Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 07:22:33 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kalecik Sert Buğday Unlu Beyaz Topan Ekmek ...  (Okunma Sayısı 6105 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« : Mart 08, 2013, 12:58:48 ÖÖ »

Bugün de un denemelerime devam ederken yapmış olduğum, Kalecik Sert Buğday Unlu Beyaz Ekmeğimi sizlerle paylaşıyorum...

Ekmek, standart beyaz unlu temel ekmek tarifidir. Tamamen ticari yaş maya ile tamamı beyaz un olarak yapılmıştır. Sağlık ve kalite açısından her ne kadar beğenmesem de, yeni aldığım bu unu test edebilmek için temel ekmek denemesi yapmak mecburiyetinde kaldım...

Bu şekilde unu her yönü ile test edebilmek mümkün olabiliyor...

İzlenimlerim ise özetle;

- Kül oranı  % 0.70 olduğu için randıman biraz yüksek. Bu da demektir ki; kepek oranı normal ekmeklik undan daha yüksek. Bu bizim için iyi birşey...

- Gluten oranı % 8 olduğu için ekmeklik un formunda değil de, pasta börek ve baklavalık un formunda. Bizim için eksi puan...

- Tanecik yapısı biraz daha irice ve tanecikler ele gelir şekilde. Bu da yoğurulma da özellikle de elde bayağı bir zorluk çıkartıyor ve süreyi uzatıyor...

- Sert buğday unu olduğu için de su tutma kapasitesi çok daha düşük çıktı. Standart koyduğum %65 su oranında çok cıcık bir kıvam oldu. Üzerine takrardan 100 gr kadar daha un eklemek zorunda kaldım. Netice olarak su tutma oranı %55 çıktı. Daha az un ile çalışmak mümkün olmadı. Ancak mikser ile bir miktar daha suyu kaldırabilir...

- Lezzet konusunda ise fena değil. Kullandığım bazı unlardaki o çiğsi koku ve tad yoktu. Nötr bir durum sergiledi...

- Ve son olarak; ön maya veya ekşi maya kullanmadığım için tatsız, aromasız ve lezzetsiz bir ekmek oldu...

Ara sıra böyle  tamamen ticari maya ile ekmekeler yapıp, ön/ekşi maya farkını farketmek lazım. Şimdi daha önceki en beğenmediğim ön/ekşi mayalı ekmeğimin bile ne kadar özel bir ekmek olduğunu bir kez daha anlamış oldum...


Ekmeğimin resimleri...











Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 23, 2013, 12:46:11 ÖS »

Analizinizi memnuniyetle okudum, güzel fotoğraflarınızı da zevkle seyrettim  .

Ekmek yapanlar genel olarak ekmeklerinin güzel görünen yanlarını fotoğraflarlar, beğenmedikleri yerlerini göstermemeye  çalışırlar.

Ekmeğin dışından dokusunun sıkıntılı olduğu, genzi yakacağı anlaşıldığı halde süper bir lezzet diye yazarlar.

Bunların tamamı samimiyetten diye düşünüp, ekmeğin ne kadar mübarek olduğunu yeniden hatırlar gülümseriz.

Yazdıklarınıza aynen katılmakla birlikte küçük bir ekleme yapmak istiyorum.

"Gluten oranı: %8" demişsiniz. Sanırım orada "Protein Oranı: Min %8" yazıyor olabilir.

Dolayısıyla bu durum yorumunuzu biraz etkileyecektir.

Ön ya da ekşi mayalı olmayan hamurdan ortaya çıkan ekmekle un farkını da ilave edip lezzetinizi beğenmediğinizi açıkça yazmanızı takdir ettim.

Sizi ancak sizin yolunuzdan gidebilen biri anlar.

Mümkün olursa, acaba bu unu ön mayalı ya da ekşi mayalı olarak yeniden deneyebilir misiniz?

Kalecik Ununu kullanmıyorum ama forumda fazlaca kullanan olduğunu sanıyorum.

Tebrik ediyor, yeni uygulamalarınızı bekliyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler