Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 18, 2017, 03:03:59 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: BAZLAMA İLE MERSİN USULÜ SIKMA  (Okunma Sayısı 7627 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« : Şubat 26, 2012, 01:31:18 ÖS »

Malzemeler
600 gr. Kalecik Sert buğday unu
400 gr. Tam Buğday unu
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 çorba kaşığı Aktif kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
2 tepeleme dolu çay kaşığı öğütülmüş deniz tuzu
600 ml ılıtılmış damacana suyu
Oklava
Yufkayı çevirmek için spatula

Sıkma içi için aşağıdaki malzemelerden isteğe bağlı oranlar veya eklemeler/çıkarmalar yapılabilir:
10/15 dal ince doğranmış yaprak maydanoz
1 adet küçük doğranmış orta boy Kuru soğan
1 adet orta boy Kuru soğan küçük doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar az salça ile kavrulur
200 gr beyaz peynir parmaklar ile ufalanacak
50/60 gr kadar tereyağı

Bütün malzemeler parmaklar arasında çok ezmeden homojen bir şekilde karıştırılır


Teknik: Çapı 30 cm civarında teflon tavada ve yüksek ateşte bazlamalar  pişirilecektir.

Hamur karıştırma kabına önce unlar sonra üzerine aktif kuru maya ve şeker konularak kendi aralarında karıştırılır.Zeytinyağını ve damacana suyu da aralıklı ilave edilerek el ile yoğurulur. Yoğurulmanın 5ci dakikasında tuz eklenir. Toplam 15/20 dakika hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulmaya devam edilir.

Yoğurulmuş hamur derince bir kaba konularak kabın üzeri streç film ile kapanır. Streç film aşırı kabarma olasılığına karşı bir lastik bantla sabitlenir.
Kabarma için ılık bir yerde 1,5-2 saat en az iki misli olana kadar bekletilir.

Kabarma sonucunda hamur tezgaha alınır. Daha sonra 50 gr. civarında bezeler haline getirilerek tezgaha dizilir.
Oklava ile 25/30 cm çapında ince olmayacak şekilde yufkalar açılır.
Bu arada tava en yüksek ısıda olacak şekilde ısıtılır.

Oklava ile açılan yufka tavaya atılır. Üst tarafta kabarcıklar görünmeye başladığında alt yüzü çevirilirek pişirmeye devam edilir.
Bazlamada kabarma görülebilir ama kabarcıkların patlatılmasında yarar vardır
Sıkma için pişirilen bazlama yumuşak kalarak dürüm haline gelebilecek sertlikte pişirilmelidir. Kurutularak pişirilmiş bazlama dürüm yapılırken kırılır.
Pişen bazlamalar bir pamuklu bez üzerine alınır.
Ortasına karışımdan yeterince konulup (bu aşamada acı pul biber isteğe bağlı olarak eklenebilir) dürülerek yine aynı örtünün bir köşesinde üzeri ürtülerek bekletilir.
Veya bir taraftan hazır edilmiş çay ile tüketilmeye başlanır.



Soğan Kavruluyor



Bazlama İçi Hazır



Yufka Açıldı

Kabarmalar Başladı. Çevirme zamanı...



Pişirmeye Devam



Kabarma İster miyiz?



Sıkma'nın İçi dolduruluyır (Ek Tereyağı da olabilir tabii ki   )



Sıkmamız Hazır. Afiyet olsun... yemek


Logged
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2012, 01:05:14 ÖÖ »

tarifinizi birde ekşi maya ile düşünün...bence lezzet ikiye katlanacaktır.
kabarması gerçekleşmeyen ekşi mayalı ekmek denemelerimde, hamur ziyan olmasın diye oklavayla açıp taşın üstünde pişiriyorum. bir de sizin tarifteki iç malzemeyi eklersem.... yemek gerçekten çok kilo aldım ne olacak böyle 
Logged
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #2 : Şubat 27, 2012, 01:30:52 ÖÖ »

erhan bey,

ben de diyetteyim ama aynı zamanda yaptığım saç börekleri -henüz yazacak fırsatım olmadı- ve sıkmalardan bir kaç tane
boğazladıktan sonraki hafta nerdeyse aç dolaşıyorum  Embarrassed ki kilo düzenini tutturayım...

taş üzeri derken taşı normal gaz ateşi üzerine doğrudan mı yerleştiriyorsunuz?
taşta çatlama falan olmaz mı? veya özel bir taş mı? merak ettim...
Logged
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #3 : Şubat 27, 2012, 02:26:21 ÖÖ »

Ali bey,
her ne kadar kilo alımında tek başına ekmek suçlu değilse de biraz dikkat etmekte fayda var. ki kullandığımız buğdaylar malesef nişasta oranı ( şeker ) çok yüksek buğdaylar.
evdeki fırınınızın ölçülerine göre, size özel fırın taşı kestirtip kullanabilirsiniz. bu konuda detay E.S. de var ; http://ekmeksanati.info/index.php?topic=514.0
ben Metin Ata beyden ölçülerimi verip aldım 6 ay kadar önce. ankastre fırınımın en alt tarafına fırın telini ve üzerine taşımı yerleştirdim. sepetlerde mayası gelen hamurumu ısınmış fırın taşımın üzerine koyup nefis taş ekmekler yapmak mümkün. hemde öyle fırın soğuyacak diye aceleye gerek kalmadan. fırın taşı kapağın açılmasıyla soğumayacak ve yerleştirdiğiniz ekmekler tabandan başlayarak bir güzel pişecek. sizin gibi bir üstada kesinlikle tavsiye ederim.
Logged
ali bey
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 217



« Yanıtla #4 : Şubat 27, 2012, 04:01:19 ÖÖ »

Erhan bey,

Ben sırf bu taş yüzünden yıllar önce küçük bir Severin set üstü fırın almıştım.
Şu anda kullanıyorum ama bu taş mermer değil. Bir tür kil/seramik, ısıl işlemden geçmiş tuğla!
Ve de kalın değil. Ama Fırın içi çalışmalarımda iş görüyor.
Yazdığınız bilgiyi görmüştüm daha önce. Sanırım benzer özelliklerde ama yedek olması açısından bile olsa bir adet de Metin beyden  alacağız anlaşılan.

Benim sorumun nedeni bazlamayı da taş üzerinde ve ocak ateşinde pişirebilir miyizi öğrenmek idi. Fırın dışında da taş bu işe de uygun mu?
Şu anda kullandığımı riske sokmak istemiyorum işin doğrusu.

30-35 cm. dökme demir düz bir krep tavası aslında aradığım. Henüz bulamadım ne yazık ki...
Logged
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #5 : Şubat 28, 2012, 11:41:40 ÖÖ »

Erhan bey,

Ben sırf bu taş yüzünden yıllar önce küçük bir Severin set üstü fırın almıştım.
Şu anda kullanıyorum ama bu taş mermer değil. Bir tür kil/seramik, ısıl işlemden geçmiş tuğla!
Ve de kalın değil. Ama Fırın içi çalışmalarımda iş görüyor.
Yazdığınız bilgiyi görmüştüm daha önce. Sanırım benzer özelliklerde ama yedek olması açısından bile olsa bir adet de Metin beyden  alacağız anlaşılan.

Benim sorumun nedeni bazlamayı da taş üzerinde ve ocak ateşinde pişirebilir miyizi öğrenmek idi. Fırın dışında da taş bu işe de uygun mu?
Şu anda kullandığımı riske sokmak istemiyorum işin doğrusu.

30-35 cm. dökme demir düz bir krep tavası aslında aradığım. Henüz bulamadım ne yazık ki...

Ali bey,
daha önce bazlama yapmadım, sizi yanıltmak istemem.
hamur tarifinizdeki yağ oranı çok fazla olsaydı taşa zarar verebilirdi. şu haliyle zarar vermeyeceğini düşünüyorum.
aynı oranlarda sıvı yağ pizza hamuruna da giriyor ve bu hamurlarda yüzlercesini taşta pişirdim. şimdilik endişeye mahal yok denebilir mi ?  evet
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler