Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 03:03:13 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: TOPRAK TAVADA PİŞEN BAZLAMA  (Okunma Sayısı 7384 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« : Eylül 14, 2012, 06:59:30 ÖÖ »

Yazın Marmaris Selimiye'ye kısa bir kaçamak yaptık eşimle.
Selimiye çok hoşumuza gitti özellikle köylülerin yaptıkları bazlamalar.

Ve nasıl yapıldığını merak ettik doğal olarak.

Köylüler kendi yaptıkları toprak bir tava kullanıyorlardı.
Bu tavayı bir sacayağı üzerine koyup altında ateş yakarak yavaş yavaş bazlamayı pişiriyorlardı. Bazlamanın dokusundan tavanın ısıyı çok iyi bir şekilde dağıttığı anlaşılıyordu ki bu daha da çok ilgimizi çekti. Biraz daha araştırınca, bunları artık yapmayı bıraktıkları ama Turgutköyde hala yapanlar olduğunu ve onladan aldıklarını öğrendik.
Arkasından Turgutköy'e gitmek kaçınılmaz oldu tabii ki. (Selimiyeye 4/5 km.)

Turgutköyde koca çınarın altındaki kahvede çay içip araştırma yaparken-güzel bir tesadüfle-  kahvecinin annesinin bu tavayı yaptığını öğrendik . Bunu öğrenince tabi ardından, hemen evlerine gidip kendileri için yaptıkları tavayı satın aldık.

Bu tavaları, dağlarda ulaşması zor bir yerdeki özel toprağı kazarak eve getirip evde sade su ile karıştırarak çamura şekil verdikten sonra güneşte kurutarak yapıyorlarmış. Asla suya değdirmeyin diye de nasihat aldık tabi. Bir de ilk kullanımda üzerinde biraz un yakmamız gerektiğini öğrendik...

Geçen haftalarda benim tipik 2 ölçü ekmeklik un (Konya tercih) ve 1 ölçü tam buğday karışımı ile bazlama yaptık.
Çok güzel kalın gerçek bazlama oldu. Aşağıdaki resim tüketilmekten kurtulan son parça. Biraz şekilsiz ama tadı nefis...















Logged
Kuranel
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9



« Yanıtla #1 : Eylül 14, 2012, 10:34:47 ÖÖ »

Kariş karış anadolum,
Buram buram ana kokar, toprak kokar, can kokar
Nereye gitsek , hangi evin kapisini calsak bir tarih karsilar bizi
Turklugun, buyuklugu ile acilir kapilar ardina kadar,
Gir çekinme, gez anadolumu. Her çatida bir ana dolu

Ali abi;
Bazlaman görüp , hikayeni okuyunca içimden bu sesler yukseldi :)
Şair degilim aslinda şiirede cok hevesim yok.
Oylesine dokuluverdi sozler, tipki toprak kokulu bazlaman gibi, Eline saglik 

Logged

Moulinex OW2000 Freshly Home bread
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #2 : Eylül 17, 2012, 12:07:51 ÖÖ »

Teşekkürler Kuranel hepimiz Anadolunu hazinesinden bir parça tatmaya çalışıyoruz, elimizden geldiğince.

Aslında kahvecinin yaşlı annesinden tavayı nasıl yaptıklarını dinlerken, bir yandan ellerken -severken-, bu pişmemiş kırmızı topraktan parmaklarınıza, o anda yayılan sihirli sıcaklığı bir de siz yaşasaydınız...

Ardından bir sürü ikram, davet...Kırmak istemezsiniz ama rahatsızlık vermek de istemezsiniz. Ayaküstü taa Toroslara gider yörüklükten konuşur hızla hısım çıkarsınız.

Yaşanılası güzellikler  bunlar. Ve istenirse şayet, bu "an" larla karşılaşmak Anadoluda her zaman mümkün.

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2012, 01:56:42 ÖÖ »

Anadolu insanının yokluklar karşısında ürettiği pratik ancak doğal çözümlerden biri daha.

Her evde fırın ya da tandır olması mümkün değil, olsa da sadece az bir miktar için fırın ya da tandırı yakmaya gerek yok, işte çözüm.

Ellerinize sağlık, çok nefis görünüyor.

Bu tür bilgiler için de ayrıca teşekkür ediyoruz, sayenizde öğrenme ayrıcalığına kavuşuyoruz.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #4 : Eylül 18, 2012, 01:39:23 ÖS »

ali bey,
nefis bazlama için teşekkürler. tostun en güzeli bazlamadan olur bilirsiniz...
üç yazdır Selimiye' ye gider olduk bizde. gerçekten huzur dolu enfes bir yer. Ceri Cafe & Patisserie' de sakızlı muhallebi, köyün çıkışında Hidayet' te muhakkak balık öneriyorum. Lahoz... yemek
Şöyle de derler Selimiye için: Başka yerde ölüp nur içinde yatacağına, Selimiye' de nur içinde yaşa.
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2012, 01:45:34 ÖS Gönderen: erhan » Logged
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #5 : Eylül 18, 2012, 11:37:16 ÖS »

Selimiyeyi çok güzel bir yer gerçekten. Ama bu kısa kaçamakta biraz da Bozburun'da kaldık.
Selimiyeye nazaran Bozburunun denizi bize daha bir temiz ve berrak göründü.

Biz de ismi zor anımsanacak bir esnaf lokantasının yemeklerini sevmiştik...
Tavsiye için teşekkürler Erhan bey. Artık bir sonraki ziyarette denemek farz oldu .
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler