Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Kasım 21, 2014, 03:06:15 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Chapati, Çapati veya Şappati Ekmek  (Okunma Sayısı 2220 defa)
Emin DEMİREL
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 198


Bir Başkadır Benim Memleketim...


WWW
« : Şubat 18, 2011, 01:47:27 ÖÖ »


Şappatiler
Hunzalıların buğday, arpa ve çavdardan oluşan bir karışımdan ya da bazen sadece buğdaydan ürettikleri mayasız bir yassı ekmektir. Karışım daha sonra suyla yoğurulur, ince galetalar şeklinde açılır çok az pişirilir. Şappatiyi, kimi zaman Ghee adını verdikleri şekilde yani erimiş tereyağıyla birlikte de servis ederler. alıntı (http://osmansoysal.com/yazilarim/153-oeluemsuez-insanlarn-vadisi-hunza.html)

Mailime gelen buğday çiminin yararlarını anlatan yazıda görmüş olduğum hunzakut kelimesini beni bu ekmeğin yapımına kadar getirdi.  Ara sıra bu türden seyahatlere çıkmak gerek. Yazıyı okuduktan sonra ki denemem. Pek istediğim gibi olmadı ama en azından denemiş olmak da güzel..










komuşumuzun minik kızı elif de bu lezzete ortak oldu..



Logged

Çırak Ustayı Sollamazsa Sanat Ölür,  Hatalı Sollarsa Çırak Ölür..
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3895


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 18, 2011, 02:33:54 ÖÖ »

Çapati, adını çok duyduğumuz bir ekmek.

Bir zamanlar araştırmıştım, sanırım tam buğday unundan biraz daha kalınca yapılıyordu.

Bizde, sizin yaptığınız şekilde hamur açılır ve Kayseri Yağlaması veya Şebit gibi ismi olan tuhaf ama acaip lezzetli bir yemek (pek yemek de denemez ama) yapılır. Ellerimiz, yüzümüz yağ içinde kalır.

Bu uygulama en azından EYM'de yaptığınız son uygulamadan daha başarılı. Demek işler iyiye doğru gidiyor.

Belki de Elif Kızın sayesinde.

Sofranız da çok iştah açıcı. Bir tek poşet içinde duran şeyin ne olduğunu anlayamadım  düşünceli.

Şu Çapati'yi şöyle güzelce bir yapsanız da biz de tarifini sizden alsak, ne güzel olur?
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Emin DEMİREL
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 198


Bir Başkadır Benim Memleketim...


WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 18, 2011, 04:21:43 ÖÖ »

.......................Sofranız da çok iştah açıcı. Bir tek poşet içinde duran şeyin ne olduğunu anlayamadım  düşünceli.
Şu Çapati'yi şöyle güzelce bir yapsanız da biz de tarifini sizden alsak, ne güzel olur?

Poşetdeki komşumuzun kendisinin getirdiği ekmek.  Beğendiğim şekilde yaptığım da tarifini de eklerim. Ayrıca bizim köyde  bu tarzda ki ekmeklere Kalli ekmek deniyor. benim yaptıklarım kıtır kıtır oldular. bunun birçok nedeni var anneme anlattığımda; "pişirdiğin ateş kısık gelmiştir. Sac da pişirseydin" dedi. Kalli ekmek veyahut da sizin bahsettiğiniz şebit, Kayseri yağlaması ise daha yumuşak ve arasına birşeyler sarıp yenebilir yufka kıvamında oluyor sanırım.
Logged

Çırak Ustayı Sollamazsa Sanat Ölür,  Hatalı Sollarsa Çırak Ölür..
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Her hakkı mahfuzdur. İzinsiz alıntı yapmak yasaktır.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler