Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 02:04:36 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zeytinyağlı Ekmekçikler  (Okunma Sayısı 14378 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« : Mayıs 18, 2013, 06:59:43 ÖÖ »

Ben bu porsiyon ekmekleri çok sevdim. Hem tüketilmesi kolay hem israf olmuyor hem de çok lezzetli. Etrafımdakileri ve eşimi ekşi mayalı ekmeklere alıştırana kadar hazır mayalı ekmeklere devam... Yumuşacık oldular.   yippi



« Son Düzenleme: Mayıs 18, 2013, 08:02:06 ÖÖ Gönderen: cambaz » Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 18, 2013, 07:06:07 ÖÖ »

Ben bu porsiyon ekmekleri çok sevdim. Hem tüketilmesi kolay hem israf olmuyor hem de çok lezzetli. Etrafımdakileri ve eşimi ekşi mayalı ekmeklere alıştırana kadar hazır mayalı ekmeklere devam... Yumuşacık oldular.   yippi



Elinize sağlık güzel kabarmışlar, üstelik değişik çizik denemeleri de yapmışsınız...   

Renk olayında; özellikle mi böyle açık renk olsun istiyorsunuz, az daha kızarsalar daha güzel olmazlar mı?..


Eğer Ekşi Maya 'nız ekmeklerinize ekşi bir tad veriyorsa etrafınızdakileri alıştırmanız hiç de kolay olmuyor...  Ekşilik bariz hissediliyor mu?
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #2 : Mayıs 18, 2013, 08:06:35 ÖÖ »

Aslında ben de kızarmış seviyorum fakat kabuğu sert olursa diye korktum o yüzden pembeyken kapattım fırını. Bir de bu sefer fırın ayarını değiştirdim. 3 boyutlu pişirme yerine normal alltan üsten ısıtma ayarı ile pişirdim. Tam istediğim gibi oldu, pamuk gibi.

Bir daha ki sefere ekşi maya ile denemek istiyorum bu ekmekleri. Aslında mayam çok ekşi değil. Dolapta saklıyorum ve maksimum 4 - 5 günde bir besliyorum. Ama hiç ekşi maya yemeyen biri olarak eşim hissediyor. 



Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 18, 2013, 08:22:25 ÖÖ »

Ekmekteki asıl lezzet kabuğun 1 gün dinlendikten sonraki halidir. Bu benim şahsi düşüncem ve ben kabuğun 1 gün sonraki yumuşamış halini çok seviyorum. Üstelik aroması da tam oturmuş oluyor. Sıcakken hem gevrek oluyor hem de aroma tam oturmuyor...

Ekşi sevmeyene ekşi yedirmek oldukça zordur. Ben mümkün değil yiyemem...

Sizin ekmekler kanımca ekmek değil de, poğaçamsı birşey oluyordur. Siz bir de tam pişirip bir de öyle tadına bakın. Aradaki farkı anlayacaksınız...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #4 : Mayıs 18, 2013, 08:29:57 ÖÖ »

Tam poğaça gibi değil fakat poğaça gibi yumuşak ve hafif ekmekler. Ben ekmeği sıcakken yemeyi seviyorum fakat beklediğinde tadı oturuyor ve aroması daha hoş oluyor. Size katılıyorum.  yemek Bir daha ki sefere nar gibi kızartıp eklerim fotoğraflarını.

Siz Ekşi Maya'nızı nasıl tatlandırdınız peki?

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 18, 2013, 11:40:39 ÖÖ »

Ben bu porsiyon ekmekleri çok sevdim. Hem tüketilmesi kolay hem israf olmuyor hem de çok lezzetli.

Porsiyon ekmek dediğiniz, piyasada da roll ekmek olarak geçen ekmekçiklerin 2008 yılına fırınlarda üretimi hemen hemen yokken bu gün %4 civarında bir üretimleri mevcut. Bundan da önemlisi fırınlarda diğer ekmeklerin sürekli bir miktarı satılmazken ekmekçiklerin tamamı satılarak fırınlarda israfa neden olmuyor.

Anlaşıldığı kadarı ile sadece siz değil, tüm Türkiye porsiyon-roll-ekmekçikleri çok sevdi.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 18, 2013, 11:57:33 ÖÖ »


Siz Ekşi Maya'nızı nasıl tatlandırdınız peki?



Tabii ki Baklavalık Un kullanarak...

Şaka değil!!! 4-5 ay çok çeşitli denemeler yaptıktan sonra yarı şaka yarı ciddi maya için Baklavalık Un kullanmaya karar verdim, sonuç ortada...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #7 : Mayıs 19, 2013, 09:15:26 ÖÖ »

Allah Allah... :)

Baklavalık unla ekşi olmuyor öyle mi? Benim mayam %50 Tam buğday %50 550 randıman unla yapıldı. Beslerken elimin altında hangi un varsa onla besliyorum. Ve hiçbir zaman ölçü yok. Göz kararı un ve göz kararı su ile...

Kendi mayamı baklavalık unla beslesem benim mayam da tatlanır mı Sayın Tigerx?
Logged
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #8 : Mayıs 19, 2013, 10:33:56 ÖÖ »

@ cambaz siz nasıl yapıyorsujuz eksi mayanizi?
Tigerx sizde yazarsaniz fıkır olur benim için..
Logged

Arcelik 2715
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #9 : Mayıs 19, 2013, 12:51:58 ÖS »

@aysuasya Ben mayamı %50 tam buğday unu ve % 50 550 randıman unu karıştırıp 1 ölçü un 1 ölçüden 2 parmak eksik suyu karıştırıp ekşiterek yaptım. İlk 2 gün hiç beslemeyip, sonra aynı saatlerde besledim. Sitedeki mayalardan biraz farklı benim mayam sanırım. Başka bir sitedeki tarife göre yapmıştım. Baktım maya oldu kıyamadım onu bırakıp başka maya yapmaya.

Yaklaşık 6 aylık oldu mayam. Dolapta 3-4 günde bir beslenerek yaşamını sürdürüyor.
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 19, 2013, 11:50:29 ÖS »


Kendi mayamı baklavalık unla beslesem benim mayam da tatlanır mı Sayın Tigerx?



Tek etken un değildir. Fakat etkili olduğunu düşünüyorum. Baklavalık unun protein değeri çok yüksek sert buğdaydır. Ayrıca randımanı bulabileceğiniz en düşük randımandadır. Her yerde bulamazsınız. 550 Randıman un aynı karşılığı vermez. Özellikle ambalajının üzerinde sadece baklavalık un yazacak. Ben Gaziantep 'te olmama rağmen sadece bir yerde açıkta kilo ile bulabildim. Aksi halde 25 ya da 50 kiloluk çuval almak gerekecek.

Mayaya ekşiliğini veren bakterilerdir. Mayayı maya yapansa maya mantarıdır. Bunlar yöreden yöreye, una ve suya göre değişiklik gösterip değişik aromalar verseler de, hijyeni arttırarak bakteri bulaşmasını ilk başlangıç kısımnda minimuma indirebilirseniz daha tatlı, hissedilen ama rahatsızlık vermeyen ekşiliğe sahip olan bir ekşi mayanız olacaktır.

Denemediğim yöntem kalmadı en sonunda bu şekilde çalışma yaparak bana hitap eden ekşi maya ortaya çıktı. Hamuru mayalandırırken de eğer uzun süre mayalandırırsanız yine ekşilik olacaktır. Bende halen oluyor. İlk mayalandırma ve son kabarmada 2 katı olayına çok dikkat etmeniz lazım. Aksi halde hiçbir şekilde ekşilikten kurtulunamıyor.

Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #11 : Mayıs 20, 2013, 02:30:43 ÖÖ »

Anlattıklarınız için teşekkür ederim. Marketlerde 1-2 kglık baklavalık unlar var, onları deneyerek başlayacağım çünkü benim bulunduğum yerde başka un bulacağımı sanmıyorum.

Sormak istediği bir şey daha var. Mayalamaya dikkat etmezsem yine ekşi olacağından bahsettiniz. Yani akşam mayalayıp dolaba koyarsam yine ekşi mi olur? Uzun mayalandırmalı ekmekleri ekşi maya ile yapmamak lazım o zaman.
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 20, 2013, 03:03:59 ÖÖ »

Buzdolabında çok uzun mayalandırma yapınca yine hafiften bir ekşilik riski var. Fakat yine de çok fazla sorun olmaz...

Esas sorun dışarıda 2 katından fazla kabarma süresini geçerseniz mayalar aşırı aktifleştikleri için inanılmaz derece ekşilik yapıyorlar. 2 katını asla geçmeyin. Yaklaşık 22-24 derece oda ısısında 4-5 saatte 2 katına gelmiş olmalı. Aksi halde mayanızın kalitesinden şüphe edebilirsiniz...

Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #13 : Mayıs 20, 2013, 03:19:37 ÖÖ »

Mesajlari takip ediyorum @ cambaz bahsettiginiz oranda un ve suyu karıştirdiktan sonra dolapta mi beklettiniz dışarıda mı?
 @Tigerx elimde baklavalik un var deneyeyim onunla ama once iyice bilgi biriktirmek istiyorum.
Ben aydında yaşıyorum ve çok çok sıcak burasi,ekşi mayada sıkıntı yaratirmu?bahsettiğiniz 22-24 dereceyi Su an bile yakalayamam maalesef..
Logged

Arcelik 2715
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #14 : Mayıs 20, 2013, 04:19:39 ÖÖ »

Dışarıda yani oda sıcaklığında beklemesi gerekiyor. Mayanız olduğu zaman dolapta saklamaya başlayabilirsiniz. Bence sıcak olması bir avantaj, mayanız daha çabuk ekşir. Ben kış ayında yaptım ve mayamın ekşimesi 10-12 günümü almıştım.
Logged
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler