Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 23, 2017, 08:44:28 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tost Ekmeği (Zwieback) Usulü Tava Ekmeği Denemesi...  (Okunma Sayısı 5784 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« : Şubat 26, 2013, 03:35:14 ÖÖ »

Evde yaptığım ekmekleri çocuklar yemede biraz zorlanıyorlar. Ne de olsa "hazır alınan tatlı gelir"...!!!???

Bu nedenle onların severek yiyeceklerini düşündüğün Tost Ekmeği (Zwieback) 'ni tavada yapmaya karar verdim. Benzer bir hamurla zaten çocuklara peynirsiz poğaça yapıyordum ve minik toplar halinde severek yiyorlardı. Tost yapmaya uygun olsun ve ekmek formunda olsun diye tava denemesi yaptım...

Tava kalıplarımı uzun zamandır kullanmıyordum. Tava ekmeği yapmak sanırım teknikler içerisinde en basit olanı.  Çok zorlanmadan kolayca yapılabilecek bir ekmek.. Tarif tam ve mükemmel verilmiş. Ben yine dayanamayıp unun %25 'lik kısmına tam buğday unu kattım.

Tava uygulaması yapmadan önce es.com 'daki tekniklerden tava tekniği'ne göz atıp, unuttuğum kısımları hatırlamak için bilgi desteğine başvurdum. Böyle bir kaynağın elimizin altında hazır olarak bulunmasını sağlayanlara bir kez daha teşşekkür ediyorum...

Burada birşey dikkatimi çekti. Aşağıdaki adreste ve diğer tekniklerde de formülü verilen karışımın su oranı toplamda %86 gibi çıkıyor.

http://www.ekmeksanati.com/documents/tava_ekmef0i.html

Ön Maya için:

Un: 125 gr veya 1 Ölçü Kabı (Ekmek Unu veya Genel Amaçlı Un Kulanılabilir)
Su: 240 ml veya 1 Ölçü Kabı (Ilık Damacana suyu)  %192
Maya: ¼ Küçük Kaşık İnstant Maya (Ekmek Yapma Makinelerinde kullanılan Maya) veya Aktif Kuru Maya.

Asıl Hamur için:

1. Un: 3 tam 3/5 Ölçü Kabı ya da 450 gr. (Ekmek Unu veya Genel Amaçlı Un)
2. Su: 1 Ölçü Kabı + 1 Büyük Kaşık ya da 255 ml (Ilık Damacana suyu)
3. Maya: 1 Küçük Kaşık İnstant Maya (Ekmek Makineleri için kullanılan maya)
4. Tuz : 1.5 Küçük Kaşık
5. Ön Mayanın tamamı.


Maya + Asıl Hamur 'da Un ve Su toplamları :

Un = 575 gr
Su = 495 ml (yaklaşık 495 gr diyebiliriz)
Ön Maya = 365 gr

Su Oranı = %86
Ön Maya Oranı = %52 (Asıl Hamura göre)


Ortaya çıkan hamura baktığımda ise su oranı %60-65 gibi duruyor. Ben mi bir yerleri atlıyorum, yoksa özellikle Ön Maya formülünde mi farklı bir durum var?


Yapmaya çalıştığım ekmeğimin resimleri...








Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2013, 10:55:11 ÖÖ »

Sizin ekmeğinizdeki kesit fotoğrafından tam buğday oranı daha yüksek gibi görünüyor.

Unun su kaldırmasına göre oranlar farklılık gösterebiliyor malum.

%86 gibi bir oranı işlemek kolay olmazdı, sizin hamurunuz işlemeye daha fazla gelir olmuş.

Bu tarifte ön maya 1:1 alınmış ki normaldir.

Ekmeğiniz de enfes görünüyor  .
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #2 : Şubat 28, 2013, 06:42:57 ÖÖ »

Selamlar

Yanlis hatirlamiyorsam Zwieback etimek usulu iki kez firnlanmis ekmekti.
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2013, 12:53:19 ÖS Gönderen: ekmek2009 » Logged
TigerX
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 640



WWW
« Yanıtla #3 : Mart 02, 2013, 01:43:58 ÖÖ »

Sizin ekmeğinizdeki kesit fotoğrafından tam buğday oranı daha yüksek gibi görünüyor.

Unun su kaldırmasına göre oranlar farklılık gösterebiliyor malum.

%86 gibi bir oranı işlemek kolay olmazdı, sizin hamurunuz işlemeye daha fazla gelir olmuş.

Bu tarifte ön maya 1:1 alınmış ki normaldir.

Ekmeğiniz de enfes görünüyor  .


Teşekkür ederim....


Selamlar

Yanlis hatirlamiyorsam Zwieback etimek usulu iki kez firnlanmis ekmekti.
Zwieback = iki kez firinlanmis


es.com 'daki tarifi uyguladım ama orada da 2 kez pişmesi gereği yazmıyordu. Sonra interneeten araştırdım ve 2 kez fırınlaması gerektiğini öğrendim.  Benim amacım zaten tost ekmeği yapmaktı. 2. fırınlamayı unutmanın bir sakıncası olmadı yani... biggrin
Logged

Ne kadar Emek, o kadar Ekmek...
http://www.BugdayTanesi.com
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler