Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 22, 2018, 07:08:13 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ekmek Terimleri Sözlüğü  (Okunma Sayısı 5838 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
terennüm
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 83



WWW
« : Haziran 16, 2010, 01:00:12 ÖÖ »

Merhabalar;

Ekmeksanati.com ve ekmeksanati.info hiç şüphe yok ki internet camiamızda hatırı sayılır bir kalitede ve nefasette, ekmeğe dair sağlam bir kaynak olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu mekân, özellikle evde ekmek yapmak isteyen birisi için ciddi bir başvuru kaynağı... Durum böyle olunca aklıma gelen ve şahsen eksikliğini hissettiğim bir konuda da fikrimi sunmak istiyorum:

Ekmek yapmak isteyen ama hiçbir bilgisi olmayan ya da bu konuda kendisini geliştirmek isteyenler ve ekmekle ilgili terimlere hakim olmak isteyenler için, sürekli başvurabileceğimiz bir "Ekmek Terimleri Sözlüğü" hazırlansa nasıl olur? Muhtemelen bu konu değerli soberman'ın gündemine gelmiştir, böyle bir çalışması olacaktır hatta böyle bir çalışması vardır belki ama eğer böyle bir çalışma yapılırsa bu, ekmeksanati.com'un internetteki yine ilklerinden birisi olacaktır.

Saygılarımla...
Logged

hatalıysam, ip adresim: 78.122.256.385
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 16, 2010, 01:14:48 ÖÖ »

Hangi iş olursa olsun, terimler konusunda fikir birliği ya da ortak bir lisan yoksa anlaşmak mümkün değildir.

Bunu tarifler konusunda net olarak görüyoruz.

Benzeri dokümanlara kısmen erişmiş olsam da ihtiyaç noktasına gelmesi zaman alır diye düşünmüş ve aslında ertelemiştim.

Konuyu çok güzel gündeme getirdiniz, çok iyi düşünmüşsünüz.  

Sizden istirham etsem de başlığı açsanız, formatını belirleseniz, hep beraber elimizden geldiğince ve birikimimiz dahilinde yavaş yavaş içini doldursak nasıl olur?

Bu güzel öneri için tekrar teşekkür ediyorum.

Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
terennüm
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 83



WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2010, 12:37:40 ÖÖ »

Sözlüğün hazırlanması ve burada oluşturulması "ekşi sözlük" (yazılan bir terime her üyenin kendince yorum yapması) tarzında olmayacağı için üzerinde yorum yapılacak ya da anlaşılamayacak bir durumları da olmayacaktır. En basitinden en üst noktasına kadar, karşılaşabileceğimiz terimleri bu başlık altında soru şeklinde paylaşırsak ve açıklamasını da size bırakırsak; "Faydalı Kaynak, Link ve Dökümanlar" kısmına açacağımız sabit ve kilitli "Ekmek Terimleri Sözlüğü" başlığına açıklaması yapılan her kelimeyi ilave ederek yavaş yavaş içini doldurabiliriz. Kelimeler arttıkça sıralamayı alfabetik olarak devam ettirebiliriz.

Sizin yaptığınız açıklamaya üyeler olarak "şöyle desek daha doğru olmaz mı?" şeklinde tavsiyelerimiz de olabilir...



Logged

hatalıysam, ip adresim: 78.122.256.385
terennüm
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 83



WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2010, 06:47:02 ÖÖ »

Ekmek nedir?
EYM nedir?
Maya nedir?
İnstat Maya nedir?
Ekşi Maya nedir?
Tatlı Maya nedir?
Yavaşlatılmış Maya nedir?
Artisan nedir?
Tepe Kümbeti nedir?
Maya Sönüm Yırtığı nedir?
Cup nedir?
TBSP nedir?
Tsp nedir?
R/O Su nedir?
« Son Düzenleme: Haziran 18, 2010, 07:58:15 ÖÖ Gönderen: terennüm » Logged

hatalıysam, ip adresim: 78.122.256.385
erhan
Sr. Member
****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 497


« Yanıtla #4 : Haziran 18, 2010, 08:21:54 ÖÖ »

bir terimler sözlüğü çalışması fikri bile çok güzel ve ekmekle ilgili çok önaçıcı olacağa benziyor. derli toplu bir çalışma için insanlar ellerindeki kaynakları, kitapları, makaleleri paylaşıma açabilirse, ortak bilgi ortak fikri oluşturabilir. üniversitelerin ziraat fakülteleri, gıda mühendisliği, gastronomi bölümleri ile irtibata geçip, adeta bilgi avcıları gibi toplanan her türlü döküman paylaşılır ve üzerine kişisel deneyimler ölçüsünde fikirler beyan edilirse istenen sonuca yaklaşmak mümkün olabilir. ( zaman bulmak zor olsada ) esas kritik bilimsel verilerle yola çıkmak diye düşünüyorum. ekmek, yemek kültürünün anadoluda çok zengin olduğu söylenir durulur, fakat nedir diye sorulduğunda ise ortada bilimsel esaslara dayalı derli toplu bir bilgiye rastlamak pek mümkün olmaz. "aradığın herşey anadoluda" gibi popilist yaklaşımları bir kenara bırakıp, esas anadoludaki lezzetlerin hakkını vermek, bunları yazılı bir arşiv haline dökmek, neyin nasıl yapıldığının bir reçetesini oluşturmak ve insanlara daha anlaşılır bir şekilde aktarabilmek adına, terimler sözlüğünün küçük çaptada olsa bir başlangıç olmasını ümit ederim.
Logged
terennüm
Jr. Member
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 83



WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2010, 03:08:35 ÖÖ »

Erhan bey yapılmak isteneni çok güzel özetlemişsiniz. Sizin vesilenizle tüm ekmek dostlarından istirhamımız; sözlüğün oluşturulmasına katkı sağlayacak terimleri bu başlık altına ekleyebilirsek, değerli soberman'ın açıklamalarıyla sağlam bir sözlüğe sahip olacağımızın müjdesini verebiliriz.

Bu şekilde sözlüğümüz sürekli güncellenmektedir.

« Son Düzenleme: Eylül 30, 2010, 02:28:59 ÖÖ Gönderen: terennüm » Logged

hatalıysam, ip adresim: 78.122.256.385
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler