan hiçbir farkı yok. Sadece zamanlama meselesi var. Tüm sorunları çözdüktün sonra bu defa lezzet için tekrar ekşi maya işine nasılsa dönersiniz. Şimdi hamura hükmetmeyi iyice pekiştirme zamanı.

Minik ekmekçiklerde çizik olayının, büyük ebatlı olanlardan biraz daha farklı sonuçlar vereceğini tahmin ediyorum. Ben minik ekmek yaptığım zaman üzerlerini hiç çizmiyorum. Büyük ekmeklerde çizik ise kesinlikle gerekli...

Size naçizane tavsiyem tüm sorunlarınızı teker teker çözmeniz için aşamalı çalışmanız. Bu nedenle de öncelikle unu standart bir hale getirmeniz ve özellikle karışımsız tek başına beyaz unlu ekmekler yapmanız. Hatalarınızı böylelikle çok daha kolay çözersiniz. Daha sonra karışımları her defasında tek bir un çeşidi arttırarak yapmanız kanımca size daha bir yol gösterici olacaktır.

Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #27 : Ağustos 13, 2013, 12:32:48 ÖS »

Sayın TigerX ve Soberman samimi eleştirileriniz ve tavsiyeleriniz  için minnettarım. Sizlerin yardımları olmasaydı ekşi maya gibi bu ekmekleri de bir köşeye atardım. Yayınladığınız ürünleri görünce öyle hevesleniyorum ki hemen mutfağa koşuyorum.

Yemek yapmak benim için bir tutkuydu ama bu tutku ekmekle birlikte taştı, çoştu.

Şimdi kalkıp yeniden ekmek yapmaya başlayacağım.  yippi  yippi  yippi
Logged
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #28 : Kasım 03, 2013, 08:43:37 ÖÖ »

Sonunda istediğim gibi ekmekler yapabildimmm. 

Bu sefer tadınını da çiziklerini de çok beğendim. Peki siz ne dersiniz?



Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #29 : Kasım 03, 2013, 09:14:30 ÖÖ »

Zaten siz noktayi koymussunuz . Gercekten cok guzeller.
Hele ikinci fotografin acayip al benisi var
elinize saglik
Logged
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler