Ekmek Dostlarının ilk ve tek buluşma noktası
Duyurular:
English Germany French Italian Spanish Russian Norway Japanese Chinese Simplified Dutch Portuguese Greek Arabic  
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
Ocak 17, 2018, 03:11:25 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ev İşi Lahmacun  (Okunma Sayısı 10147 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hatchet
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 41


« : Haziran 15, 2010, 09:53:45 ÖÖ »

Antepli olmam nedeniyle bugüne kadar hep lahmacun içi hazırlayıp dışarıda yaptırıyordum. Bundan sonra evde yapmaya karar verdim :tamam:
artan hamurdan kaşarlı pide yaptım. Fotolardaki tarih hatalıdır:)
Hamuru:kulak memesi kıvamında bir hamur olup iç malzemesi alacak kadar un, süt , tuz ,bir tutam şeker ve instant maya
iç malzeme:orta yağlı kıyma,tereyağı,4-5 adet rende domates,kırmızı ve yeşil biber,bol sarımsak,tuz,karabiber,pul biber,toz kırmızı biber, biber ve domates salçası,bir miktar zeytin yağı,maydanoz



Halis Muhlis Ev İşi Lahmacun Tarifi (Antep Usulü)


Hamur için malzemeler:

3 Ölçü Kabı Elenmiş Un (Genel Amaçlı/Baklavalık, böreklik)
.... Ölçü Kabı/ml Oda Sıcaklığında Süt (En kısa sürede tekrar ölçekli deneyip süt miktarını buraya yazacağım   )
1 Küçük Kaşık Tuz
1 Küçük Kaşık Şeker
3/4 Küçük Kaşık İnstant Maya

İç malzemesi:

500 gr orta yağlı kıyma (Antep'te dananın döş kısmından ve sırt kısmından çıkan kıymadan yapılır,kuyruk yağıda olmazsa olmazıdır ama bu tadı yakalayabilmek için 200 gr tereyağı ilave edilebilir),
1/4 Ölçü Kabı Sıvıyağ,
4-5 adet orta boy domates (rendelenmiş),
2 Büyük Kaşık Biber Salçası,
2 Büyük kaşık Domates Salçası,
5-6 büyük diş sarımsak, (ezilmiş),
3 adet orta boy kırmızı biber (ince kıyılmış),
3 adet orta boy yeşil biber (ince kıyılmış),
1 demet maydanoz (ince kıyılmış),
1 Küçük Kaşık Tuz,
pul biber, karabiber, toz biber (isteğe bağlı).

Yapılışı:

1.  Hamur malzemelerini kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuruyoruz.

2.  Kıvamına gelmiş hamuru yopan hale getirip üstünü pamuklu bezle örterek oda sıcaklığında mayalamaya bırakıyoruz.

3.  Yaklaşık 45 dakika hamurun mayalanmasını bekliyoruz.

4.  Mayası gelmiş hamuru 6 eşit bezeye bölüp, her birini topan haline getiriyoruz.

5.  Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırının en altan bir üst kısmına fırın ızgarasını yerleştiriyoruz (fanı çalıştırmıyoruz).

6.  Fırın ızgarası ölçüsünde yağlı kağıdı kesiyoruz.

7.  6 topan hamuru merdane yardımıyla ince bir şekilde açıp yağlı kağıdın üzerine iki tanesini sığdırıyoruz (oval şekil vermenizi tavsiye ederim, daha düzgün şekilli olup tel ızgaraya daha rahat sığıyor).

8.  Açılmış hamura hazırladığımız harcı ince bir katman halinde hamurun şeklini bozmadan yayıyoruz.

9.  Daha sonra yağlı kağıdı, üzerindeki lahmacunlarla beraber ızgaranın üzerine koyuyoruz (Böylece hamuru üzerindeki harçla ızgaranın üzerine almanın zorluğundan kurtuluyoruz).

10. Yaklaşık 10-15 dakika arası süreyle pişiriyoruz.


Not:
Su yerine süt kullanmadaki asıl neden evdeki fırının ince açılmış hamuru kurutma ihtimali, süt kullandığımız için daha yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
İç malzemesi tamamen damak zevkinize kalmıştır, Antep usulünde önerilen yukarıda yazılmıştır.
Her seferde iki lahmacun ya da sığarsa üç lahmacun oluyor.

Herkese afiyet olsun. Şu mübarek günlerde Allah bulamayanlarada nasip etsin..














« Son Düzenleme: Haziran 15, 2010, 12:24:25 ÖS Gönderen: hatchet » Logged
soberman
Soberman
Administrator
Hero Member
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4257


Ekmek nimettir, lütfen israf etmeyelim.


WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 15, 2010, 10:39:12 ÖÖ »

Bir Gaziantepli olarak şöööyle Forumda göğüs gere gere asıl ev yapımı lahmacun böyle olur diyeceğimiz bir tarifi hem ekmek dostları hem de geri kalan tüm insanlık sanırım fazlasıyla hak ediyorlar.

Aldığı kadar, tuttuğu kadar, kulak memesi gibi laflardan biz anlamıyoruz. Bunlar hep ustaların ustalıklarını ispatlamak için söylediği klişeleşmiş deyimler. 

EkmekSanati.com'da verilen tariflere bakıyorsunuz, aynen bize de göğsümüzü gere gere eşe dosta ve geri kalanlara iftiharla sunabileceğimiz bir tarif hazırlıyorsunuz.  yippi

Öyle güzel güzel resimleri koyup, bir de ben Antepliyim demekle kurtulabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?   merdane

Haksız mıyım Arkadaşlar? Roll Eyes
Logged

http://www.ekmeksanati.com
Breville ve Stefania/Grilletta; Ekmek Dostları için el ele...
hikmettekcam
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 6


« Yanıtla #2 : Haziran 15, 2010, 11:01:40 ÖÖ »

Sn.Soberman'a yürekten katılıyorum.Dörtdörtlük bir tarif bekliyoruz. yemek
Logged
hatchet
Newbie
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 41


« Yanıtla #3 : Haziran 15, 2010, 11:23:44 ÖÖ »

Aldığı kadar, tuttuğu kadar, kulak memesi gibi laflardan biz anlamıyoruz. Bunlar hep ustaların ustalıklarını ispatlamak için söylediği klişeleşmiş deyimler.  
EkmekSanati.com'da verilen tariflere bakıyorsunuz, aynen bize de göğsümüzü gere gere eşe dosta ve geri kalanlara iftiharla sunabileceğimiz bir tarif hazırlıyorsunuz.  yippi

Üstadım hakikaten istediğiniz şekilde bir tarif vermek isterdim ama bilakis acemilikten böyle yazdım, bir standartım yoktu anlayacağınız.  

ama illa ölçülü olsun derseniz ölçüsü yine yaklaşık olarak şu şekildedir
hamur için 3 su bardağı una bir küçük ölçek tuz, 3/4 küçük ölçek intant maya ve oda sıcaklığında alabildiği kadar süt, süt için gerçekten ölçü veremiyeceğim çünkü aynen böyle yaptım:)  su yerine süt kullanmadaki asıl neden evdeki fırının ince açılmış hamuru kurutma ihtimali, süt kullandığımız için daha yumuşak bir hamur elde ediyoruz,yaklaşık 45 dakika hamurun mayalanmasını bekliyoruz.fırın ızgarası ölçüsünde yağlı kağıdı kesiyoruz,yaklaşık 6 topan hamuru ince bir şekilde açıp yağlı kağıdın üzerine iki tanesini sığdırıyoruz,topana oval şekil vermenizi tavsiye ederim, daha düzgün şekilli olup tel ızgaraya daha rahat sığıyor.açılmış hamura hazırladığımız harcı ince bir katman halinde hamurun şeklini bozmadan yayıyoruz.daha sonra yağlı kağıdı, üzerindeki lahmacunlarla beraber ızgaranın üzerine koyuyoruz.böylece hamuru üzerindeki harçla ızgaranın üzerine almanın zorluğundan kurtuluyoruz.önceden 200 dereceye ısıtılmış fırının en altan bir üst kısmına fırın ızgarasını yerleştiriyoruz,fanıda çalıştırmadığımı söylemeliyim, yaklaşık 10-15 dakika arası pişme süresi vardır.her seferde iki lahmacun  yada sığarsa üç lahmacun oluyor

iç malzemesi de tamamen damak zevkinize kalmış, ama ölçü vermek gerekirse 500gr orta yağlı kıyma (antepte dananın döş kısmından ve sırt kısmından çıkan kıymadan yapılır,kuyruk yağıda olmazsa olmazıdır ama bu tadı yakalayabilmek için 200 gr tereyağı kullanıyorum),4-5 adet orta boy domates rendelenecek, ikişer yemek kaşığı biber ve domates salçası,5-6 büyük diş sarımsak,3 er adet orta boy kırmızı ve yeşil biber ince kıyılacak,ince kıyılmış bir demet maydanoz,isteğe bağlı pul biber,karabiber, toz biber ve bir küçük ölçek tuz bir fincan sıvı yağ

Herkese afiyet olsun..Allah bulamayanlarada nasip etsin..
« Son Düzenleme: Haziran 15, 2010, 11:31:07 ÖÖ Gönderen: hatchet » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Hobiler