Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 23, 2017, 08:41:51 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ev ekmegi yapiyorsunuz,peki ya yogurt?  (Okunma Sayısı 23530 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gyeniceri
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 149


ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça


WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 12, 2013, 03:41:34 ÖS »

Uzun zaman once evin balkonu botanik bahce gibiydi zaman icinde zaman azligindan cole dondu.
Birgun bir saksiyi kaldirdigimda altinda yuzlerce hatta binlerce yumurta oldugunu gordum bocek yumurtasi sanip toprakla beraber cope sonradan karinca yumurtasi oldugunu ogrendim.
Biraz arastirdigimda karinca yumurtasi yaginin tuy dokme isine yaradigini okumustum..  Karinca yumurtasi ile mayalanan yogurt umarim boyle bir etki yapmaz..  (Tabii ki shaka)


Evet özellikle esmerlerin bol olduğu orta doğu da arı yumurtası yağı çok kullanılıyor. Acaba nasıl topluyorlar yumurtaları; arıya kovanda bakmak kolay ama karınca biraz zor olur sanırım.   
Logged

Gürkan Yeniçeri
http://artizanpeynirci.blogspot.com
Evde ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça yapımı
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #16 : Mayıs 13, 2013, 03:00:09 ÖÖ »

G.yeniçeri bilgilendirme için tesekkurler.
 Sütun bolluğundan yoğurt yapmak istemiyorum.açık süt cok seviyorum.3 kilo süt alıyorum 1.5 kg mayaliyorum gerisini kızım ve ben içiyoruz ::)kızıma da sevdirdim açık sutu.
Peynir den bahsettiniz,lor peyniri mi acaba?maya olarak ne kullaniyirsunuz,paylasir misiniz?
Logged

Arcelik 2715
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #17 : Mayıs 13, 2013, 03:56:45 ÖÖ »

Selamlar
Nerede ikamet ediyorsunuz ?   belirttiginiz gibi dogal guzel sutu rahat bulabilmek benim icin zor... 
benim cevremde acik sut satanlara bile guvenim yok sanki sulandiriyorlar

G.yeniçeri bilgilendirme için tesekkurler.
 Sütun bolluğundan yoğurt yapmak istemiyorum.açık süt cok seviyorum.3 kilo süt alıyorum 1.5 kg mayaliyorum gerisini kızım ve ben içiyoruz ::)kızıma da sevdirdim açık sutu.
Peynir den bahsettiniz,lor peyniri mi acaba?maya olarak ne kullaniyirsunuz,paylasir misiniz?
Logged
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #18 : Mayıs 13, 2013, 04:21:01 ÖÖ »

Ben o konuda şansliyim.aydın da oturuyorum.herne kadar sıcağı yazın psikolojimi bozsa da oldukça dogal bir şehir.su katılmis sütler heryerde var maalesef.burada pazarlar bile doğal.köylü direkt pazara getirip satıyor.çok da ucuz hersey o yüzden.sut aynıdir heralde 1.25 kilosu.
Pazarda farkli en az 10 sut Satan kisiye rastlanir.acik beyaz olani degil de Krem rengine kacan sutu almak yeterli oluyor..Ben o yüzden cok buyuk sehirlerde yasamak istemiyorum.
Logged

Arcelik 2715
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #19 : Mayıs 13, 2013, 06:46:36 ÖÖ »

gyeniçeri'ye hem teknik hem de anlaşılabilir özet bilgiler verdiği için teşekkürler
Konuya ilgi duyanlar için çok temel bilgiler bunlar

Biz sütü, köydeki yan komşunun ahırından, sağımdan hemen sonra alarak, neredeyse 6-7 senedir gyeniçeri'nin yazdığı aynı yöntemlerle kendi yoğurdumuzu-ama makinesiz ve geleneksel yoldan- yapıyoruz. Maya kaynağım ise yine köydeki komşular.

Bazen ekşi oluyor ama zaten kalanı süzme yoğurda çevirdiğimiz  için öyle veya böyle mutlaka tüketiliyor
Bazen ayran yapıp ardından kaynatarak çökelek haline getirip -çökeleği de baharatlayarak yemek- öyle de tüketiyoruz
Uzunca bir süredir hazır yoğurt almıyoruz doğrusu...

Açık süt fazlaca güven sıkıntısı olan bir konu. Zorda kalsam marketlerdeki sütü tercih ederdim.


Logged
gyeniceri
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 149


ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça


WWW
« Yanıtla #20 : Mayıs 13, 2013, 03:34:11 ÖS »

G.yeniçeri bilgilendirme için tesekkurler.
 Sütun bolluğundan yoğurt yapmak istemiyorum.açık süt cok seviyorum.3 kilo süt alıyorum 1.5 kg mayaliyorum gerisini kızım ve ben içiyoruz ::)kızıma da sevdirdim açık sutu.
Peynir den bahsettiniz,lor peyniri mi acaba?maya olarak ne kullaniyirsunuz,paylasir misiniz?

Aysu Hanım paylaşırım tabii, ne demek. İmzamın içeriğinde bulunan Artizan Peynirci linkine tıklayın. Blogumda aradığınız konuları bulacaksınız. Bir sorunuz olursa buradan veya blogumda ilgili konulara yorum bırakarak sorabilirsiniz. Başlangıç olması açısından Beyaz Peynir tarifinin linkini vereyim.
Logged

Gürkan Yeniçeri
http://artizanpeynirci.blogspot.com
Evde ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, kombuça yapımı
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #21 : Mayıs 14, 2013, 01:48:12 ÖÖ »

Ne mutlu size
istanbul'da ne oldugu belli olmayan dogal sut diye sattiklari urun litresi 2.50 tl


Ben o konuda şansliyim.aydın da oturuyorum.herne kadar sıcağı yazın psikolojimi bozsa da oldukça dogal bir şehir.su katılmis sütler heryerde var maalesef.burada pazarlar bile doğal.köylü direkt pazara getirip satıyor.çok da ucuz hersey o yüzden.sut aynıdir heralde 1.25 kilosu.
Pazarda farkli en az 10 sut Satan kisiye rastlanir.acik beyaz olani degil de Krem rengine kacan sutu almak yeterli oluyor..Ben o yüzden cok buyuk sehirlerde yasamak istemiyorum.
Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #22 : Mayıs 14, 2013, 02:45:27 ÖÖ »

Ne mutlu size
istanbul'da ne oldugu belli olmayan dogal sut diye sattiklari urun litresi 2.50 tl


Ben o konuda şansliyim.aydın da oturuyorum.herne kadar sıcağı yazın psikolojimi bozsa da oldukça dogal bir şehir.su katılmis sütler heryerde var maalesef.burada pazarlar bile doğal.köylü direkt pazara getirip satıyor.çok da ucuz hersey o yüzden.sut aynıdir heralde 1.25 kilosu.
Pazarda farkli en az 10 sut Satan kisiye rastlanir.acik beyaz olani degil de Krem rengine kacan sutu almak yeterli oluyor..Ben o yüzden cok buyuk sehirlerde yasamak istemiyorum.

Burada böylesine değerli, güzel ve faydalı bilgileri paylaşanlara çok teşekkür ederim...   

Peynir ve yoğurt konusu da çok ama çok önemli ve hayatımızda "olmazsa olmazlar" olduğundan sağlımızın başlıca bozulma etmenleri arasında...

Geçenlerde duyduğum bir araştırmaya göre; Türkiyede kanser vakalarının artmasındaki en önemli neden olarak hazır yoğurtları göstermişler. Hiç bozulmayan veya ekşimeyen yoğurtlara zaten yoğurt denmiyor ve yoğurt sınıfına girmiyor. Sadece bilerek veya bilmeyerek kendimizi zehirliyoruz...

Ben yaklaşık 10 yıldır kapı sütü olarak tabir edilen açık sütü alıyorum. Yoğurdu da kendileri çalıyorlar ve gerçek köy yoğurdu. Çok daha önceleri bilmeden ve hatta yayınlara/reklamlara kanarak, sağlık programlarındaki bilmiş geçinen o uzmanlara inanarak hazır ürünleri kullandım ve bu konuda da zamanında birçok kişiyi karşıma aldım. Sonra Allah kısmet etti ve bazı gerçekleri görmek nasib oldu. Hayatımızdan ailecek çok şeyi çıkardık. Bunun başında hazır süt ve yoğurt geliyor. Peynir olayını da köyde yapılmış keçi sütü mamülü Gaziantep Peyniri alarak şimdilik çözdük. Zaten bizim buralarda eskiler hep peynirlerini yazdan alır, turşu gibi salamura yapıp basarlar ve kışın onu yerlerdi. Bu peynirin dışında hiçbir peynir bana peynirmiş gibi gelmiyor. Damak zevkinden de olabilr...

Evde halen artan süt oldu mu, eşim akşamdan yoğurt çalıyor ve onu tüketiyoruz. Köy yoğurduna nazaran daha tatlımsı oluyor. Fakat doğrudan yoğurt olarak tüketildiğinde güzel, ayran olarak tüketildiğinde ise tatlımsı olduğundan ben pek tercih etmiyorum. Ayrana köy yoğurdu kullanıyoruz. Bizim evde neredeyse her yemeğin yanında ayran mutlaka yapılıyor. Ah bir de ayran bende şişkinlik yapmasa ne güzel olacak...

1-2 peynir denemem de oldu ama daha acemilik dönemlerim olduğundan bazı şeyleri yerine oturtamadım. Sütün kilosu bizim burada 1.80 TL. O nedenle peyniri evde yapsam çok pahalıya gelecek. O nedenle hazır köy peyniri de mevcutken şu an için zaruret teşkil etmiyor...

İleride inşaAllah bahçeli bir evim olursa ve hayvanlarım da olursa herşeyimi kendim yapmayı çok isterim...
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #23 : Mayıs 14, 2013, 07:54:07 ÖÖ »

Ne mutlu size
istanbul'da ne oldugu belli olmayan dogal sut diye sattiklari urun litresi 2.50 tl


Ben o konuda şansliyim.aydın da oturuyorum.herne kadar sıcağı yazın psikolojimi bozsa da oldukça dogal bir şehir.su katılmis sütler heryerde var maalesef.burada pazarlar bile doğal.köylü direkt pazara getirip satıyor.çok da ucuz hersey o yüzden.sut aynıdir heralde 1.25 kilosu.
Pazarda farkli en az 10 sut Satan kisiye rastlanir.acik beyaz olani degil de Krem rengine kacan sutu almak yeterli oluyor..Ben o yüzden cok buyuk sehirlerde yasamak istemiyorum.
Yaa Ben heryerde aynidir saniyordum..yazlari 1.5 lira oluyor ama Istanbul a gore yine de ucuzmus..Allah yardimciniz olsun ne diyeyim..
Logged

Arcelik 2715
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #24 : Mayıs 14, 2013, 08:02:22 ÖÖ »

Tigerx benimde oyle bir koy hayalim vardir ama cocuklar olup birde memleketten uzaklarda olunca o fikrimi ileriki yaslara erteledim.koyde yasamanin zorluklarini su genc yasimda kaldiramayacagim.once biraz gezip tozup sonra oyle seylere el atmak isterim..o zamana kadarda yapabilecegimizin en Iyisi yapmaya calisacagiz insallah..
 @g.yeniceri link icin tesekkurler musait bir zamanda deneyebilirim insallah..baya aciklamali bir anlatim ve cok fayddali.
 Ali bey sizde cok sanslisiniz gozunuzun gordugu sutleri yogurtlari yiyorsunuz..
Logged

Arcelik 2715
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 393



« Yanıtla #25 : Mayıs 26, 2013, 01:09:57 ÖS »

Selamlar
Acaba yogurdu mayalanma esnasinda agzını sikica kapatmalimiyiz yoksa pilavi demlendirir gibi bir bez gerip uzerine kapagi mi koymaliyiz.
Bugun sert olsun diye iki metodlu yogurt mayaladim  (sut tozu ve nisansta katkili) nisastali sanki daha yumusak oldu sabaha sonuc belli olur.
Yabanci bir kaynakta yogurt yapilan cam kaplarin koyu renk olmasini tavsiye ediyordu bu konu hakkinda bilgisi olan var mi?


Annem ben kendimi bildim bileli yoğurdunu evde yapar. Evimize hazır yoğurt belki birkaç defa girmiştir. Ama babam ve annem ağızlarına bile sürmemiştir. Yoğurt mayalarken çinko ya da çelik tencere, ara sırada plastik kova kullanır. Ağzını da bezle değil de kullandığı kabın kapağıyla kapatır. Annemden böyle gördüm ben de hep böyle yaparım. Hatta içine 1 silme tatlı kaşığı kadar tuz ve 1 tatlı kaşığı kadar da şeker koyar. Ama nedenini bilmem. Tabii tüm bunları köyümüzden güvendiğimiz akrabalarımdan aldığı sütle yapardı.
Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #26 : Mayıs 27, 2013, 05:17:43 ÖÖ »

Arkadasim tefal'in yogurt makinasini almis 2*1 kg kaplari olan
8 -10 saatte yogurt oluyormus suzgec aparati varmis belli bir sure de suzerek suzme yogurt yapilabiliyormus
tefalin suzme yogurdunun kivami benim sut tozu ekli yogurda gore daha yumusak.
cihaz 8 10 saate yapiyorsa acabai daha dusuk isi mi veriyor. 
kendi icadim isitma sistemi ile 40-45 derece de 4 saaten yapiyorum.

Nisastali yogurtta sanirim bir yanlis uygulama yaptim tekrar deniyecegim fakat bu hali ile de marketlerde satilan yogurt kivaminda
nisastali ve sut toz ekli yogurtlardan birer kasik aldim sut tozlu da halen sulanma olmadi.



 
Logged
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #27 : Mayıs 28, 2013, 01:46:03 ÖÖ »

Benimde eğer sut sogursa kendim akıl ettiğim süt ısıtma teknigim var Cheesy
Kettl lazım olduğunda Kettl in kapağını kaldırip cam kaptaki sutu,kettlin üzerine oturtuyorum lol
Cam kap oldugu için fazla ısınıyor bekliyorum biraz gasp
Ekmek2009 nisastali yogurdu nasıl yapıyorsunuz,miktarı nedir?
Tahmin edebiliyorum ama ölçüleriyle,daha açıklayıcı mesaj başkalarıninda işine yarayabilir
Logged

Arcelik 2715
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #28 : Mayıs 28, 2013, 04:18:06 ÖÖ »

Son zamanlarda pastorize sut kullandigimdan sutu sadece ilitip mayaliyorum.

Fakat bu sekilde nisasta eklemek uygun olmadi. muhallebi gibi nisastayi ekledikten sonra sutu pisirin uygun dereceye getirin ve mayalayin.
1 lt ye iki kasik nisasta veya 80 gr süt tozu
Logged
aysuasya
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 179


« Yanıtla #29 : Mayıs 29, 2013, 04:35:00 ÖÖ »

Dün iki 750 ml lik yoğurt mayaladim.ikisininde üstünu kapagiyla degilde pamuklu bezlerle kapattım.biri normal mayalandi,diğerini ise nisastali mayaladim.normal mayaladigim çok sulu oldu,diğerini ise henuz kullanmadim.kullaninca mesaja ekleme yapicam.ama daha katı gorunuyordu.umarim güzel olmuştur..
Logged

Arcelik 2715
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler