Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 19, 2017, 10:50:11 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İLK EKMEĞİMİ YAPTIM AMA...  (Okunma Sayısı 5341 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« : Nisan 09, 2009, 02:36:04 ÖÖ »

EVEEETT.İLK EKMEĞİMİ PİŞİRDİM. :yp:SÖKENİN KARIŞIM UNLARINDAN BİR PAKET VE İÇİNDEN ÇIKAN MAYA VE ILIK SU KULLANDIM.DELONGHİ 1 NOLU PROGRAM,750 GR VE ORTA DERECEYİ SEÇTİM.PİŞİNCE İLK BAKTIĞIMDA ÜST KABUK RENGİNİ BEĞENMEMİŞTİM Undecided.AMA ÇIKARINCA ALT VE YAN KISIMLARININ RENGİNİN NORMAL OLDUĞUNU GÖRDÜM.BİRAZ AĞIR VE SIKIŞIK BİR HAMUR GİBİYDİ AMA TARTIDA 700 GR GELDİ.SOĞUYUNCA AĞIRLIĞI DEĞİŞEBİLİR SANIRIM.ÜSTÜ KABARIK AMA TEKNE YÜKSEKLİĞİNE KADAR KABARAMAMIŞ VE MAYA SÖNÜM YIRTIĞI MEVCUT DEĞİL.(EKMEĞİ HEMEN DİLİMLEMEYİN DEDİĞİNİZ İÇİN AKŞAMI BEKLEYECEĞİM.DOKUSUNU O ZAMAN GÖRECEĞİZ.)BELKİ DE BU SONUÇ MAKİNANIN İLK ÇALIŞMASINDAN OLABİLİR.EYM İLK ÇALIŞMADA HAFİF PLASTİK KOKUSU VE GARİP  GRİ DUMAN ÇIKARDI.EYM KILAVUZUNDA YETERLİ BİLGİ YOK.PİŞİRME BİTİMİNE 5 DK KALA SESLİ SİNYAL VERDİ AMA TAM OLARAK NE ANLAMA GELDİĞİ YAZMADIĞI İÇİN BEN DE PİŞİRMEYİ UZATAMADIM.SİNYAL SESİNİ DUYDUĞUMDA VE EKMEK TAM KIZARMAMIŞSA KABUL TUŞU OLARAK HANGİSİNE BASMALIYIM?BİR DÜŞÜNCE OLARAK DA SÖKENİN KARIŞIM UNLARINI KULLANDIĞIMIZDA 3 NOLU TAM PROGRAMINI ÇALIŞTIRIRSAK DAHA İYİ OLUR MU?(BİZİM EVDE EKMEK TÜKETİMİ YAVAŞ OLDUNDAN, İKİNCİ DENEMEMİ YAPMAM DA GECİKECEĞİ İÇİN DAHA SONRAKİ EKMEK MACERAMI GEÇ PAYLAŞACAĞIM.)
Logged

DêLonghi
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 09, 2009, 02:51:02 ÖÖ »

Ekmek Dostları arasına hoş geldiniz.

DeLonghi, marka olarak önerdiğim EYM'lerden biri. Tek dezavantajı fiyatının yüksek oluşu. İlk gördüğümde ben de hayal kırıklığına uğramış hatta EYM'yi geri vermiştim. Daha sonra çocuklarımın DeLonghi'de yaptığımız beyaz ekmeğin tadını diğer markalarda bulamamaları üzerine yeniden DeLonghi satın almak zorunda kalmıştım.

Hazır karışımlar için bir kaç kopya vereyim. Daha geçen hafta 7'sini de ardarda yapmak zorunda kaldım. Bakmak isterseniz:

http://www.ekmeksanati.com/documents/sf6ke_hazfdr_karfdfefdmlarfd.html

Öncelikle içinde Buğday harici karışımlarda gramajına bakmaksızın benim önerim daima 1 kg. seçin.

Kabuk olarak orta ya da kızarmışı tercih edin.

Üst kabuğa bakarak karar vermeyin, ekmeği tadın.

Ekmeğin içinde bolca pekmez, bal veya şeker kullandı iseniz bu defa kabuğun yanmaması için 750 gr. ve açık rengi seçin.

DeLonghi'nin sizi utandırmayacağından da emin olun.

Sadece biraz sabır ve bilgi. O da kolay.

Daha önce edilen tecrübeleri lütfen değerlendirin.

İyi haberler bekliyoruz.

Not: Benim ekmeği kesmeden önce bekletmekten maksadın çekilen fotoğraflar içindi. Sizler beklemeyin, afiyet olsun, hemen başlayın bence. Sadece sıcak ekmeğin midede bir tuhaflık oluşturacağını baştan bilin. İşin ideali de, ekmek, fırından çıktıktan 2 saat sonra en mükemmel noktasına erişir ve sonra bayatlama periyodu başlar.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
karaahmet
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 41


Be good, be bad still be


« Yanıtla #2 : Nisan 18, 2009, 03:44:23 ÖÖ »

          Tam programdan kastınız tam buğday ekmeği ise bence faydası olur bu programda ilk makinamda 30 dk, yeni makinamda 10 dk ön ısıtma yapıyor ve mayalanma için uygun ortam oluşturuyor bu durumda kullanıcının yaptığı hatayı tolere ediyor sanırım cünki karışımlı ekmeklerde soberman ustamın bi yazısında okuduğum; un içerisindeki kepek benzeri maddelerin glutenin elastik yapısını bozuyor mayanın meydana getirdiği karbondioksitin dışarı kaçması daha kolay oluyor ve hamur iyi kabarmıyor veya ortası çöküyor.
         Bence ekmeğin kızarmasına üst kısmına bakarak karar vermeyin yanların ve altın kızarıklığı tatmin edici ise sorun yok demektirki delonghi nin kazanı derin tip kazan yani sizin kızarmadı dediğiniz tepe kısmı sadece bir dilim ekmeğin bir tarafı olacak ama biraz daha esmer olsun diyorsanız esmer şeker ekleyin şeker ekmeğin hacmınıda arttırıyor
         Birde biraz ustalaşana kadar beyaz undan ekmekler yapın en kolay ekmek beyaz undan yapılıyor :tamam: ne koyarsanız koyun ekmek güzel oluyor  halay   
Logged

KENWOOD MW 796 IZGARA/MİNİ FIRIN/EKMEK YAPMA ve MİKRODALGA FIRIN
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 18, 2009, 09:46:37 ÖÖ »

          Tam programdan kastınız tam buğday ekmeği ise bence faydası olur bu programda ilk makinamda 30 dk, yeni makinamda 10 dk ön ısıtma yapıyor ve mayalanma için uygun ortam oluşturuyor bu durumda kullanıcının yaptığı hatayı tolere ediyor sanırım cünki karışımlı ekmeklerde soberman ustamın bi yazısında okuduğum; un içerisindeki kepek benzeri maddelerin glutenin elastik yapısını bozuyor mayanın meydana getirdiği karbondioksitin dışarı kaçması daha kolay oluyor ve hamur iyi kabarmıyor veya ortası çöküyor.
         Bence ekmeğin kızarmasına üst kısmına bakarak karar vermeyin yanların ve altın kızarıklığı tatmin edici ise sorun yok demektirki delonghi nin kazanı derin tip kazan yani sizin kızarmadı dediğiniz tepe kısmı sadece bir dilim ekmeğin bir tarafı olacak ama biraz daha esmer olsun diyorsanız esmer şeker ekleyin şeker ekmeğin hacmınıda arttırıyor
         Birde biraz ustalaşana kadar beyaz undan ekmekler yapın en kolay ekmek beyaz undan yapılıyor :tamam: ne koyarsanız koyun ekmek güzel oluyor  halay   

Güzel cevap  8)
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
karaahmet
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 41


Be good, be bad still be


« Yanıtla #4 : Nisan 18, 2009, 01:15:52 ÖS »

Ustam sağlam  :)(Soberman)
« Son Düzenleme: Nisan 18, 2009, 01:20:09 ÖS Gönderen: karaahmet » Logged

KENWOOD MW 796 IZGARA/MİNİ FIRIN/EKMEK YAPMA ve MİKRODALGA FIRIN
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 18, 2009, 01:29:55 ÖS »

Genel olarak bilinmesi gereken bir nokta daha var:

EYM, ekmeği iyi kabartırsa, cama yakın, nerede ise değecek hale getiriyor. Buraya kadar sıkıntı yok.
Sıkıntı, daralan bu alandan konveksiyon akımının geçmemesi oluyor. Diğer taraftan cam, diğer alana göre daha soğuk olduğu için burada sıcak alan da oluşamıyor.
Sonuç: Tam camın olduğu kısım, yani camın iz düşümü her ne kadar PİŞMİŞ OLSA DA renk olarak 1-2 ton açık kalıyor.
Bundan kaçış mümkün mü?

Evet. EYM'deki kabarmakta olan hamura, cama kafasını dayayıp dışarı seyretmeyi yasaklayacaksınız.  :pls:

Nasıl? Kolay: 1/2 Cup Tam buğday unu. Hamurun nefesini kesecek ve cama kadar tırmanamayacak. Tırmandı mı? Bir 1/2 Cup daha. uygun mesafeyi ayarlayana kadar.

Bana kalırsa piştikten sonra 1-2 ton açıklığa razı olup, hacimli, tepe kümbetli, maya sönüm yırtıklı ekmeğin tadını çıkarırım.  halay
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
eminemelay
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 21



« Yanıtla #6 : Nisan 19, 2009, 07:36:09 ÖÖ »

HEPİNİZİN İLGİSİNE TŞK.YAVAŞ YAVAŞ KENDİMİ DENİYORUM VE BAZEN DE AŞIYORUM.İLK EKMEKLERİMDE FAZLA KIZARAMAMA ,FAZLA KIRIKLANMA VE RAHAT DİLİMLEMEME İLE KARŞILAŞTIM.DAHA SONRA SÖKENİN TAM BUĞDAY UNU KARIŞIMINI İKİYE BÖLEREK YARI YARIYA BEYAZ UN KATTIM.2 KUP TAM BUĞDAY UNLU KARIŞIM +2 KUP BEYAZ UN BAZEN SÜT BAZEN SU KULLANDIM.SONUÇLAR HARİKA OLDU.HELE BUGÜN YAPTIĞIMA ŞEKER YERİNE BAL KULLANDIM VE CEVİZ EKLEDİM.MAYA SÖNÜM YIRTIĞI,TEPE KÜMBETİ,KITIR KABUK VE İÇİ DOLGUN VE GÖZENEKLİ OLDU.ÇOK KABARMASINA TADI İSE ENFES ÖTESİİİİ.(EN KISA ZAMANDA FOTOĞRAF MAK.TAMİRCİDEN GELİR DE RESİMLERİNİ EKLEYEBİLİRİM UMARIM.)
Logged

DêLonghi
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler