Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 19, 2018, 08:19:47 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ekşi Maya Hazırlama  (Okunma Sayısı 8106 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
d~k
Full Member
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 186


« : Nisan 28, 2009, 02:18:40 ÖÖ »

Ekşi Maya Yapım Süreci

Gerekli mutfak malzemeleri;
En az 3 lt kapasiteli kilitli plastik saklama kabı veya cam kavanoz
Tahta spatula(kaşık)

1.Aşama

Malzemeler:
 50 gr. (1/3 Cup)........................................ Tam buğday unu.
 150 gr. (1 tam 1/5 Cup).............................. Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
 20 gr. (1 TBSP/Yemekkaşığı)........................ Süzme Bal.
 1 adet .................................................... Yumurta beyazı (iri).
 150 ml..................................................... Ilık damacana suyu



Tartılmış malzemeler.

1.aşama için gerekli olan malzemelerden tahta spatula yardımı ile homojen bir karışım oluşturup, kabımızın kapağını kapatılır(cam kavanoz ise duş bonesi ile bir kaç kat olacak şekilde kapatılır.)

36 - 48 saat arası dinlenmeye bırakmak üzere doğrudan güneş ışığı olmayan sarsıntıdan korunaklı bir ortama koyulur.
Bu süreçte karışımda kabarcıklar oluştuğu görülür.


48 saatlik 1.aşama sonunda karışımımız..

2. Aşama:

Gerekli Malzemeler:

Yukarıda hazırlanan karışım.
30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu.
280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
150 ml....................................................... Ilık damacana suyu.

Tartılmış malzemeler ve 1.aşama sonucunda oluşan karışım.

Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır.

Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır..

3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir.

Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir.

Karışımımızın 3/4 lük kısmı ve ayrılan 200 gramlık kısım.

Ayrılan 200 gram.

3. Aşama:

Gerekli Malzemeler:

200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü)
400 gr.  (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
200 ml. ılık damacana suyu.


200 gramlık karışım saklama kabına alınır.

3.aşama için gerekli malzemeler..

3.aşama için gerekli olan malzemeler homojen bir yapı alana dek tahta spatula ile karıştırılır.Bu kez oluşan hamur daha katı kıvamlıdır.

Karışım karıştırılıyor.
3.aşama sonu karışım..

Ve son aşama…

4.Aşama:

12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır.

Bu süre bitiminde bir hafta sonu ekmek yapmak için kolları sıvanır..
.
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2009, 05:41:22 ÖÖ Gönderen: soberman » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 28, 2009, 03:34:18 ÖÖ »

Çok çok teşekkürler.  

Sanırım, bu güne kadar anlatılmış en detaylı ve doyurucu Ekşi Maya (Tabîi Maya) yapımı.  evet

İlginç olan, ilk denemede mayanın üretilebilmiş olması.  :tamam:

Her ekşi mayaya üreten kişi bir isim vermek zorunda, çünkü o da aileden bir canlı olmuş oldu. Mayamızın adını ben mi göremedim?  confuse

Not: Fotoğrafların upload yapıldığı site maalesef tüm fotoğrafları sildiği için fotoğraflar görünmemektedir. En kısa zamanda başka bir upload sitesine aktarılacaktır.
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler