Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Aralık 11, 2017, 02:33:13 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 2 Fırın Taşı ile Yapılan Isınma Kontrol Çalışması  (Okunma Sayısı 6243 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« : Nisan 05, 2012, 07:20:13 ÖÖ »


Ankaradan Performans Teknikten aldığım2 adet fırın taşının biri kargoda kırılmıştı anımsayanlarınız olacaktır. 2 taşla çalışmayı planlamışken az kalsın yapamayacaktım. Neyseki daha önce aldığım bir set üstü fırından çıkan taşım vardı.

Aşağıda sonuçlarını yazdığım çalışmadan ben kendimce bazı sonuçlar çıkardım. Çalışmalarımıza yardımcı olabilir düşüncesiyle de paylaşmak istedim.

AMAÇ
Ankastre fırınlardaki ısı dağılımını değişik kalınlık ve ebatlardaki fırın taşları üzerinde tesbit etmek.

MALZEMELER
Fırın: Franke Ankastre (GL 462 M XS )
Taşların kimyasal bileşimleri ve fiziksel özellikler bilinmemektedir.
Üst Raf Taşı (ÜRT): 30x30 cm en 0,5 cm. Severin marka set üstü fırının Orijinal parçası
Alt Raf Taşı (ART): 38x38 cm en 1,5 cm, Performans Teknik/Ankara'dan alındı
ART büyük olmasına rağmen sağ ve sol duvardan 3 cm lik açıklık kalacak şekilde yerleştirildi.
Isı Ölçer : Extech marka Dual Laser IR thermometer

YÖNTEM
Taşların şematik yerleşim ve ölçüm bölgelerine ait resmi aşağıda verilmiştir.
1,5 cm kalınlığındaki taş fırının en alt rafındaki tel ızgaraya konuldu
Araya 2 raf boşluk bırakıldı (13 cm)
0,5 cm kalınlığındaki taş 3. rafındaki tel ızgaraya konuldu
Fırının üst duvarı ile üst taş arasında yaklaşık 9 cm boşluk kaldı
Fırın içi pervanesi çalıştırılmadı
Fırın ısısı 230 Santigrada ayarlanıp 30 dakika sonra ısı ölçümü yapıldı
Ölçümde her iki taşın yüzeyinde işaretlenmiş numaralardaki ısılar kaydedildi
En son olarak sol ve sağ yan duvarların iç yüzey ısıları (tahmini orta nokta)  kaydedildi





SONUÇLAR

30 dakika sonra ölçülen ısılar (Santrigrat):
              1      2       3     4     5(ORTA)
ÜRT      213   205   210   213   224   
ART      175   175   189   185   175

SOL DUVAR      220
SAĞ DUVAR      210

DEĞERLENDİRME/TARTIŞMA
- Kalın taş daha geç ısınıyor. Fırın ön ısıtma süreleri hesaplanırken bu göz önünde bulundurulmalı. Belki de üst katta kullanmakta fayda olacak?
- Ama göründüğü kadarıyla daha düzenli bir ısı dağılımı sağlıyor. Sol yanlarda ısı daha yüksek.
- İnce taş genel olarak, 30 dakikada 200 dereceyi geçiyor. Bence bu iyi bir ısı yayılımı.
- Üst kattaki taşın orta noktası ölçülen en yüksek değeri veriyor. Burada ısı kaynağına yakınlık söz konusu olabilir.
- Sol ve sağ yanlardaki genelde ısı farkından; ekmeği pişirirken pişirme süresinin son 10 dakikasında ekmeklerin yönünü değiştirmenin gerekli olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
- Son olarak duvar yüzeylerindeki 10 derece fark bana kalırsa bu fırının izolasyon sorunu olduğunu gösteriyor. Bu ölçüm gerçi üstteki ince taş için geçerli değil (ısınan havanın yukarıda toplanıyor olması?). Bilgim yok ama bu fark aralığı ev tipi fırınlar için önemli olmayan bir fark da olabilir.

SONUÇ
Bu denemenin arkasından iki katta pişirerek 4 adet somun yaptım tabi fırını boşa yakmanın bir anlamı yoktu.
Ama tadları çok güzel olmakla birlikte görsel sonuçlar pek de iç açıcı olmadığından kayda almadım.
Bir sonraki denemenin -bu kadar detaylı olmasa da- görselini paylaşana değin tek taş çalışmaya dönüyorum şimdilik...

Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4250


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 05, 2012, 08:17:28 ÖS »

Mükemmel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık  .

Benim şahsen çok merak ettiğim ancak zaman ayıramadığım bir konuydu, analizleriniz müthiş olmuş, bundan güzel de yapılamazdı.

Sizden ayrıldığım tek nokta, hava akımının homojen olmadığı ve fırın içinde katmanların meydana geldiği bu gibi ortamlarda +20 derecelik farkı da dikkate alarak fırın turbosunun çalıştırılması olabilirdi.

Turbo sirkülasyon sıkıntısının çekildiği anlarda ısı dağılımını standardize etmek için gerekli olur diye başından beri düşünüyordum.

İki taşın en büyük dezavantajı bence çalışma zorluğu, bu nedenle iki tepsi ile yapılan uygulamalar ile iki taşla yapılan uygulamaları pratiklik bakımından ayırmak gerekebilir.

Bu nefis çalışmayı bir kez de turbolu haliyle yaparsanız makale bile olabilir.

Tekrar tebrik ve teşekkür ediyorum.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2012, 12:07:52 ÖÖ »

Güzel sözler için teşekkürler.
Turboyu tariflerde kullanmadığım için bilerek çalıştırmadım.
Ama bir dahaki sefere ben de turbonun etkisini görmek istiyorum işin doğrusu....
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler