Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Eylül 26, 2017, 02:16:23 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Taş Fırın ve Tandır yapımı sürüyor...  (Okunma Sayısı 31247 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« : Haziran 03, 2012, 01:31:09 ÖS »

Kıymetli Dostlar,

Son zamanlarda artan tempo içinde bir de Taş Fırın ve Tandır yapımı sürece dahil oldu. Önce fotoğraflarını paylaşalım, sonra konu hakkında sorusu olan arkadaşlarımıza cevap vermeye çalışalım.

Önde Tandır, arkada fırın, çalışmalar sürüyor...

Tandır iş başında

Tandırda tavuk

Fırında uygulamalar


Özür: Fotoğraflar maalesef GSM telefonu kamerası ile çekilmiştir, görüntü kalitesi için kusura bakmayın lütfen...
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1674


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2012, 02:40:23 ÖS »

ahhh ahhh balkonu yikmaya karar verdim  :tamam:

Ustadim bu firinlarda isi ayari nasil oluyor .
ekmek pismeden ates veya isi tukenebilir mi ?
isi dusuk veya yuksek olabilir mi

unutmadan arkada duran ekmek ye beni diyor  elinize saglik
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 04, 2012, 03:18:09 ÖÖ »

Üstadım,

Taş fırınlarda ısı ayarı tamamen tecrübeye kalmış. Öncelikle fırının iyi malzemeden ve bilinçli yalıtılmış olması gerekiyor.
Arkasından içinde yanacak odun miktarını ve süresini de bir kaç deneme-yanılma ile en verimli hale getiriyorsunuz.
Baca ve kapak mekanizmasını da tamamladıktan sonra zamanla işler rayına giriyor.
Pratik bir çözüm de fırın termometresi kullanarak gerektiğinde ısı desteği sağlamak. Nitekim şu aşamada ben kullanıyorum.

unutmadan arkada duran ekmek ye beni diyor..

Onu herkes farketti ve ilk önce o tüketildi.

Ekmekler; İskenderun yöremizin yöresel buğdaylarından aynı yer değirmenlerinde çıkarılan katkısız undan, uzun süre mayalandırmalı ve ceviz karışımlı ekmeklerdi. Önde duran içli lahmacun gibi görünenler de Erzurum yöremize ait biberli ekmekler, özellikle lahmacun gibi ince açıldı. Normali daha kalın oluyormuş.

Not: Tandırda tavuğun da hakkını yemeyelim. Şahsen tavuk sevmememe rağmen inanılmaz bir lezzeti olduğunu kabul ediyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #3 : Haziran 04, 2012, 05:50:53 ÖÖ »

Tebrikler sayın Soberman tandır da fırın da çok güzel görünüyor.
Sağlık esenlik içinde uzun yıllar kullanmanızı diliyorum.

Fırın kapağı için benim yaptığım bir uygulama var. Bir ara resmini çekip paylaşırım. Isıyı muhafaza etmede epey yararını gördüm.
Tandır için de bir izolasyon uyguladınız mı? Göründüğü kadarıyla pişmiş topraktan büyükçe bir küp. Özel mi ürettirdiniz yoksa tandır üretimi yapan bir yerden mi aldınız?
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 04, 2012, 07:09:18 ÖÖ »

Fırın kapağı konusunda uygulamanızı örnek alabilirim, gayet iyi olur.

Tandır orijinal, memleketinden araç içinde getirildi. Yere değil de, yükseğe usulüne uygun gömmeyi tercih ettik. Çevresinde kum karışımı ve ezilmiş taş yünü yalıtımı var. Yeterli olduğunu da sanıyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
gezgözarpacık
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 34


« Yanıtla #5 : Haziran 14, 2012, 11:30:25 ÖÖ »

Çok güzel hayallerimi süsleyen bir uygulamayı gerçek kılmışsınız. Bayıldım diyecek şey bulamadım. Öylece fotolara bakıyorum. Güle güle mutluluk ve sağlık içinde kullanın inşallah. Birgün bunları yaptırmaya müsait bir yerim olursa ayrıntıları o zaman sorarım.
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 14, 2012, 01:05:32 ÖS »

Çok güzel hayallerimi süsleyen bir uygulamayı gerçek kılmışsınız. Bayıldım diyecek şey bulamadım. Öylece fotolara bakıyorum. Güle güle mutluluk ve sağlık içinde kullanın inşallah. Birgün bunları yaptırmaya müsait bir yerim olursa ayrıntıları o zaman sorarım.

İnşaallah çok daha iyileri sizin de olur, o zaman siz bize anlatırsınız  dua.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2012, 01:40:41 ÖÖ »


Sonunda benim yaptığım fırın kapağının resmini çekebildim.

Kapak sacı 2mm kapı boyutlarına uygun kestim. Aynı malzemeden bir metal kulp yaptım. Kulpun alt ve üstüne tahta monte ettim. Böylece el yanmasından kurtuldum.

Kapağın iç yüzeyine ise Ytong levhadan 2 parça halinde keserek yine basit bir düzenekle tutturdum. Son olarak ytongun üzerine ince bir çimento sürdüm.

Resimdeki kapak 2/3 yıldır kullanılan bir kapak. Kenarına bir de ince metal çember çekmek gerekirdi ama malzemesizlikten yapamadım.
Bu şekilde biraz dikkat ile kullanılıyor. Ama ytong çok çabuk dağılan bir malzeme. Parçalanma olasılığı çok yüksek.

Aslında ön, arka ve yanları ince sac olup kapalı bir kutu yapılarak içine taş yünü de konulabilir.

Sonuç ısı kaçışını engellemek olduğu için başka çözümler de mümkün.



FIRIN KAPAĞI










Logged
irfanserdar
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 14



« Yanıtla #8 : Haziran 29, 2012, 05:47:35 ÖÖ »

Ekmek sanatı noktasında Kemale ermek bu olsa gerek, soberman abi imrendim geçekten. Bizede sanırım  Maşallah demek kalıyor  evet
Logged

Arçelik k-2715
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 01, 2012, 12:29:44 ÖS »


Sonunda benim yaptığım fırın kapağının resmini çekebildim.

Kapak sacı 2mm kapı boyutlarına uygun kestim. Aynı malzemeden bir metal kulp yaptım. Kulpun alt ve üstüne tahta monte ettim. Böylece el yanmasından kurtuldum.

Kapağın iç yüzeyine ise Ytong levhadan 2 parça halinde keserek yine basit bir düzenekle tutturdum. Son olarak ytongun üzerine ince bir çimento sürdüm.

Resimdeki kapak 2/3 yıldır kullanılan bir kapak. Kenarına bir de ince metal çember çekmek gerekirdi ama malzemesizlikten yapamadım.
Bu şekilde biraz dikkat ile kullanılıyor. Ama ytong çok çabuk dağılan bir malzeme. Parçalanma olasılığı çok yüksek.

Aslında ön, arka ve yanları ince sac olup kapalı bir kutu yapılarak içine taş yünü de konulabilir.

Sonuç ısı kaçışını engellemek olduğu için başka çözümler de mümkün.

Ali Bey, aynen dikkate alacağım. Teşekkür ediyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #10 : Eylül 03, 2012, 07:46:32 ÖÖ »

Sayın Soberman,

Epeyce ara verdiğim resim ekleme işlerine nihayet dönebildim ve ilk olarak yaptığım başka bir fırın kapağının resimlerini aşağıya yerleştirdim:
Henüz izolasyonunu yapmadım. Herhalde bir süre böyle kullanırım.









Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4248


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 03, 2012, 08:07:02 ÖÖ »

En son kapağın altı izolasyonla mı dolacak?

C.tesi günü bahçede arkadaşlar ile beraberdik.

Tandırda tandır ekmeği yaptık.

Baştan biraz zorlansak da sonradan elimiz alıştı.

Ne olur ne olmaz diye tırnak pide almıştık, tırnak pideler elimizde kaldı, ızgara ve şişler için yandır ekmeği tercih edildi.

Çok hoştu.

Canınız çekmesin diye fotoğraflamadım  .
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #12 : Eylül 04, 2012, 12:10:49 ÖÖ »

Afiyet olsun
Benim tandır projem hala beklemede. İstediğim ebatta Küp bulunca gerçekleştireceğim.

Kapak izolasyonu için malzeme araştırıyorum ama henüz kullanabileceğim birşey bulamadım.
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler