Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Temmuz 23, 2017, 07:38:32 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Afyon Ekmeği  (Okunma Sayısı 60897 defa)
Erdinc
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 353


"Deney herkesin hatalarına verdiği isimdir"O.Wilde


« : Nisan 19, 2009, 12:32:34 ÖÖ »

Afyon Ekmeği

ekmekler teknelerde yapılır ve hepsi göz kararı olduğu içun ölçü verilemiyor.

Malzemeler:
Un
Su
Tuz
Haşlanmış, rendelenmiş patates
ekşi maya
kuru ya da yaş maya

Aşamalar:

1. Bir gece önceden ekşi maya hamura konulacak kadar unla çoğaltılır (yoğrulur) ve üzeri kapatılıp ılık bir ortamda bekletilir.

2. Kullanacağımız un mutlaka elenmeli, soğuk olmamalıdır (un daima kiler vs olduğu için kullanılman bir gece önce elenip evde bekletilir)

3. Kullanılacak olan un miktarının yarısı kadar patates haşlanır, soyulur, rendelenir.

4. Yoğurma işlemi: Unun bir köşesinde patates, ekşi maya, kuru ya da yaş maya ılık-sıcak arası suda iyice çözünmesi, erimesi sağlanır. Daha sonra yavaş yavaş un alınır. Hamur katı olmamalıdır. Hamur tam bir saat yoğrulur. Yoğrulurken hamurun içine yumrukla yer açıp ara ara su verilir tam kıvamını bulması için. Hamur o kadar cıvık ki tekneyi sallayınca bi o yana bi bu yana gider. Hatta fırına giderken dökülmesin diye çok dikkat edilir.

5. Yoğurma işleminden sonra hamurun üzeri uğra ile kaplanır ve kabarması için sıcak bir ortamda(soba arkası, kalorifer önü) üzeri bezlerle kapatılır. Hamurun kabardığını anlamak için parmağımızı hamura daldırıp çektiğimizde hamur parmak izini belli etmemelidir. Yaklaşık 1 saat.

6. Daha sonra fırında(bu fırın odunla pişiren taş fırın olmalı çünkü pişmesi zor evdeki fırınlarda olacağını hiç zannetmiyorum. Mesela Güler hanımın bahçesinde de vardı bir fırın onda da bu ekmeklerin küçüklerinden yapılır. İsmi gödedir.

7. Bezlere, tablalara, tezgah üstüne bir ekmek büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır üzeri bezle kapatılır. Böyle bir 45 dak daha dinlenmesi gerek.

8. Dinlenen hamur fırına verilir. Fırın oldukça sıcak olmalı aksi takdirde ekmek istenildiği kadar güzel olmaz. Hamur fırında 1 saat bekletilir. Arada kontrol edilir. Daha sonra fırından alınan ekmek, o gün içerisinde tüketilmez. Ertesi gün elinize aldığınızda sünger hissi verecek misss gibi ekmeğiniz emrinize amadedir.

Aynı ekmek hamuru kare gibi ince açılıp bir tarafına peynir, kıyma, patates, yeşil mercimek, ıspanak, haşhaş içleri doldurularak diğer tarafı kapatılır. Yani dikdörtgen şeklini alır. Pişirilerek afiyetle yenir. Bunu sıcak yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
kaynak: www.agaclar.net

============8<==============veya=================8<==============


AFYON EKMEĞİ (20 Adet Ekmek İçin)

Malzemeler:

Yarım çuval un
10 kg. patates
Yarım kilo acı maya
2 avuç tuz
Aldığı kadar su
Yapılışı:

İlk önce mahalle fırınından ekmeği yapacağımız zamanı öğreniriz. Buna nöbet alma denir. Ekmek için hazırlıklara başlarız. Önce patatesi haşlarız, soyarız, rendeleriz. Üstünü örter bir kenarda bekletiriz.

Küçük bir kabın içine acı mayamızı koyarız. (Acı maya: daha önce yapmış olduğumuz ekmekten alınan hamurdur). Üzerine un ve ılık su dökerek mayamızı yoğururuz. Üstünü örter sabaha kadar mayalanmasını bekleriz. Nöbet saatinden iki saat önce hamuru yoğurmaya başlarız. Tekneye unu eleriz. Unu teknenin bir tarafına yığar üstüne tuz atarız. Diğer tarafına püre haline getirdiğimiz patatesi sıcak suyla ilk önce karıştırırız. Böylece patates ısınmış olur. Gelen mayayı patatesin üstüne dökeriz. Patatesle de mayayı karıştırırız. Kardığımız bu hamura teknenin diğer tarafındaki unu yavaş yavaş yediririz. Teknede kalan unun üzerine hazırlanan suyu dökeriz ve kararız. Kardığımız bu hamuru diğer mayalı hamurla karıştırırız. Suyunu alıncaya kadar bir saat yoğururuz. Hamurun üzerine un serperiz. Mendille (sofra bezi) üstünü örteriz. Yazın teknenin üstü ince, kışın ise kalın battaniyeler ile örtülür. Bir saat de hamurun mayalanması beklenir. Hamurun mayalandığını anlamak için hamura elimizle bastırırız. Elimizin yaptığı çukur doluyorsa hamurun mayası gelmiş olur.

Fırına tekneyi götürürüz. Sekinin (tezgahın) üstüne mendili sereriz. Üstüne hamur yapışmasın diye uğra (un) serpilir. Tekneden eğsiranla bir miktar hamur alıp tahtanın üstünde iki elimizin arasında yuvarlayıp mendilin üzerine dizeriz. Başka bir mendille hamurların üstünü örteriz.

Şimdi hamuru fırına koyma zamanı geldi. Fırıncı, küreği fırının ağzına koyar. Bir kişi küreğin üstüne un serper. Bir kişi de hamuru küreğin üstüne koyar. Hamurun kabuk atmaması için beş parmağımızı hamurun üstüne bastırırız. Fırıncı kürekteki hamuru fırına koyar. Sekideki hamurları sırayla fırına verirler.

Hamur hafif pişince fırıncı ekmekleri debertir (yer değiştirir). Ekmekler piştikten sonra bir mendile serilip ekmekleri üstüne dizer, soğumasını bekleriz.


Kaynak: http://www.afyonyemekleri.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=58
« Son Düzenleme: Nisan 19, 2009, 12:34:44 ÖÖ Gönderen: Erdinc » Logged

EYM: Breville ikon BBM600 & Severin 3986

Kim demiş, gül yaşar dikenin himayesinde?
Dikenin itibarı, ancak gül sayesinde!
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4246


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2009, 12:37:39 ÖÖ »

Afyonun bayatlamayan ekmeğini bilirim ve çok severim.  evet

Bu ekmeklerin fırıncı ölçüsü gibi ölçekli tarifleri üzerinde çalışmamız gerekiyor.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
Erdinc
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 353


"Deney herkesin hatalarına verdiği isimdir"O.Wilde


« Yanıtla #2 : Mart 01, 2010, 08:12:43 ÖS »

Bu ekmeklerin fırıncı ölçüsü gibi ölçekli tarifleri üzerinde çalışmamız gerekiyor.

aslında EYM için tarifi şu hale getirmiştim, olabilirmi  düşünceli

su..................300ml
patates...........240g (tuzsuz olarak suda haşlanmış, kendi suyu ile çok koyu püre haline getirilmiş olarak)
tuz.................7g
Un..................600g
maya...............7g (12g orjinal tarife göre)
Logged

EYM: Breville ikon BBM600 & Severin 3986

Kim demiş, gül yaşar dikenin himayesinde?
Dikenin itibarı, ancak gül sayesinde!
dundar11
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 23



« Yanıtla #3 : Temmuz 23, 2011, 04:01:14 ÖS »

Bu ekmegi yapmayi deniyorum ama patates yerine patates unu buldum burda onu kullanmayi deneyecegim. Patates unuyla ekmek yapan oldu mu daha once?
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4246


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 23, 2011, 11:00:06 ÖS »


aslında EYM için tarifi şu hale getirmiştim, olabilirmi  düşünceli

su..................300ml
patates...........240g (tuzsuz olarak suda haşlanmış, kendi suyu ile çok koyu püre haline getirilmiş olarak)
tuz.................7g
Un..................600g
maya...............7g (12g orjinal tarife göre)

900 grlık EYM'ler için kontrol etmek gerekebilir, daha üst kapasitede olanlar için bence güzel bir uygulama olmuş.

Ellerinize sağlık  alkış.

Bu ekmegi yapmayi deniyorum ama patates yerine patates unu buldum burda onu kullanmayi deneyecegim. Patates unuyla ekmek yapan oldu mu daha once?

Buralarda patatesin kendisini kullanmak daha pratik olduğu için patates unu aranmıyor.

Diğer tariflerde de ölçeği azaltmak şartı ile patates yerine patates unu kullanılabildiğini görmüştük.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #5 : Temmuz 24, 2011, 02:46:43 ÖÖ »

http://ekmeksanati.info/index.php?topic=1466.0
ekmek sanatı.info' da yayınlanmış bu yazı, ekmeklerde patatesin etkisi hakkında fikir verecektir.
Logged
dundar11
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 23



« Yanıtla #6 : Temmuz 24, 2011, 03:23:08 ÖS »

egsiran spatula idi dimi?
Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4246


Ekmek nimettir, israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 06, 2012, 10:45:58 ÖÖ »

egsiran spatula idi dimi?


Evet. Eğsiran : Kazan ya da teknedeki hamuru kazımaya ve kesmeye yarayan bir çeşit araç.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve KitchenAid/Siemens; Ekmek Dostları için el ele...
rhetorical
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 276



« Yanıtla #8 : Temmuz 07, 2017, 03:33:05 ÖS »

Konuyu canlandirayim, Afyon ekmeğini 2 sene önce Afyon'daki bir benzinlikten almıştım, unutamadığım bir ekmek evde 3 gün boyunca yemiştik.
Logged

Hiçbir işi imkansız diyerek bırakma. Ertesi gün
başkalarının o işi başarırken çıkardığı gürültüyle
uyanırsın.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Her hakkı mahfuzdur. İzinsiz alıntı yapmak yasaktır.
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler