Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 22, 2018, 06:57:35 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bu sefer oldu mu ne?  (Okunma Sayısı 4695 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 400



« : Mart 20, 2013, 09:15:51 ÖÖ »

Şansız birkaç denemeden sonra sanırım başarı yoluna ufak bir adım attım.  Roll Eyes Bugün iki ekmek birden denedim. Küçük olan tam buğday unuyla yapıldı.   Büyük olanı da sitedeki sütlü tost ekmeği tarifine göre yaptım. Kalıp biraz büyük geldi. Bir daha ki sefer miktarı arttırarak yapmayı planlıyorum.

Logged
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #1 : Mart 20, 2013, 01:02:48 ÖS »

Elinize saglik ekmeklerin tadi da kendileri gibi guzel oldu muhakkak.

1. Hamuru kaliba koyduktan sonra esit dagilim icin bastirdiniz mi  ?

2. Kullandiginiz firin turbo mu fanli ?

 
Logged
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 400



« Yanıtla #2 : Mart 20, 2013, 03:01:34 ÖS »

Elinize saglik ekmeklerin tadi da kendileri gibi guzel oldu muhakkak.

1. Hamuru kaliba koyduktan sonra esit dagilim icin bastirdiniz mi  ?

2. Kullandiginiz firin turbo mu fanli ?

 

Sayın ekmek2009 eşit dağılımı için bastırmadım. Tam buğday unlu ekmekte dağılım sorunu yaşamadım fakat sütlü tost ekmeğinde kalıbım ekmeğime göre biraz büyüktü. Ben de eşit dağılım için ne yapmam gerektiğini bilmediğim için hamuru kendi kaderine bıraktım. :)
İkinci sorunuza gelince fırınım hem turbo hem de fanlı. Turbo fırında fan açıkken pişirdim. Benim göremediğim sizin fark ettiğiniz hataları yazarsanız sevinirim.
Bu arada ekmeğini fırına koymadan 15-20 defa fırına su fışkırttım fakat yeterli gelmedi. Bunun yanında ne yapabilirim?
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2013, 11:42:00 ÖS »

Aradan girsem mahzuru olmaz sanırım  .

Ellerinize sağlık, güzel güzel tava ekmekleri yapmışsınız.

@ekmek2009 üstadımın tavsiyelerinin yanında bir iki notum olacak.

Tava ekmekleri her ne kadar en kolay ekmekler desek de onlarında maalesef bir takım püfleri var.

Tava ekmeklerinde tava boyutu önemlidir ve ekmeğin gösterişine etki eder, zaten fark etmişsiniz.

Kabarma süresini iyi ayarlayıp, fırın kabarmasını mutlaka yaptırmalısınız, aksi takdirde gönlünüzden geçen ekmeğe ulaşamazsınız,

Tam buğday türü karışımlarda ve nispeten sıvı oranı yüksek hamurlarda tercih edilebilir, siz de öyle yapmışsınız.

Buhar desteği konusuna gelince baştan ve ilk 5 dk içinde arada 2 kez olmak üzere sağlı sollu sıkacağınız 5-6 fısfıs yeterlidir, fazlasına gerek yok, ekmeğinizin simetrisini bozabilirsiniz.

Bir de ekmeği tavaya koymadan katlamalar konusuna dikkat etmek gerekir. Kiminde gazını almak (hatta merdane kullanmak), kiminde tam katlamak, kiminde de fazla tahrip etmeden maharetle katlayıp tavaya bırakmak gerekir.

Hamurda pürüzsüz yüzey oluşturup, pürüzsüz yüzey tavanın üzerine gergin gelecek şekilde ayarlanmalıdır.

Zaman, zaman, zaman  dua.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1680


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #4 : Mart 21, 2013, 01:38:59 ÖÖ »

Gunaydin Soberman ustadimizin ek bilgileri icinde tesekkurler.

3 4 denemeden sonra kullandiginiz tavalarin (kalıplarin)  beyaz , tam bugday veya kepekli ne kadar hamur alabildigini tahmini hesaplayacaksiniz.
Ornek olarak beyaz ekmek hamurunu daha cok kabardıgından tam bugdaya gore daha az tutmak gerekiyor eger ekmegin tepesinde buyukce bir sapka  mantarimsi ekmek yapmak istemiyorsaniz.

Turbo olayini sordum cunku arkadasin firininda yaptigimda benimde basima geliyor ekmegin bir tarafi daha cok kabariyor bunun icinde belli bir sure sonra 180 derecek yon degisimi iyi geliyor.

elinize saglik   

Not : sahsem ben somun ekmek yapar gibi katliyor muhurluyor tavaya koyup saglam bir sekilde bastiriyorum . ( belki de yanlis yapiyorum  merdane )
Logged
cambaz
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 400



« Yanıtla #5 : Mart 21, 2013, 07:28:35 ÖÖ »

Sayın Soberman ve Sayın ekmek2009 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Sizin de dediğiniz gibi sabırla daha güzel ekmekler yapacağım.

Ben aslında pek ekmekle arası olmayan kahvaltıdan kahvaltıya ekmek tüketen fakat bir o kadar da damak tadına düşkün biriyim. Ekmeklerimin eksikleri olsa da fırından aldığım ekmeklerden daha da güzel olduğunu düşünüyorum. Bir an önce bitse de yenilerini yapsam.  Cheesy lol

Bu arada fırınım turbo ve ekmek pişirirken 3 boyutlu pişirmeyi seçiyorum. Her tarafı eşit pişsin diye. 180 derecede pişirmeye başlıyorum sonra 150 dereceye düşürüyorum. Sizce doğru mu? Sizin nasıl pişiriyorsunuz?
« Son Düzenleme: Mart 21, 2013, 11:01:20 ÖÖ Gönderen: cambaz » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler