Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Şubat 25, 2018, 03:00:14 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Beypazari Kurusu  (Okunma Sayısı 4756 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1681


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« : Aralık 30, 2010, 01:05:43 ÖS »



Beypazarı Kurusu çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu'nun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir.

Beypazarı Kurusu Ankara yöresinde (Beypazarı, Nallıhan, Çayırhan) yüzlerce yıldır pişirilen ve Askere giden gençlerin çıkınında bol miktarda ( tazeliğini bir yıl koruyabildiği için) tarlaya giden çiftçinin çantasında komşuya giden hanımların tülbentinin arasında günün her öğününde tüketilebilen bir lezzet olarak bugünlere kadar gelebilmiştir. Genelde Tereyagli ve Margarinli olarak iki ayri tipte satilmakta.

Malzeme ve Tarif
300 gr Genel Amacli Un
300 gr Baklavalik Un
 20 gr Yas maya
  5 gr Tuz
 10 gr Seker
  5 gr Tarcin
200 ml Süt
125 gr Tereyag ve Margarin

Unu, tuzu, şekeri, tarçını ve yaş mayayı karıştırıp oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını da ilave ederek homojen bir hamur elde edene kadar yoğurunun. (elde 10 dk - Mixerde 5 dk) Sert ve cıvık olmayan şekil vermeye elverişli bir kıvamda hamur elde etmeniz gerekir.

Hamurumuza büyük bir beze şekil verip alttan hamur birleşim noktalarini mühürleyelin (hamur birleşim noktalarını sıkarak birleştirme) ve ortalama 90 dk hacmi iki kat olana kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanmış hamurumuzu uygun parşalara bölüp 1.5 cm kalınlığında ince rulolar yapın. Daha sonra hamuru verevine 2 - 2.5 cm uzunluğunda kesin ve yağli kağida belli aralıklarla dizin.

Oda sıcaklığında max 30 dk ikinci mayalanmaya bırakın. Evvelden ısıtılmıs 200 derecelik fırında ortalama 25-30 dk pişirin. Pişirme esnasında ustlerini yakmadan tatlı bir kızarma yapmaya çalışın.

Kurularimızı fırından çıkarıp uygun bir yerde fırın ızgarası üzerine dizin ve min 30 dk soğumaya bırakın. Daha sonra evvelden ısıtılmıs 160 derecelik firina (Fırını Kapatıp) , kurulari izgara ile orta bölüme koyun ve min 90 dk dinlenmeye bırakın.

Not : Ikinci fırınlama sonrası eğer halen istenilen kıvama gelmezse üçüncü bir kısa fırınlama daha yapılabilir…

Afiyet olsun    


Beypazarı kurusu buyuk bir ihtimal bu yilin son calismasi olacak.  

« Son Düzenleme: Ocak 01, 2011, 02:54:25 ÖÖ Gönderen: ekmek2009 » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4260


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2010, 01:35:56 ÖS »

Bravo, tebrikler, elinize sağlık...

En fazla merak ettiğim tariflerdendi.

Merakla bekliyorum.

Ancak adını sayenizde sanırım EkmekSanatı Kurusu (Pek hoş olmadı galiba, yanlış anlaşılmaya müsait gibi oldu) yapacağız. 
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
ekmek2009
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1681


È più facile mangiare il pane che guadagnarselo


« Yanıtla #2 : Aralık 31, 2010, 01:04:58 ÖÖ »

Ustadim Tarif eklendi
Artik ne kurusu olur bilmem ama bu kurulara can kurban  lol

Ancak adını sayenizde sanırım EkmekSanatı Kurusu (Pek hoş olmadı galiba, yanlış anlaşılmaya müsait gibi oldu) yapacağız. 
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4260


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 31, 2010, 01:27:20 ÖÖ »

Ustadim Tarif eklendi
Artik ne kurusu olur bilmem ama bu kurulara can kurban  lol

Ancak adını sayenizde sanırım EkmekSanatı Kurusu (Pek hoş olmadı galiba, yanlış anlaşılmaya müsait gibi oldu) yapacağız. 

Ellerinize sağlık.

Bu güzel tarifi en kısa zamanda uygulayıp ailecek tadacağız, sizleri de anacağız.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler